Är du intresserad av inredning tycker du säkert att det är kul att möblera på ditt eget sätt ibland. Att inte riktigt följa konventionerna utan våga sig på något annorlunda ger ofta en extra krydda till inredningen. Idag, när inredningsintresset är hetare och trenderna flera än någonsin, får vi också större utrymme för personliga lösningar.

Att inreda med pinnstolar

Många väljer, till exempel, bort nya möbler från möbelvaruhuset, och köper istället gamla möbler på loppis eller auktion. Möbler som man ger nytt liv och ibland också en helt ny funktion. Med lite färg kan man förvandla nästan vilken gammal möbel som helst till en vacker pjäs som passar in i hemmet. Man får en snygg och användbar möbel för en billig penning, och dessutom kan man inreda på ett unikt sätt. Men, man måste givetvis inte köpa begagnat för att skapa ett unikt och personligt hem. genom att tänka lite utanför ramarna och gå på sin egen magkänsla kan man skapa unikt av helt vanliga möbler från det stora varuhuset. Det krävs bara lite fantasi och kreativitet.

pinnstolar

Att byta ut en möbel eller någon större inredningsdetalj kan göra stor skillnad i ett rum. Om du har tröttnat på din inredning och vill ha förändring behöver du inte alltid se dig om efter de stora och drastiska åtgärderna. Känns köket trist och tråkigt är det många som ger sig på en renovering. Men att byta ut, eller bygga om, ett kök kostar mycket pengar och är kanske egentligen inte nödvändigt. Om det bara är förändringen du är ute efter kan du förmodligen skapa den med betydligt mindre medel. Och alla inredningsintresserade vet hur stor tillfredsställelse det är att skapa stor effekt med relativt små medel.

Hemmets viktigaste möbler

Har du tänkt på hur dina stolar ser ut, till exempel? Matbordet och stolarna hör till basmöblerna och är några av hemmets viktigaste möbler. De har en viktig funktion att fylla och i de flesta hem ska de också fungera på fler sätt än bara som matgrupp. Det är vid matbordet vi sitter och fikar, spelar spel, läser läxor, fyller i blanketter och papper, umgås med familj och vänner och pysslar med olika hobbyaktiviteter. Då är det förstås viktigt att bordet håller måttet, men framför allt att stolarna fyller sin funktion. En stol ska vara bekväm att sitta på men den ska också vara stabil och rejäl så att både stora och små kan sitta säkert. Men, stolarna ska naturligtvis också, leva upp till de krav och önskemål vi har på design och form. För även om vi inte alltid ger stolen så stor uppmärksamhet spelar den en stor roll för helheten i köket, matrummet eller var den nu står.

Därför är det en bra idé att börja med stolarna om du vill skapa en förändring. Kanske skulle köket få ett helt annat uttryck om du bytte ut de där trista stolarna. Har de dessutom börjat bli lite ostadiga och ”rörliga” är det absolut dags för ett byte.

Om nya stolar kan ge ditt kök ett nytt ansikte ger det enorma utbudet möjligheter till mycket stora förändringar. När man tittar på dagens utbud av möbler är det kul att se en så enorm utveckling som skett de senaste årtiondena. Det finns otaliga modeller i alla tänkbara stilar för alla smaker och mycket på marknaden är helt nytt och modernt. Men, vi ser också möbler i modeller som har hängt med under mycket lång tid och som blivit klassiker. En klassiker är en möbel som känns tidlös och som passar lika bra i dagens hem som den gjorde vid den tid den skapades. Ibland har små ändringar gjorts för att möblerna ska passa in i vårt moderna liv, medan andra modeller är så fulländade i sitt ursprung att de ser precis likadana ut idag.

Den klassiska pinnstolen

Pinnstolen är en av de där klassikerna som hängt med i flera hundra år, och som har älskats i generationer. Alla pinnstolar ser förstås inte exakt likadana ut. En del ser ut som de alltid gjort medan andra har utvecklats genom århundranden. Och även från början kunde man se olika modeller beroende på var och av vem de tillverkades. Den gemensamma nämnaren för alla pinnstolar är att de på ett eller annat sätt är tillverkade av svarvade pinnar. Ja i enklare fall kan gamla pinnstolar till och med vara sammansatta av pinnar som yxats till för hand. Man vet att en typ av pinnstolar började tillverkas i början av 1700-talet i England. Men, förmodligen har denna typ av stolar en äldre historia än så. Dessa första kända pinnstolar har en tjock träsits med sittvänlig form och har infästa svarvade pinnar till ben och ryggstöd. Av tradition har just de här stolarna sju stycken pinnar i ryggen och de vanliga fyra till ben. De här stolarna fick namnet windsorstol, kanske efter staden Windsor, som på den tiden var en handelsplats för leverans av stolar till London.

Denna stol blev under 1700-talet mycket populära i de engelska kolonierna i Nordamerika och man tillverkade där olika varianter av pinnstolen. Stolarna fick lokal prägel och de stolar som tillverkades i New York fick en böjd avslutning av ryggspjälorna som gled över i armstöd medan stolar tillverkade i Philadelphia fick en rak avslutning på spjälorna. De amerikanska stolarna fick en lite mer lantlig prägel än de ursprungliga windsorstolarna och det var de amerikanska modellerna som blev inspirationskälla till våra svenska pinnstolar.

Här i Sverige tillverkades flera olika varianter av pinnstolar under 1800-talet. Stolarnas popularitet har naturligtvis varierat genom åren och i början av 1900-talet sjönk intresset för denna typ av stol en del. Men, efter en tid av lägre intresse blev pinnstolen åter på modet under 1940-talet. Då kom, bland annat, pinnstolen Lilla Åland, som ritades av den välkände möbeldesignern Carl Malmsten. Denna stol kom i produktion 1942 hos Stolfabriks AB i Smålandsstenar. Lilla Åland står än idag högt på många önskelistor och räknas som en riktig klassiker. Men, även om du inte kommer över Lilla Åland finns det andra liknande modeller av pinnstolar som kan ge ditt kök det efterlängtade lyftet.