Garderober behövs i varje hem och det brukar i varje bostad finnas inbyggda garderober både i hall och sovrum. Det händer dock att man behöver komplettera med fler och då får man införskaffa egna garderober. Man kan antingen låta dem stå fristående, exempelvis i ett hörn av ett rum, eller placera dem intill de övriga om det finns plats över i rummet.

Bra förvaring

Det finns väldigt många olika typer av garderober och gemensamt för dem alla är att de erbjuder bra förvaringsmöjligheter. Utseendemässigt kan det skilja mycket, men även inuti garderoberna förekommer stora skillnader. Vissa är försedda med hyllor, andra med trådkorgar. En tredje modell är mestadels öppen men har stänger där klänningar, jackor och byxor kan hängas. Det finns med andra ord varianter för alla tänkbara förvaringsbehov.

Något som också är viktigt att tänka på är att det inte bara är kläder som kan förvaras i garderoben. Även handdukar, sängkläder och dukar kan placeras där. Behöver man förvara leksakerna någonstans kan även de förvaras i en garderob, förslagsvis en sådan med trådkorgar. Det finns även modeller där en del av garderoben har dörrar med trådkorgar eller hyllor. Nedre delen består då av två eller tre lådor, vilket öppnar för ännu mer förvaring.

Olika modeller

Insidan kan som sagt se ut på många olika sätt. Även när det gäller utsidan kan det skilja mycket. Att det finns garderober i olika material bidrar naturligtvis också till skillnaderna. Det finns smala varianter i hårdplast med raka dörrar med enbart ett knopphandtag. Det finns även trägarderober i olika storlekar med helt olika utseende. Vissa är väldigt enkla med raka linjer och skjutdörrar, andra mer detaljerade med vackra mönster och dekorationer på dörrarna. Det finns också garderober som man kan köpa spegeldörrar till. Då ser man inte utifrån att det faktiskt står en garderob där. Utifrån ser det istället ut som en spegelvägg, vilket kan se mycket stilrent ut. Förutom att det är vackert fyller det även en funktion eftersom speglar behövs här och var i hemmet.

Vilken modell man bör välja beror på smak och tycke. Det beror naturligtvis även på hur hemmet i övrigt har inretts. Om man tycker om det enkla och stilrena och inte vill att garderoberna ska synas så mycket väljer man en garderob med raka linjer och få detaljer. Det går till exempel att satsa på garderober med spegeldörrar, alternativt en enkel vit variant. Tycker man om den lantliga stilen kan man välja en trägarderob med ett äldre utseende och vackra ben eller fötter. Det finns passande modeller för alla smaker, det gäller bara att hitta dem.

Viktigt att känna till är också att det går att anpassa inredningen efter de egna behoven. Det går att välja själv om man har mest nytta av trådkorgar, hängare eller hyllor. Behovet kan naturligtvis variera beroende på vad som ska förvaras i garderoben. Man behöver ju till exempel inte samma inredning när man ska förvara klänningar som när man ska förvara leksaker.

Mycket varierande priser

Priserna på garderober varierar rejält beroende på modell. Det går att få en enkel garderob som inte är alltför stor för strax under tusenlappen. Ofta går det att köpa en sådan för cirka 800 kronor. Det exakta priset beror givetvis på vilken butik man går till. Om man vill förändra något när det gäller grundinredningen kan man få betala extra. Detta gäller om man till exempel vill komplettera med trådkorgar istället för enbart stänger för upphängning.

Om man vill ha en bredare garderob med skjutdörrar, med plats för mer förvaring, kostar det mer. Det är helt logiskt och något de flesta är beredda på. Priset för en större garderob med skjutdörrar brukar kunna ligga mellan 4 500 och 5000 kronor. Större variationer kan dock förekomma och det finns både billigare och dyrare varianter.

Det finns gott om garderober i olika prisklasser och normalt sett ligger priserna mellan 800 kronor och 8000 kronor. Det finns dock även dyrare modeller. Det är oftast storleken och inredningen som påverkar priset men även faktorer som designer kan påverka.

Walk in closet

Alla har som sagt behov av minst en, men vanligtvis flera garderober. Hur mycket förvaringsutrymme man behöver kan dock variera. Det beror naturligtvis på hur mycket kläder, sänglinnen, handdukar och andra textilier man äger. För vissa kan behovet av förvaring vara riktigt stort och då kan en walk in closet vara rena drömmen. Det är ett litet rum där man kan ha stänger för upphängning av kläder, byråer, skåp och skoförvaring. För den som äger en hel del kläder och även skor är det här den perfekta lösningen. Långt ifrån alla har plats för en sådan lösning. Om möjligheten finns är det dock optimalt och för många är det en riktig dröm.

Att inreda en walk in closet kostar pengar. Det behöver dock inte vara orimligt dyrt. Den som ska inreda en sådan väljer själv vilka möbler som ska finnas där. Det finns exempelvis billiga byråer som är riktigt fina. Även när det gäller skohyllor och skoskåp finns stilrena och fina alternativ som är mycket prisvärda. En eller flera speglar hör också till de inredningsdetaljer som brukar vara givna i en walk in closet.

Om man vet med sig att man kommer att behöva många garderober kan det vara värt att fundera över om det finns plats för en walk in closet. Om så inte är fallet får man fundera på hur många garderober som behövs. Ibland kan det vara mer praktiskt att satsa på ett fåtal garderober med mycket utrymme istället för flera små med mindre utrymme. Det beror naturligtvis även på vart de ska placeras och hur utrymmet ser ut. Man får förhålla sig till de förutsättningar man har. Dels får man anpassa garderobsmodellen efter de utrymmen som finns och dels får man anpassa sig efter en budget. Om man har stort ekonomiskt utrymme blir valmöjligheterna fler. Även med liten plånbok går det dock att hitta flera modeller att välja på. Många butiker erbjuder även möjligheten att handla på avbetalning, vilket ibland kan vara en bra lösning.