Idag är intresset för hus och hem större än någonsin, och hos den som har eget hus och trädgård brukar lusten att inreda också sträcka sig utanför hemmets fyra väggar. Vi inreder uteplatser, och skapar rum i trädgården för att kunna använda trädgården på många olika sätt. förr var det vanligt att an hade en trädgårdsgrupp ute på gräsmattan, och det var där man drack sitt kaffe, och åt sin frukost, oavsett om solen stod som högst på himlen, eller om platsen låg i skugga.

Idag är det vanligare att vi har flera platser ute, så att vi kan flytta runt under dagens gång, och få en plats i sol, eller skugga, oavsett vad klockan är eller hur högt solen står på himlen. En uteplats med morgonsol är perfekt när man vill avnjuta sin frukost utomhus under varma sköna semesterdagar. Men, när det är dags att tända grillen, på kvällen, ligger denna plats förmodligen i djupaste skugga, och då flyttar man gärna till en annan plats i trädgården. Många har både en altan och andra små sittplatser lite här och där för att kunna ta vara på den ljusa årstiden på bästa sätt.

Ståtliga paviljonger.

Drömmen om ett inglasat uterum

Altaner med tak är den vanligaste typen av byggd uteplats, men fler och fler förverkligar också drömmen om ett inglasat uterum där man kan förlänga säsongen med flera veckor. Men, det är inte alla som kan, eller vill, bygga en fast uteplats med tak. Men även om du inte kan bygga ett tak över din altan behöver du inte sitta under bar himmel. Med en paviljong får du snabbt och enkelt en ombonad uteplats med tak, och väggar om du vill. Det finns massor av olika modeller av paviljonger att köpa, allt från de enklaste partytälten till stabila och vackra paviljonger i trä eller metall. Paviljongen liknar ofta ett lusthus i formen, men den består av en stomme som man fäster ett tak på. Till många av paviljongerna finns också väggar av tyg som man kan fästa i stommen, och om du vill kunna sitta ostört under de ljusa och ljumma sommarkvällarna kan du också komplettera med myggnät.

Paviljong är egentligen namnet på en fristående, mindre byggnad. Paviljonger är vanliga i större parker, på utställningar eller vid skolanläggningar. De kan vara byggda av olika material och ibland kan de också utgöras av tält. Paviljongerna kan ha olika användningsområden. Ofta fungerar de som lusthus, men de kan också vara utställningslokaler, till exempel. Ordet paviljong kommer från franskans pavillon, som i sin tur kommer från det medeltida latinska ordet papilio som både är namnet för fjäril och tält.

Trädgårdspaviljonger

De trädgårdspaviljonger vi har i våra trädgårdar är ofta inte byggnader i egentlig mening, men med tak och väggar på kan de liknas vid tältpaviljongerna.

En paviljong kan många gånger vara ett bra alternativ till en fast uteplats med tak. Har du, till exempel, ett trädäck i anslutning till huset kan du ställa upp en paviljong istället för att bygga en takkonstruktion. Dels är paviljongen ett billigare alternativ, och om du vill undvika ett tak som tar alltför mycket ljus från inomhusmiljön är det nästan det enda alternativet. För ett tak över en terrass eller altan kommer alltid att göra rummet innanför mörkare, vilket material du än väljer på taket. Med en paviljong får du en lika ombonad uteplats, utan att den tar bort så mycket dagsljus. Dessutom har du en flexibel uteplats, som du kan flytta om du vill ha din sommaroas någon annanstans i trädgården.

Eftersom det inte krävs varken bygglov eller något speciellt underarbete för att sätta upp en paviljong är den också ett utmärkt alternativ på platser där det kan vara svårt att bygga en fast konstruktion. Paviljongen ställer du helt enkelt upp där du vill ha den, och du kan sedan montera ner den i en handvändning. Många väljer faktiskt att montera ner sin paviljong inför vintern, för att skona den från snö och hårda vindar. Men, vill du inte ha besväret med att montera upp på våren och ner på hösten, kan de flesta paviljonger stå ute året om.

Solskydd, vindskydd eller regnskydd i trädgården

En paviljong är inte bara en ersättning för en takad uteplats. Den kan också fungera som solskydd, vindskydd eller regnskydd ute i trädgården. Även om vi svenskar älskar solen och värmen på sommaren kan det faktiskt bli för mycket av det goda ibland. När solens strålar bränner som mest är det skönt att sitta i skuggan, och med en paviljong har du alltid skugga, oavsett hur solen står på himlen. Du kan använda den med enbart taket som ett solskydd, eller med väggar för att få en mer ombonad miljö. Och med myggnät får du också sitta ifred för de blodsugande myggorna som gärna kommer fram på kvällen.

Det finns många olika modeller, storlekar, stilar och färger av paviljonger. Det betyder att du kan skapa en uteplats som ger exakt den känsla du vill ha. vill du ha en mysig och romantisk trädgårdspaviljong kan du få det, och om du vill ha en stor och elegant uteplats får du det. det finns verkligen något för alla, även om det kan låta som en klyscha. Men, i det stora utbudet av paviljonger finns något för alla stilar, smaker och ändamål.

Möjligheternas byggnad

En paviljong är verkligen möjligheternas ”byggnad”. Den ger dig möjlighet att skapa precis den uteplats du vill ha, var du vill. När du fått paviljongen på plats kan du inreda den så att den motsvarar dina önskemål. Det vanliga är kanske att man möblerar med en trädgårdsgrupp för att kunna sitta i paviljongen och äta eller fika. Men, idag finns så många typer av utemöbler, och du kan lika gärna inreda din paviljong med en skön loungegrupp, med soffor en fladdermusfåtölj och allt som behövs för en riktigt avkopplande plats. Med lampor, inredningsdetaljer och kuddar kan du inreda precis som inne, fast du är ute. väljer du en rymlig paviljong kan du ställa till med fest och bjuda in vänner till en lång och mysig grillkväll där ni har trevligt oavsett vilket humör vädergudarna är på.