Alla är väl inte överens om vilken som är hemmets viktigaste möbel, men många anser nog att det är soffan. En soffa, eller soffgrupp, ingår förstås i det basutbud av möbler man behöver ha när man sätter bo. Men, de allra nödvändigaste möblerna för ett fungerande liv är väl sängen och köksmöblerna. Äta och sova måste vi ju alla göra för att överleva. Men, ett hem utan en soffa, eller andra sittmöbler i vardagsrummet är det nog inte många som kan tänka sig. Och när man köper nya möbler är det nog soffan de flesta lägger mest krut på. Och det går ju faktiskt att sova i soffan om man inte har plats för både en soffa och en säng. Då kan man välja att bädda åt sig i en vanlig soffa, eller ännu hellre välja en bäddsoffa som förvandlas till en skön säng med några enkla handgrepp. Så kanske soffan är hemmets viktigaste möbel trots allt.

Att soffan spelar en så stor roll i hemmet gör förstås att det kan vara svårt att välja när man ska köpa ny. Det finns ju så oerhört mycket att välja på. Soffor i alla tänkbara former och modeller. Idag står inte valet enbart mellan att köpa en komplett soffgrupp, eller soffa och fåtölj separat. Numera är inte en soffa bara en två- eller tresitsig sittmöbel. Du kan även få en soffa med divan eller en vinklad soffa som ger många sittplatser. Hörnsoffan blev snabbt mycket populär när den först lanserades, och populariteten håller i sig än idag.

En hörnsoffa ger fler sittplatser

Det är en vanlig missuppfattning att man måste ha ett stort och rymligt rum för att kunna ha en hörnsoffa. Men, det är faktiskt tvärtom. En hörnsoffa ger fler sittplatser i förhållande till den golvyta den tar än en vanlig soffgrupp. I hörnsoffan finns gott om plats och man kan välja sin sittställning på ett helt annat sätt än i en traditionell soffa. De flesta tycker nog att man kan sitta bekvämare i en hörnsoffa. Dessutom finns plats nog att krypa upp och lägga sig om man vill koppla av med en god bok eller bara koppla av.

Om du har bestämt dig för att det är en hörnsoffa du ska ha, så har du kommit en bra bit på vägen mot en ny soffa. Men, bara för att du har valt typ av soffa betyder inte det att du nu har ett litet och lättöverskådligt utbud att välja ur. Det finns massor av hörnsoffor och det gäller förstås att hitta en soffa som motsvarar alla dina krav och önskemål. De flesta sätter nog kraven på komfort och funktion högst, men eftersom soffan har en så central roll i hemmet är det förstås också viktigt att den är snygg. Kanske har du redan valt en speciell inredningsstil och letar efter en soffa som passar in. Eller så väljer du den hörnsoffa du tycker är snyggast och låter soffan bestämma stilen i resten av rummet. Det viktigaste är att du väljer en hörnsoffa som du tycker om. Du ska leva med den i många år, och är du tveksam idag kommer du definitivt inte att tycka bättre om den när den fått några år på nacken.

Komforten på soffor

När det gäller komforten på soffor, och sängar, talar vi ofta i termer som mjuk och skön. Och visst kan det vara skönt att sjunka ner i en mjuk soffa. Men, fundera på om du tror att det känns lika bekvämt när du suttit i den ett par timmar. Precis som när det gäller sängar så är kraven för vad som känns bra helt individuella. En del gillar att sitta i en mjuk soffa, medan andra vill ha mer stöd för rygg och kropp och väljer en soffa med lite fastare dynor. Mjukt är alltså inte alltid synonymt med skönt, så när det gäller komforten måste du gå efter dina egna önskemål. Mjuk eller fast avgör inte ensamt om det är en bekväm soffa eller inte.

Snygga hörnsoffor

Storleken på soffan kan också ha en betydande roll för hur bekvämt man sitter i den. Och det betyder inte att det måste vara den största som är bäst. I en riktigt djup soffa kan det vara svår att sitta bekvämt, i synnerhet för den som inte har så långa ben. Å andra sidan ger en stor och generös soffa fler möjligheter till sköna viloställningar. Så även här är det ett val som måste göras individuellt, och som man inte kan peka på något som är rätt eller fel.

Möjligheter att både sitta och ligga i hörnsoffan

Vill du ha en riktigt bekväm soffa där du har alla möjligheter att både sitta och ligga på ett bekvämt sätt kan du välja en divansoffa i hörnmodell. Du behöver alltså inte välja mellan en stor och praktisk hörnsoffa och en lyxigt elegant divansoffa. Du kan få båda i en förpackning. En hörnsoffa i divanmodell tar förstås större plats än en traditionell hörnsoffa, precis som en divansoffa i rak modell tar större plats än en vanlig soffa. Men, finns utrymmet har du alltså chansen att få en lyxig, elegant och extremt skön soffa i en och samma möbel.

En riktig klassiker

Men, att köpa soffa innebär inte bara att man ska välja typ och modell på soffan. Du ska också välja vad du vill ha för klädsel. Vill du ha en tygklädd soffa eller kanske en soffa i skinn? Om du vill ha en riktig klassiker i ditt vardagsrum väljer du kanske en hörnsoffa i skinn. Då får du dessutom en soffa som tål det mesta. Om du väljer en skinnsoffa av god kvalitet har du en soffa som håller i många år, och till skillnad mot tyg blir skinnet bara vackrare med åren.

Tyg ger dig ett större utbud att välja ur, och du kan matcha färg, och eventuellt mönster, med den övriga inredningen. Idag finns också många hörnsoffor med avtagbar, och tvättbar, tygklädsel. Det betyder att du lätt kan ta av tyget och tvätta det om olyckan är framme och något spills i soffan. Det betyder också att du kan låta soffan byta skepnad om du tröttnar på den, eller bara vill ha lite förändring.