När det gäller inredning och möbler kan vi ofta se trender komma och gå. Vissa modeller av möbler kan snabbt bli oerhört populära, men ibland är populariteten ganska kortvarig. Andra verkar ha kommit för att stanna. En trend som vi ganska nyligen sett återkomma är sammetssoffor. Visserligen ser modellerna inte alltid lika ut idag som tidigare, men soffor i sammet har kommit starkt på senare år.

Soffa i sammet

Soffor med denna eleganta klädsel har kommit och gått genom åren. De har visserligen aldrig varit helt ute ur modet, men de har haft perioder då de haft mycket stark konkurrens av andra typer av soffor.

Men, för bara några år sedan kunde vi se en kraftig ökning av intresset för sammetssoffor, och en sån soffa stod högst upp på önskelistan i många hem. Exakt vad det beror på är svårt att säga, men det kan ha ett samband med att även en äldre modell av soffa har fått något av en pånyttfödelse. Howardsoffan är en klassiker som funnits i mer än hundra år, och som aldrig tycks bli omodern. Det är väl också just den egenskapen som kännetecknar en klassiker. Den överlever alla trender och är tidlös. Men även om Howardsoffan alltid haft en stark ställning har vi kunnat se att fler och fler väljer denna soffa när man ska förnya sitt vardagsrum. Och en Howardsoffa med sammetsklädsel är förstås det absolut finaste man kan ha. Så kanske var det här det stora intresset för sammetssoffor startade.

Sammetssoffa

Sammetssoffa Blå

Om man tittar på alla de där önskelistorna så ser man snabbt att det inte bara är en sammetssoffa som står där. Soffan ska helst också vara blå. Och eftersom efterfrågan snabbt blev mycket stor, har många av de större möbeltillverkarna också skapat en blå sammetssoffa. Nu är det ju inte så att du inte kan hitta en snygg sammetssoffa om du inte gillar blått. Sofforna finns naturligtvis också i andra färger, men just blå soffor kan man se hos de allra flesta möbelmärken.

Och när man ser alla dessa soffor är det inte särskilt svårt att förstå att de nått så stor popularitet. För en sammetssoffa är både mjuk och elegant och förmedlar en alldeles speciell känsla av lyx. Sammetssoffan är kanske inget för den som vill hitta så billiga möbler som möjligt, och den är heller inte optimal i familjer med små barn. Men, för alla som kan välja sin drömsoffa fritt utan att tänka på kladdiga fingrar, spilld saft och låga priser, är sammetssoffan kanske det självklara valet. Om du har småbarn eller husdjur hemma och inte vill försöka hålla dem borta från soffan kan du istället satsa på en soffa med avtagbar, och tvättbar, klädsel, och stället lägga till kuddar och plädar av sammet för att få den lyxiga och eleganta känslan. Det behöver ju inte vara sammet rakt igenom för att skapa en speciell känsla. Sammet är ett tyg som ger en mycket speciell effekt tack vare luggen i tyget.

Denna ger färgskiftningar trots att tyget är enfärgat, och man ser olika nyanser beroende på hur ljuset faller och från vilket håll man ser på tyget. En soffa med klädsel av sammet ger helt enkelt ett mer levande intryck, och man behöver inte använda mönstrade tyger för att få liv i inredningen. Samtidigt som det ger ett mer levande intryck känns sammet varmt och ombonat, något de flesta eftersträvar i heminredningen.

Blå sammetssoffa

Även om den blå sammetssoffan fått extra stor uppmärksamhet finns det många andra färger som är riktigt snygga. Vilken färg du väljer beror förstås både på vad du gillar och hur du inreder ditt hem för övrigt. Har du en klart uttalad stil är det bästa att fullfölja den i hemmets alla rum, och då ska naturligtvis också soffan väljas med tanke på stilen och färgsättningen. Om du är nyinflyttad, eller har renoverat rummet, kan du välja en soffa du verkligen tycker om, och låta den sätta stilen för resten av inredningen.

Trendigt med sammet

Tack vare att sammet blivit en så stor trend, ja till och med den hetaste trenden av alla i höstas, har det kommit ett mycket stort utbud av sammetssoffor. Och ett stort utbud brukar oftast också betyda att det går att hitta produkter till bra priser. Och så är det också när det gäller dessa heta soffor. Du måste inte längre betala en förmögenhet för att få lyckan att äga en sammetssoffa. Visserligen finns inte klädsel i sammet på de allra billigaste lågprissofforna, men det går att hitta snygga sammetssoffor i de flesta andra prisklasser.

Om du redan har en bra soffa med utbytbar klädsel kanske du kan hitta en ny soffklädsel i sammet, och förvandla soffan till en trendig möbel av senaste snitt. Fördelen med avtagbara klädslar på möbler är ju inte bara att man kan ta av och tvätta, utan också att man kan låta soffan byta skepnad efter humör, årstid eller mode. Och det gäller naturligtvis oavsett om du drömmer om en sammetssoffa, eller om du vill ha en soffa i ett mer praktiskt och vardagligt tyg.

Grå sammetssoffa

Howardsoffa i sammet

Men, att välja soffa handlar inte bara om att välja material och färg. Det viktigaste valet är kanske vilken typ och modell av soffa du vill ha. det fanns en tid då hörnsoffor var det hetaste och trendigaste man kunde ställa in i ett vardagsrum, till exempel. Hörnsofforna är praktiska och ger många sittplatser, vilket gör att de fortfarande är mycket populära. Men, kanske har de blivit omsprungna av de stora generösa sofforna, gärna med divan, som dominerar rummet och som ger plats för hela familjen och gäster utan problem.

Även de klassiska Howardsofforna har blivit allt vanligare i de moderna hemmen. Idag väljer vi helt enkelt inte soffmodell enbart efter vad som är nytt eller modernt, utan efter de behov och förutsättningar vi har. Soffan fyller en viktig och central roll i hemmet, och det är naturligtvis viktigt att den ger den funktion vi vill ha. Och de trendiga sammetssofforna finns givetvis i alla modeller man kan tänka sig.