En soffa måste man förstås ha. Även om det inte är en möbel som är alldeles livsnödvändig är det nog inte många som kan tänka sig ett hem utan en soffa. Till de allra nödvändigaste möblerna räknar vi förstås sängen och matgruppen, eftersom alla måste äta och sova. Men, idag räknar vi också in soffan, eller ännu hellre soffgruppen, i kategorin basmöbler som hör till det man skaffar sig först när man sätter bo. Många anser nog till och med att soffgruppen är hemmets viktigaste möbler. För visst kan man sova i soffa om man inte har en säng, och det går alldeles utmärkt att sitta i soffan, eller fåtöljen, och äta om det inte finns ett matbord. Så egentligen kanske det är så att soffgruppen är den möbelgrupp som spelar den viktigaste rollen i hemmet.

Idag tillbringar de flesta av oss ganska mycket tid i vardagsrummet och i soffan. Det är här vi sitter när vi ser på tv, fikar med vännerna och umgås med familjen. Och det är också här vi drar oss undan för att slappna av och vila efter en dag på jobbet eller i skolan. Soffan och fåtöljen ska helt enkelt fungera både för social samvaro och när du vill ha lite tid för dig själv. Så soffgruppen har helt klart en viktig funktion att fylla i varje hem.

Vikten av att placera din soffgrupp centralt

Att soffgruppen har både en central roll med tanke på funktion, och ofta också en mycket central placering i rummet betyder förstås att det ställs stora krav både på funktion och design. Kraven varierar från person till person och det går egentligen inte att ge några generella tips för hur du ska välja din nya soffgrupp. För även om möbelgruppen används på ungefär samma sätt i de flesta hem har vi olika krav på hur en soffa ska vara för att kännas bekväm och vi har givetvis också helt olika syn på hur en snygg soffa er ut. Som tur är har vi olika krav och önskemål, för annars skulle alla hem vara möblerade på samma sätt. Smak, behov och förutsättningar varierar mycket, men lyckligtvis är utbudet av soffgrupper stort och varierat, så det finns möbelgrupper för alla. Att det finns något för alla kan låta som en gammal uttjatad klyscha, men i det här fallet är det verkligen sant.

Välja efter komfort

En mjuk och skön soffa att sjunka ner i, är det vad du drömmer om? Har du tänkt på att vi nästan alltid talar om mjuk och skön när det gäller soffor, sängar och andra möbler som man sitter eller ligger i? Men, kan man verkligen alltid sätta ett likhetstecken mellan mjuk och skön? Nej, det är faktiskt inte alltid den mjukaste som är den skönaste varken när det gäller sängar eller sittmöbler. Vi är alla olika och därför sitter vi inte alltid lika bekvämt i en och samma möbel. En del sover bra i en mjuk säng medan andra behöver en madrass med större fasthet för att ligga bekvämt och undvika ryggvärk. När det gäller sängar är det personliga saker, som längd, vikt och sovställning som avgör vilken typ av säng man bör ha.

Soffgrupp

När det gäller en soffa, eller en soffgrupp är det mer känslan av vad som känns skönt som är avgörande. En del tycker att det känns bättre att sitta i en soffa med en viss fasthet i sitsen, medan andra mår som en prins i en riktigt mjuk soffa. Du får helt enkelt prova dig fram och försöka avgöra vilken soffa som känns bäst för just dig, och om du har familj måste du givetvis också ta hänsyn till dem. Om du sitter bra i den soffa du har idag så ger det dig en liten fingervisning om vilken typ av soffa det är du ska titta efter.

Design och form

Men, en soffgrupp ska inte bara vara riktigt bekväm och skön att sitta i. Den ska också vara snygg och passa in i rummet både vad gäller design och form. En soffgrupp är ju inte en grupp som måste se ut på ett speciellt sätt. De flesta soffgrupper som du kan köpa kompletta består av en soffa och en eller två matchande fåtöljer. Men en soffgrupp kan också vara två soffor, av samma eller olika storlek. En tresitsig och en tvåsitsig soffa är en populär kombination som ger lika många sittplatser som om man väljer en tresitssoffa och två fåtöljer. Men med två soffor kan man faktiskt få plats för någon mer om man tränger ihop sig lite. En soffgrupp skulle också kunna bestå av en hörnsoffa och en fåtölj, även om det är sällan vi ser denna soffmodell i grupper.

När du väljer sammansättningen på din soffgrupp får du ta hänsyn till det utrymme du har och till hur möblerna ska användas. Du kan köpa en komplett soffgrupp, eller köpa soffa och fåtöljer separat och kombinera ihop möblerna på ditt sätt. det fina med en komplett soffgrupp är att du kan möblera på många olika sätt och få en sammanhängande helhet tack vare att möblerna hör ihop från början. En enhetlig soffgrupp ger dig helt enkelt större utrymme för en unik och personlig inredning. Du kan placera möblerna som du vill och du kan använda dig av textilier och inredningsdetaljer i avvikande färger och mönster tack vare att möblerna bildar en enhet. Möbler som är avsedda att användas tillsammans ger alltid ett elegant och stiligt intryck. Men, du kan givetvis också kombinera ihop udda möbler själv även om det kräver noggrannhet och ett visst mått av stilsäkerhet för att inte resultatet ska bli spretigt och rörigt.

Oavsett om du köper en komplett grupp eller udda möbler har du ett nästan oändligt utbud att välja ur. Här finns alla tänkbara modeller, färger och mönster. Om du väljer en soffgrupp med avtagbar klädsel får du en både praktisk och flexibel möbelgrupp. Du kan lätt ta av klädseln och tvätta och på så sätt får gruppen en längre livstid. Om du tröttnar på färg eller mönster är det bara att byta klädsel och soffgruppen blir som ny.