Möbler som kan fylla mer än en funktion är alltid populära. Bäddsoffan är en sån möbel, som de flesta känner till och vars egenskaper de flesta uppskattar. En soffa på dagen och en säng på natten, i en och samma möbel. Kan det bli så mycket bättre?

Bäddfåtölj

Bäddsoffan är välkänd, men visste du att det också finns fåtöljer med samma funktion? Bäddfåtöljen är en ännu smartare och smidigare lösning eftersom den tar betydligt mindre plats än bäddsoffan. Trots att den inte tar större plats än en vanlig fåtölj på dagen ger den en bekväm sovplats när den bäddas.

Alla som är intresserade av inredning har ständigt något projekt på gång, stort eller litet. Möbler flyttas och detaljer ändras, allt med målsättningen att skapa en förändring som ger rummet en annan karaktär eller en annan känsla. För att hitta de där små detaljerna som gör skillnad får man försöka se på sitt eget hem med andras ögon, eftersom det är lätt att bli ”hemmablind” och inte se vilken effekt olika detaljer ger.

Att inreda sitt hem med små medel

Att kunna få till en stor förändring med små medel är extra stimulerande, och många gånger behövs det faktiskt inte så stora åtgärder för att få en stor effekt. Det fina med att inreda i sitt eget hem är att det inte heller är någon katastrof om man inte får den effekt man hoppats på. Om det positiva resultatet uteblir behöver man inte deppa ihop, eftersom det bara är att återställa det man ändrat, och börja om från samma utgångspunkt igen. Man måste ju våga för att lyckas, och man måste också tillåta sig att våga misslyckas ibland.

Bäddfåtölj
När man kan unna sig en ny möbel får man förstås en riktigt stor förändring. Att byta ut soffgruppen, till exempel, ger nästan känslan av ett nytt vardagsrum. Men en soffgrupp kostar mycket pengar, och det är inte så ofta man kan unna sig denna lyx. Om din soffgrupp är hel och fungerar byter du förstås inte ut hela möbelgruppen. Men, med en ny fåtölj kan du faktiskt också få en stor effekt. En fåtölj är ju inte alls lika dyr som en soffgrupp, och den är ofta ganska lätt att placera ut i rummet. Och om du ändå ska köpa en ny fåtölj kan det väl vara klokt att satsa på en bäddfåtölj.

Komfort och design

En fåtölj är ju i första hand en sittmöbel. En möbel som man väljer med hänsyn till både komfort och design. Den ska vara skön att sjunka ner i när du vill koppla av efter en stressig dag på jobbet, framför teven eller när du vill vara för dig själv med en god bok. Fåtöljen ska vara skön att sitta i, det är givetvis det största och viktigaste kravet. Men, om du köper fåtöljen för att ge rummet ett lyft är det självklart också noga hur den ser ut. En snygg fåtölj som smälter in i inredningen och passar ihop med övriga möbler. Eller kanske en kaxig fåtölj som sticker ut och blir lite av en stilsättare i ditt vardagsrum. Hur din nya fåtölj ska se ut är det bara du som kan avgöra, och det beror på vad du vill ha ut av möbeln och vilken känsla du vill skapa i rummet. Men oavsett om du vill ha en fåtölj som blir en del av den befintliga soffgruppen eller en som står för sig själv, så kan det ju vara bra om den har den praktiska funktionen att den också kan tjäna som extrabädd vid behov.

En bäddfåtölj är en helt vanlig fåtölj men till skillnad från andra fåtöljer kan den förvandlas till en säng med några enkla handgrepp. Den fungerar alltså på precis samma sätt som en bäddsoffa, fast den tar betydligt mindre plats i rummet. Att den är mindre betyder också att den bara ger en sovplats, medan den flesta bäddsoffor görs om till en dubbelsäng när de bäddas. Men, om du ser den som en ren extrabädd, eller om du bor trångt och har ont om plats för stora och skrymmande möbler, är bäddfåtöljen ett alldeles ypperligt alternativ.

Bäddbara soffor och fåtöljer

Bäddsoffor är kända sedan mycket länge. Förr i tiden hade man en bäddbar soffa i köket, som användes som sittplats vid matbordet på dagen och bäddades som säng på kvällen. Eftersom det var en tid när de flesta var trångbodda var det ofta flera personer som fick trängas i soffan. Dagens bäddsoffor är både rymligare och betydligt bekvämare än dessa hårda träsoffor. En modern bäddsoffa ger ju, som sagt, ofta plats för två vuxna personer utan att man måste trängas.

En bäddsoffa idag ser ut som vilken soffa som helst och kan alltså med fördel användas i vardagsrummet eller tv-rummet. Många av de ”vanliga” sofforna vi gärna möblerar med finns i bäddbara varianter, och det går inte att med blotta ögat se på soffan att den faktiskt också är en säng. Det finns till och med hörnsoffor som är bäddsoffor, så du är inte begränsad till vissa modeller bara för att du vill ha en bäddbar möbel. Bäddsoffan är en mycket bra lösning för den som bor trångt och inte har plats för två så skrymmande möbler som en soffa och en säng. De moderna bäddsofforna bjuder också på riktigt bra komfort, och det finns soffor som du sover lika bra i som en vanlig säng.

Fördelar med bäddfåtölj

Alla dessa fördelar har också bäddfåtöljen, bortsett från att den alltså bara har plats för en person. Men, om du då och då har behov av en extrasäng är bäddfåtöljen den optimala möbeln för dig. I en liten etta, eller i studentlyan, till exempel, är en bäddfåtölj mycket lämplig. Behöver du två sovplatser kan två bäddfåtöljer vara ett bättre val än en soffa. Dels har du större valmöjligheter när du möblerar med två fåtöljer och dels tar de faktiskt mindre plats än en soffa. Dessutom kan du placera sängarna som du vill, medan en bäddsoffa alltid ger en dubbelsäng som man inte kan dela på.
Bäddfåtöljer är ännu inte lika vanliga som bäddsoffor men här på nätet finns ett stort utbud där du kan hitta din favorit.