Gillar du att möblera personligt och på ditt eget vis? Eller har du ett trångt och svårmöblerat kök? Då kan vi rekommendera att du tyar en titt på barmöbler. En barstol hör inte till de allra vanligaste inredningsdetaljerna, och den kan tillföra just det där extra som gör att du får ett unikt och personligt hem. De flesta ser nog barstolar och barbord som möbler man använder om man har en egen hemmabar. Och visst är dessa möbler perfekta i en liten barhörna där man kan inleda festen och hänga med vännerna. För visst ger det en alldeles speciell känsla att sitta uppflugen på en barstol istället för en traditionell köksstol. Har du en bar eller barhörna är barstolen självskriven. Men, det går också alldeles utmärkt att använda barstolar och barbord på annat sätt.

Barstolar är den optimala lösning för ett trångt boende

Bor du trångt och inte kan ha ett vanligt köksbord med stolar i ditt kök, kan ett enkelt barbord och några barstolar vara den optimala lösningen för dig. Ett barbord tar betydligt mindre plats än ett vanligt matbord. Det finns också olika modeller av barbord, och om du har riktigt ont om plats kan du välja ett vägghängt bord, som bara har ett stödben på golvet. Bordet tar alltså i stort sett ingen golvyta alls. Dessutom är det så högt att du lätt kan skjuta in ett par barstolar under bordet för att frigöra golvyta när du inte använder bordet. Oavsett vilken modell av barbord du väljer så tar det mindre plats än ett vanligt matbord.

Snygga barstolar

Tar mindre plats än vanliga stolar

Barstolar tar också mindre plats än vanliga stolar, så denna typ av möbler ger dig möjlighet att få en funktionell matplats även där du inte tror att det går att möblera. Vill du ha ordentligt utrymme för matlagning i köket kan du skapa en matplats i vardagsrummet istället, och där kan ju barmöblerna också fungera för barhäng när vännerna kommer på besök. För oavsett om du använder möblerna i köket eller någon annanstans i hemmet så sätter de lite guldkant på vardagen. Barstolar och barbord ger en aning lyx och flärd var de än placeras, och det är kanske för att de ger en känsla av att man sitter i en bar eller på ett café och det känns ju lite lyxigt.

Att välja barstolar istället för vanliga stolar kan alltså vara smart om du är trångbodd och har ont om plats i köket. Ja du kan till och med skapa en liten matplats för frukost och fika i den lilla kokvrån om du ställer in en barstol eller två. Då kan du helt enkelt använda den utdragbara skärbrädan, som finns i de flesta kök, som ett tillfälligt bord.

Barstolen – en läcker inredningsdetalj

Nu måste du inte bo trångt eller ha ett kök som är besvärligt att möblera för att möblera med barstolar och andra barmöbler. En barstol är en läcker inredningsdetalj i sig, som kan ge nästan vilket rum som helst ett lyft. Många strävar ju efter att få en så unik och personlig inredning som möjligt, och med lite udda möbler är det förstås lättare att skapa ett hem som sticker ut. En barstol blir ett tufft inslag i hemmet, i synnerhet om du väljer en stol i restaurang- eller industristil. Vill du hellre ha en lantlig eller romantisk inredning så finns det naturligtvis barstolar som passar även dessa inredningsstilar. Det handlar helt enkelt om att välja passande modell och material. Och barstolar finns faktiskt i alla tänkbara modeller, stilar och material, så du kommer garanterat att hitta en passande barstol hur du än inreder ditt hem.

Intresset för inredning har nog aldrig varit större än det är nu. Vi har nog heller aldrig tidigare haft så många olika inredningsstilar att välja på. Massor av helt olika stilar som alla är lika rätt. Det är ju helt fantastiskt egentligen eftersom det betyder att var och en kan inreda sitt hem precis som man vill, utan att det känns ute eller omodernt. Inredning handlar ju inte bara om att möblera ett tomt rum. Det handlar lika mycket om att skapa en stämning och en känsla. Ett hem känns inte som ett hem bara för att man ställer in några möbler. Nej, det krävs både textilier, inredningsdetaljer och personliga saker för att det möblerade hemmet ska bli ett hem. Vi strävar förstås efter att skapa ett vackert hem, men det är minst lika viktigt att få till en trivsam och inbjudande känsla. Det gäller att skapa hemtrevnad helt enkelt. Det kan man göra på många olika sätt och det är det som gör inredning så roligt och intressant.

Förändra atmosfären i ett rum

Det är spännande att se att man kan förändra atmosfären i ett rum bara genom att flytta på saker eller genom att byta ut, eller lägga till en liten möbel eller detalj. Det är också kul att se hur man kan skapa olika miljöer i ett rum, och se hur stor förändring man får genom att, exempelvis, inreda ett hörn med några barstolar och ett bord. Det är många som tvekar inför det här med egen bar hemma, jag vet. Och det har säkert sin grund i att man ser framför sig en bar i en mörk gillestuga, med en stor bardisk och några höga pallar. Det är inte riktigt så en bar, eller barmöbler, ser ut idag.

Dagens barstolar och bord är så snygga, och finns i så många olika stilar, att det inte finns någon anledning att gömma undan dem i en mörk källare. Och om du inte ens har funderat på bar för att det inte passar in i hemmet, eller kan förstöra helheten, har du förmodligen inte tittat på de barmöbler som finns på marknaden idag. Du behöver bara titta på utbudet av barstolar för att se att här finns verkligen något för alla. Och du behöver inte bygga en stor, furuklädd bardisk, som man ofta gjorde förr. Det räcker gott med att komplettera stolarna med ett snyggt barbord. Det är allt som behövs för att få en skön plats där du både kan fika och ta en öl med kompisarna.