Stolar hör tveklöst till de möbler vi inte klarar oss utan i ett fungerande hem. de hör till basmöblerna som man ser som nödvändiga, och då handlar det förstås framför allt om matstolar. Alla måste äta och sova för att överleva, och därför räknas sängen, matbordet och stolar till de nödvändigaste möblerna.

Men, stolar är förstås mycket mer än bara matstolar. Och det visar också utbudet på. Det finns mängder av stolar, i olika modeller och för många olika ändamål. Vare sig man ser till utbud eller användningsområden är nog stolar den allra största kategorin bland möbler.

Stolar till matbordet

Vanligast är matstolarna, alltså de stolar vi använder vid matbordet, i köket eller matrummet. En matstol ska förstås vara bekväm att sitta på, och den måste ha rätt höjd i förhållande till bordet. Alla som suttit vid ett bord som är för högt, eller på en stol som är för hög för bordet, vet hur svårt det kan vara att få i sig maten på ett bra sätt. ofta köper man en hel matgrupp, och då är stolarna givetvis anpassade till just det bordet. Vi har idag också en standardhöjd på matbord och stolar, vilket gör att det ofta inte är något större problem att få rätt höjd om man köper nya möbler. Köper du stolar på loppis eller auktion gäller det dock att kolla höjden om du tänkt använda dem till ett speciellt bord.

Snygga karmstolar.

Större krav på komfort

Men höjden är oftast inte det som avgör vilken stol man väljer. Vid matbordet är det bra om stolen är bekväm, men ännu större krav på komfort ställer man på en stol som man kommer att sitta mycket och länge i. om du, till exempel, vill skapa en läshörna där du kan dra dig undan med en bra bok, är det viktigt att kunna sitta riktigt skönt. Här är det ju meningen att du ska kunna koppla av och ladda batterierna, vilket förstås kräver ett stort mått av komfort. Kanske möblerar du med en fotpall så att du kan lägga upp fötterna och få en riktigt vilsam sittställning. Men, det viktigaste är att välja en karmstol som ger en betydligt högre bekvämlighet än en vanlig stol. En karmstol är en stol med armstöd och ryggstöd. Den liknar mer en fåtölj än en vanlig stol i konstruktionen, men behöver inte ha stoppning eller klädsel. Länsstol är ett annat namn för karmstol, som ofta användes förr.

Klassiska modeller

Karmstolar har använts i flera hundra år. Modellerna såg lite annorlunda ut förr, men det finns också en del klassiska modeller som har levt kvar länge och som fortfarande är populära. En karmstol ger dig en bättre komfort, och du kan sitta mer avslappnat tack vare att den har både ryggstöd och armstöd. Armstöden gör dock att karmstolar tar lite mer plats än en vanlig stol, och detta är den främsta orsaken till att vi oftast ser vanliga stolar, utan armstöd, runt matbordet. Men, har du plats si fungerar självklart karmstolar också som matstolar.

Det finns, som sagt, många olika modeller av karmstolar, och den enda gemensamma nämnaren är egentligen att de alla är utrustade med arm- och ryggstöd. I det stora utbudet kan du hitta allt från enkla och stilrena karmstolar till större och mer fåtöljliknande stolar. Vill du ha karmstolar vid matbordet kan kanske stapelstolar vara ett bra alternativ eftersom de hör till de nättare varianterna. På uteplatsen är det vanligare att man använder karmstolar också vid bordet, och här kan du, till exempel, välja så kallade positionsstolar som kan ställas in i olika positioner.
Karmstolarna finns inte bara i olika modeller utan också i många olika material. Materialet kan vara viktigt i olika inredningsstilar, och sätter lika stor prägel på möbeln som modellen. I det lantliga eller romantiska hemmet passar, till exempel, karmstolar i rotting in väldigt bra. I ett modernt eller minimalistiskt hem kanske en modell av aluminium är ett bättre alternativ.

Därför är rottingstolar ett bra val

De flesta har en favorit bland inredningsstilar och även om man inte löper linan fullt ut vill man gärna inreda med möbler som passar stilen. I ett kök, till exempel, som ofta inte möbleras med så mycket möbler kan bordet och stolarna var det som sätter stilen. Gillar du lantkök och vill ha karmstolar vid bordet är rottingstolar ett bra val. Idag finns också stolar i konstrotting att välja på om du vill ha ett tåligt och underhållsfritt material. Konstrotting av bra kvalitet är så likt äkta rotting att det kan vara svårt att se skillnaden med blotta ögat. Men, konstrotting är ett konstgjort material som tål det mesta. Och det enda underhåll som behövs är att torka rent stolarna vid behov. Karmstolar i detta material kan du använda både ute och inne, och om du väljer att ha dem på uteplatsen kan de stå ute i alla väder utan att ta skada.

Positionsstolar

Karmstolar i aluminium, med sits i textilen, är ett annat exempel på stolar som kan stå ute och som inte behöver skyddas mot väder och vind. I detta material finns, bland annat, många modeller av positionsstolar som har blivit oerhört populära som utemöbler.

Vill du ha en karmstol med mer ombonad känsla kan du välja en stol med stoppad sits. Då kommer du i närheten av en fåtölj både när det gäller komfort och design. Denna typ av karmstol lämpar sig bra som komplement till soffgruppen i vardagsrummet, eller som stol i läshörnan där du vill sitta och koppla av. Men, tack vare det stora utbudet med karmstolar i alla tänkbara stilar, kan du möblera med en bekväm karmstol i vilket rum som helst. Där det behövs en sittplats, eller där du vill skapa en inbjudande miljö, är karmstolen ett alldeles utmärkt val.

Utbudet av karmstolar är, som sagt, mycket stort och varierat. Du kan hitta denna typ av stolar i alla möbelbutiker. Men, av naturliga skäl kan en enskild butik inte ha ett hur stort utbud som helst, så om du vill se ett fullständigt sortiment rekommenderar vi att du tittar på karmstolar här på internet.