Går det att slipa parkettgolv?

Golvslipning i Stockholm

För att golvet i din bostad ska hålla länge, är det viktigt att det sköts om. Gärna på rätt sätt genom daglig städning. Eller så ofta man har möjlighet. Det kan vara att sopa rent eller dammsuga bort smuts och grus. Detta för det inte ska uppstå repor på golvet. Ibland räcket det inte att sopa och dammsuga. För ett extra rent och fint golv är det bra att våttorka golvet med jämna mellanrum.

Om du underhåller ett parkettgolv noggrant så håller det sig fint länge. Skulle golvet börja se nött ut, eller om ytskiktet börjar bli tunt, är det bra om golvet slipas. Det ger golvet en ny lyster och golvet kommer att hålla sig starkt och tåligt under en lång period framöver.

Golvslipning i Stockholm

Skulle du märka att ytskiktet börjat bli slitet och funderar på att slipa det, men är osäker på hur och när? Då är det alltid bra att ta kontakt och få råd av en erfaren golvslipare. I Stockholm hittar du erfarna golvslipare som erbjuder prisvärd golvslipning.

I Stockholm hittar du erfarna golvslipare som erbjuder prisvärd golvslipning.

Hur ofta ska det slipas?

Det beror helt och hållet på vilket träslag parkettgolvet består utav. T ex om det är ett lamellparkett eller massiv parkett m.m. Men även vad golvet utsätts för. Ett parkettgolv ute i hallen slits betydligt mer på än vad parkettgolvet i vardagsrummet eller sovrummet gör.

Golv som är av kraftigare träslag tex ask, ek, bok eller lönn håller sig längre än vad mjukare träslag såsom furu, al och björk gör. Massivt parkettgolv håller sig utan någon slipning alls och i över 10 år, men med förutsättningarna att golvet inte har utsätts för slitage över det normala. Däremot kan ett furugolv behöva slipas betydligt oftare. Näst intill var fjärde eller femte år. Detta för att undvika att golvet slits ut för mycket.

Det kan vara lite olika var gränsen går för ett slitet golv. För vissa så kan det tyckas att, så länge inte golvet har slitits ner till träet så går det bra även om repor och fula märken har bildats. Och för andra så vill man gärna åtgärda så fort golvet börjar se det minsta slitet ut. Smaken är olika. Men även ett slitet golv kan passa perfekt om det matchar inredningen.

Tar det lång tid att slipa ett parkettgolv?

Om parkettgolvet är normalstort i vardagsrummet så går oftast slipningen och ytbehandlingen på endast en dag. Just med parkettgolv, så behöver golvet en lite speciell slipteknik. Golvet ska slipas diagonalt och från ena kortsidan till den andra. Idag finns det modernare slipmaskiner och med hjälp av dessa så blir slipningen näst intill fri från damm. Det innebär att ytbehandlingen som ska göras efteråt kan börjas tidigare och du kan fortare få njuta av ditt nyslipade parkettgolv.