Numera väljer många att köpa en kökssoffa istället för enbart stolar till köket. Det är ett smart val av flera skäl. Dels ger det fler sittplatser än ett par stolar skulle göra, dels är ofta sofforna bekvämare. Nu för tiden finns det många olika typer av kökssoffor, vilket gör att alla kan hitta en soffa som passar oavsett inredningsstil. Tidigare fanns det i stort sett bara en typ av kökssoffa, en gammaldags variant i trä. Idag finns det en mängd olika modeller i just trä, men även intressanta soffor i andra material. Det går med andra ord att införa en kökssoffa i hemmet även om man inte är ute efter att återskapa forna tiders kökskänsla.

Soffor med förvaring

Den som vill ha en träsoffa till köket kan passa på att utnyttja tillfället för att även få mer förvaringsutrymme. Det finns nämligen ett flertal kökssoffor där locket går att öppna och där inre delen kan användas för förvaring. Det är naturligtvis fritt fram för ägaren att välja vad som ska ligga däri. Det kan vara allt från bordsdukar och servetter till kokböcker. De flesta brukar ha nytta av extra förvaringsutrymme och därför är denna typ av kökssoffor mycket populär.

Om man är ute efter en kökssoffa med förvaring och börjar leta kanske man främst hittar vita sådana. Även soffor i naturlig träfärg dyker upp vid sökningarna. Det är dock långt ifrån säkert att man vill ha just vitt eller träfärgat. Hur löser man då det? Man kan naturligtvis fortsätta leta för att se om man hittar andra alternativ. Det finns även andra färger på marknaden även om de inte är lika vanligt förekommande. Om man är beredd att lägga ner visst arbete kan man även köpa en träfärgad soffa som målas om. På det sättet kan man få precis vilken färg man vill på soffan. Detta är extra fördelaktigt om man vet med sig att den nyans man helst vill ha är ganska ovanlig.

Kökssoffa med stoppning

Det är naturligtvis inte givet att alla vill ha en vanlig träsoffa i köket. Det finns även flera andra tänkbara alternativ. Det finns till exempel gott om kökssoffor med ben av trä och sits av trä med tygstoppning. Både sits och rygg är rejält stoppade på dessa soffor, något som gör dem mycket bekväma. Den här typen av soffa finns i många olika färger, eftersom det går att välja färg på tyget. Det gör att det går utmärkt att välja en soffa som är limegrön, ljusrosa eller turkosblå. Detta är naturligtvis bara några exempel då det brukar finnas massor av olika färger att välja mellan.

Den här typen av kökssoffa kan kännas mer påkostad och lyxig än en vanlig träsoffa. Många tycker också att de är bekvämare att sitta på. Naturligtvis passar inte den här typen av soffa in i alla kök då inredningsstilarna kan variera. Om man tycker att den passar in i det egna hemmet är det här dock en riktigt bra soffmodell att välja.

Pinnsoffor till köket

Om man har ett kök med pinnstolar kan en matchande pinnsoffa vara det perfekta valet. De finns i svart och de finns i vitt. Det kan även gå att hitta pinnsoffor i andra färger. Skulle det vara så att ingen passande färg dyker upp kan man alltid välja att måla en vit soffa. Om soffan är tillverkad av trä bör det inte vara några problem att måla om den. Extra lätt kan det vara om man väljer att köpa en begagnad pinnsoffa i naturträ. De är ofta enklare att måla om då de inte brukar vara behandlade i samma utsträckning.

Pinnsoffor brukar även kunna passa in riktigt bra i sommarstugan. Där är det vanligt att man satsar på en lite mer gammaldags stil. Många väljer då pinnstolar och ett enkelt bord och vad passar då bättre att matcha med än en kökssoffa?

Dynor till soffan

Om man väljer att köpa en kökssoffa i trä kan man uppleva att den är för hård. Det går dock att åtgärda på ett enkelt sätt. Man kan helt enkelt köpa en rejäl dyna att lägga på soffan. Dynor finns i mängder av olika färger och det finns både enfärgade och mönstrade dynor. Med tanke på detta går det att hitta en dyna som passar oavsett vad man har för tapeter och färger i övrigt. Om man har ett hem med mycket vitt kanske man vill ha en vit dyna. Det kan också vara fint att bryta av med exempelvis svart. Möjligheterna är många och man kan även välja om man vill ha en tjock dyna eller en tunnare.

Dynor till kökssoffan kan användas både till pinnsoffan och till andra typer av träsoffor. Eftersom dynan inte sitter fast går det också att använda den ibland, och plocka bort den vid andra tillfällen. På det sättet kan man säkerställa att kökssoffan passar in så bra som möjligt vid varje tillfälle.

Om man även har trästolar med dynor i köket kan det vara klokt att välja matchande dyna till soffan. Det kan se märkligt ut att ha olika dynor till stolarna och till soffan. Om man däremot väljer likadana dynor till både stolar och soffa skapar man ett fint helhetsintryck. Om man vill kan man även försöka hitta en bordsduk som passar ihop med dynorna. Även om den inte är exakt likadan, så kan man färgmatcha. Väljer man till exempel svarta dynor med färgat mönster, kan en svart duk passa fint.

En annan fördel med dynor är att de enkelt kan bytas ut. Skulle det till exempel vara så att man tapetserar om kanske de gamla dynorna inte längre passar in. Då behöver man inte byta ut hela köksgruppen, utan kan helt enkelt skaffa nya dynor. Det är ett enkelt och billigt sätt att förnya köket. Trots att det går snabbt och är billigt kan en sådan förändring räcka långt. Om man även byter ut de befintliga gardinerna får man snabbt till en helhetsförändring. Då spelar det ingen roll att möblerna funnits där sedan tidigare och att vitvarorna är desamma.