Mattor har alltid spelat en viktig roll i vår heminredning. Förr i tiden behövde man mattorna för att golven var kalla, men de var naturligtvis även då ett dekorativt inslag. Alla som är intresserade av inredning, oavsett om det är på professionell nivå eller ett fritidsintresse, vet hur stor skillnad textilier i inredningen kan göra. Man behöver bara gå in i ett rum som saknar mattor och gardiner så hör man att det ekar tomt även om rummet är fult möblerat. Lägger man på en matta dämpas ekot och man får en helt annan ljudbild och en trevligare miljö.

På senare tid har det varit en trend att skippa mattor och gardiner, men i de flesta hem smyger det sig ändå in en och annan matta efter en tid. Dels för att man vill ha den där hemtrevnaden som mattor och andra textilier skapar, men också för att det känns skönare att gå på en mjuk matta än ett hårt golv. Och så var det detta med ljud och eko. När det inte finns några mjuka textilier i rummet känns det nästan som om ljudet studsar mot väggarna och man upplever att rummet känns kallt och tomt. En matta på golvet gör stor skillnad helt enkelt.

Funktioner för en matta

Gardiner och kuddar använder vi mest för att göra ett rum mysigt och ombonat. Och precis denna funktion har också en matta. Men, mattan har även andra funktioner att fylla. Och den allra viktigaste uppgiften för en matta är förstås att göra golvet mjukare och varmare att gå på. Det är just att mattan gör att golvet känns varmare som man så ofta lägger in mattor till vintern även om man har valt bort denna inredningsdetalj annars. Att kliva ur den varma sängen en kall vintermorgon, och tvingas sätta ner bara fötter på ett kallt golv känns förstås inte särskilt lockande. Har man en mjuk och varm matta nedanför sängen blir det betydligt lättare att lämna den varma ”sänghalmen”. För att få den där värmande känslan är det därför lämpligt att välja en mjuk matta, gärna med lite längre lugg, vid sängen.

Men, det finns ett enormt stort utbud av mattor. Mattor som både har olika egenskaper, olika funktion och olika användningsområde. Det betyder också att vi ställer olika krav på mattorna beroende på var de ska användas. Den där stora, vackra mattan som ligger i vardagsrummet har kanske som sin allra främsta uppgift att vara dekorativ och ge rummet ett lyft. men, en matta som ska ligga i en hall, till exempel, måste tåla både slitage och smuts. För i hallen är mattans viktigaste uppgift at samla upp grus och smuts som följer med skor och stövlar när vi kommer in. Självklart vill man att mattan också ska vara fin och passa in i den övriga inredningen. Men, när man köper hallmatta kan man inte enbart gå efter utseende, utan man måste också se till materialet, så att mattan fungerar på det sätt man tänkt sig. I en större hall kan man välja en dörrmatta innanför dörren, som har den uppsamlande uppgiften, och komplettera med en annan matta längre in i hallen. Då behöver man inte vara lika noga med att välja ett tåligt material på hallmattan, eftersom den inte kommer att utsättas för lika stora påfrestningar.

Snygga mattor

Skapa en trivsam hall med hjälp av en matta

Hallen är ju det rum som ger besökarna det så viktiga första intrycket av hemmet och därför är det viktigt att försöka skapa en vacker och trivsam hall. Det finns ett stort utbud av mattor som är gjorda med tanke på de påfrestningar de utsätts för i en hall. Det är, till exempel, vanligt att hallmattor har en undersida med halkskydd, så att de ligger stadigt på golvet. Kort lugg på mattan gör att grus och smuts lättare samlas upp från skosulorna, och den gör också att det är lättare att dammsuga mattan än om luggen hade varit lång. Men, även om du måste se till att få en praktisk och funktionell matta i hallen, betyder det inte att den inte kan vara snygg. Det finns ett mycket stort utbud av hallmattor, i alla tänkbara färger och mönster. En matta kan vara den perfekta detaljen för att binda ihop inredningen i ett rum, och det gäller givetvis också i hallen. Kan du inte sätta stilen i hallen med möbler eller andra inredningsdetaljer är det viktigt att välja en matta som knyter ihop färgerna och ger en harmonisk helhet.

Också i köket måste mattan tåla trafik, men här ska inte mattan ha samma funktion som i hallen, och vi väljer därför en annan typ av mattor till köket. Förr i tiden använde man alltid vävda trasmattor, och de ger en hemtrevlig och ombonad miljö var man än använder dem. Men, området vid spisen är kanske hemmets allra mest använda plats, och den matta man har här behöver tåla både slitage och en del smuts. En trasmatta går givetvis bra, men om du vill ha en matta som är lätt att tvätta, och som torkar snabbt, kan det vara bättre att välja en plastmatta.
Mattan i badrummet ska förstås tåla en viss grad av väta, men den ska också vara mjuk och skön att gå på. I synnerhet om golvet är hårt, som kakel och klinker, behövs en mjuk och värmande matta att sätta fötterna på.

Många och varierade krav

Det ställs alltså många och varierade krav på mattor, och därför kan man inte se mattor som en homogen grupp. Precis som det finns olika krav, finns det också mattor som är bra på olika saker. Och det stora, och ytterst varierade, utbudet gör att det sällan är några problem att hitta en lämplig matta för varje ändamål. Mattor kan du köpa både i speciella mattbutiker och på de flesta möbelvaruhus. Men, om du vill kunna välja ur ett riktigt stort utbud, av både enkla och billiga mattor, och exklusiva äkta orientaliska mattor, rekommenderar vi att du tittar på utbudet här på nätet. Här finns det största utbudet, och ofta också de bästa priserna vare sig du letar billigt eller exklusivt.