Badrumsrenovering i Stockholm

Badrumsrenovering i Stockholm

Att renovera badrummet står väldigt högt upp på många människors önskelistor. För många blir drömmen så småningom verklighet. Då är det dags att anlita ett företag som kan hjälpa till med detta. Om du bor i Stockholm finns det gott om hantverkare att välja på. För att du ska bli nöjd med såväl valet av företag som badrummet finns det dock några saker som är viktiga att tänka på.

En checklista att kryssa av

För att underlätta hela processen och för att säkerställa ett lyckat resultat när du ska renovera badrum i Stockholm, är det klokt att använda en checklista. En sådan skulle kunna se ut på följande sätt:

 • Gör en budget för badrumsrenoveringen.
 • Bestäm dig för om du vill anlita hjälp med allt arbete, eller om du själv ska ta hand om vissa delar av renoveringen. Du behöver veta detta innan du går vidare till nästa steg.
 • Begär in offert från flera företag och se till att priserna inkluderar moms.
 • Säkerställ att de hantverkare du överväger att anlita har F-skattsedel.
 • Undersök om bygglov behövs. Vanligtvis krävs det inte, men det finns undantag, exempelvis om även fasadbeklädnaden ska renoveras och bytas. Det kan också krävas om du inte ska renovera ett befintligt badrum utan bygga ett helt nytt.
 • Säkerställ att hantverkaren inte kräver förskottsbetalning.
 • Bestäm dig för om du ska köpa in materialet själv, eller låta hantverkaren ordna detta. Om du vill låta hantverkaren ta hand om den biten, undersök då om denne har några rabatter samt vilka villkor som gäller.
 • Se till att en skiss görs över badrummet för att förenkla såväl renovering som inredning. På skissen bör det ritas ut var vattenledningar är dragna, var fönster och dörrar är placerade och hur höga väggarna är. Det är en självklarhet att måtten behöver vara korrekta. På så sätt går det att planera för kakelåtgång, men det går också att säkerställa att de badrumsmöbler man sedan väljer kommer in genom dörröppningen och verkligen får plats.
 • När du har bestämt dig för ett företag bör ni göra upp en tidsplan och även bestämma när det hela ska vara klart och när en slutbesiktning kan göras.
 • Skriv ett tydligt avtal med den hantverkare du har valt. Även om allt känns bra efter offertgranskning och samtal är det viktigt att allt finns nedskrivet. Det är en trygghet för båda parter.
 • Bestäm dig för vilket material du vill ha i badrummet, gärna i samråd med hantverkare. Det finns många alternativ, så som kakel, klinkers, natursten, våtrumstapet och våtrumsmatta. Det finns för- och nackdelar med de flesta alternativ, så här är det viktigt att du skaffar en bra helhetsbild och väljer det som passar dig och din bostad bäst.
 • Kom fram till om du vill ha dusch eller badkar, vilken toalettstol du vill ha samt om du vill ha handdukstork och golvvärme. Din hantverkare kan med största sannolikhet komma med bra feedback som gör det lättare för dig att fatta beslut kring detta.

Att renovera badrum i Stockholm

Kom ihåg att kontrollera referenser på företaget innan du skriver avtal. Säkerställ också att hantverkaren är certifierade av Byggkeramikrådet eller Golvbranschen.