Inredningstips för sommarstugan

Inredningstips för sommarstugan

Hur du kan inreda din sommarstuga
Det finns nog en romantiserad bild av hur en svensk sommarstuga ska se ut: röd med vita knutar och en virkad gardin som syns skymta bakom spröjsade fönster. Här listas några trevliga förslag för dig som har lyckan att äga eller hyra en sommarstuga och som vill bevara den gemytligt lantliga stilen.

Virka handdukar och grytlappar

För dig som kan handarbeta är det underbart roligt att själv kunna inreda sin stuga. Virka fina små tabletter att lägga på fönsterblecken och ställ sedan små blomkrukor ovanpå. Du kan också virka klassiska brickband och hänga på köksväggen och där placera några gamla brickor som du ärvt efter mormor. Kökshanddukar är både enkelt och roligt att virka. Använd 100 % bomullsgarn så kan du tvätta dem om och om igen. Detsamma gäller förstås för tvättlappar och grytlappar.

Gardiner

Skira, vita spetsgardiner är så underbart fina på sommaren! Det kan gå att fynda sådana på loppis eller auktioner om du inte syr själv. Precis som det går att virka mindre saker går det lika bra att virka gardiner också, om man vill ha ett större projekt. Det är trivsamt att ha något att göra samtidig som man också befinner sig i stugan.
Ett riktigt nostalgitips är helvita gardiner sydda av gamla mjölsäckar. Det låter kanske märkligt idag men under krigstiden sydde hemmafruarna gardiner av just gamla mjölsäckar då tyget var otroligt slitstarkt och faktiskt alldeles vitt.

Inred fint i din sommarstuga

Fynda på loppis

När man bor i stuga behöver man givetvis kaffekoppar, fat, tallrikar, tårtfat, bestick – ja allt som behövs i ett fungerande kök. På sommaren brukar det finnas otaliga loppisar att besöka överallt i landet, så bara ge dig ut på upptäcktsfärd och förhoppningsvis fynda några kul kaffekoppar till ditt stugkök. Extra roligt är det faktiskt om man har flera olika koppar. Det blir garanterat ett samtalsämne när du får gäster.

Blommor

Sommar betyder blommor och när du befinner dig i stugan kan du fylla den med färskplockade vildblommor eller krukväxter som du har köpt. Har du en fin farstukvist? Ställ då några utomhuskrukor där med färgglada blommor. Det gör varje människa glad.

Trasmattor

Det går inte att prata om svenska sommarstugor utan att nämna trasmattan. Denna klassiska matta som funnits i snart sagt varje svenskt hem gör sig så utmärkt bra i en liten stuga. Antingen väver du en själv, eller kanske har ärvt en, men annars hittar du garanterat en på loppis.