Våren är en brytpunkt för många. När kylan och mörkret släpper taget om vårt land och ljuset och värmen återvänder är det som om vi vaknar till liv på nytt. År efter år, samma sak. Det finns nog ingen kopp kaffe som smakar lika gott som den man kan ta med sig ut i solskenet den där första riktiga vårdagen. Och ju varmare det blir desto fler aktiviteter flyttar vi utomhus. När sommaren väl är här är det många som inte bara dricker kaffe ute i trädgården utan också gärna sitter ute och äter både frukost, lunch och middag. Har man möjlighet kan man gärna laga maten ute också, så att man kan ta vara på ljuset och värmen på bästa sätt.

Bord som tål att stå utomhus

Men, för att vardagslivet ska fungera måste man givetvis ha lika funktionella möbler utomhus som inomhus. Och det ska var möbler som tål att stå ute, så man slipper kånka dem ut och in varje dag. Och det finns gott om möbler för utomhus bruk, vare sig du vill möblera en altan, ett uterum eller ute i trädgården under bar himmel. Det finns trädgårdsmöbler som är avsedda för olika ändamål och för olika typ av uteplats. Om du, till exempel, ska köpa ett bord så är det förstås lätt att fråga efter ett utebord. Men, ett utebord är inte namnet på ett speciellt bord utan ett samlingsnamn för alla typer av bord som du kan använda utomhus. Utebord kan se ut på massor av olika sätt och de kan ha många olika funktioner. Du måste alltså fundera på vad du ska använda bordet till och var det ska stå innan du vet vilken kategori av bord du ska söka i.

Att möblera utomhus

Det viktigaste är kanske att tänka på var bordet ska stå. Vi har ju lite olika förutsättningar när vi ska möblera utomhus. Någon har en liten balkong till sitt förfogande medan en annan har en stor lummig villaträdgård. Ibland ska bordet stå på en altan med tak, eller i ett inglasat och skyddat uterum. Och med så olika förutsättningar har man förstås inte samma valmöjligheter när det gäller trädgårdsbord och andar utemöbler. Oavsett vilken uteplats du ska möblera ska bordet förstås vara stabilt och funktionellt. Men det är lättare för ett bord att vara stabilt om det får stå på ett slätt balkonggolv än om det ska stå ute på en gräsmatta där det inte finns någon alldeles jämn yta.

Snygga utebord
På balkongen måste du förmodligen se till storleken eftersom ytan är begränsad. Har du en riktigt liten balkong kanske det bästa valet är ett så kallat balkongbord som du hänger över balkongräcket. Detta bord tar ingen golvyta alls, men blir ändå en bra avställningsyta om du vill ta en fika eller äta din frukost ute i solen. Bordet kan du bara fälla ner när du inte använder det så tar det ingen plats alls. Har du plats för ett bord finns det små och nätta, så kallade cafébord, som är perfekta för mindre balkonger. Många av dessa bord är runda i formen, vilket gör att det är lättare att komma runt och att det också är lättare att placera ut stolar runt bordet även när ytan är begränsad. Dessutom har cafébord oftast en fot istället för fyra ben vilket också gör att du kan utnyttja ytan maximalt.

Se till att utebordets höjd är anpassat till dina utestolar

Har du större plats för dina trädgårdsmöbler har du givetvis också ett betydligt större utbud av utebord att välja ur. Då behöver du inte tänka så mycket på bordets storlek eller form och du har alltså en större valfrihet. Om bordet ska användas som matbord är det bra att titta på höjden så att bordets höjd passar till stolarna och att man kan sitta bekvämt när man äter. Många utebord är lägre än de matbord vi har inomhus, men det beror på att möbelgrupper för utomhus bruk ofta också har betydligt lägre stolar än vanliga köksstolar. Ofta fungerar stolarna både som stolar och som fåtöljer, och då blir både form och storlek en annan. Har du redan stolarna är det alltså viktigt att du väljer ett bord med en höjd som matchar stolarna. Tänker du köpa både bord och stolar kan du givetvis välja bordet först och stolar utifrån det bord du valt.

Köpa utemöbler i grupp

Det är vanligt att man köper utemöbler i en grupp, där både bord, stolar och eventuellt en soffa, ingår i gruppen. Men, för att kunna skapa en personlig uteplats som passar de egna behoven kan det vara bra att köpa bordet separat. Ett utebord är ju inte alltid tänkt att fungera som matbord. Kanske behöver du ett utebord som ett avlastningsbord vid grillen, till exempel. Precis som inomhus kan ett bord ha många olika funktioner även utanför väggarna. För att skapa en vacker och fungerande inredning inomhus använder vi oss av många olika typer av bord, i olika former och storlekar. På samma sätt kan man också skapa en både vacker och funktionell uteplats. Hur du möblerar och vilka möbler du använder avgörs både av hur du vill använda din uteplats och var den ligger.

När du väljer ett bord till uteplatsen ute i trädgården, där möblerna kommer att stå helt oskyddade för väder och vind, är det förstås viktigt att se till material och hållbarhet. Bara för att en möbel är en utemöbel är det inte säkert att den tål att stå ute i ur och skur. Utemöbler i trä har vi av tradition använt i hundratals år. Men, för att möblerna ska hålla sig fina år efter år krävs att de behandlas på rätt sätt. Ett utebord som är målat har ett bra skydd mot både sol och regn, men det gäller att underhålla möbeln och måla om när färgen börjar flagna av.

Smart med underhållsfria material

Under bar himmel är det mycket lämpligt att använda utemöbler av underhållsfria material som aluminium, plast eller konstrotting. Har du en uteplats under tak kan du i princip välja vilket bord du vill, eftersom det inte utsätts för så stora påfrestningar. Här på internet hittar du ett stort och varierat utbud av utebord för alla krav och önskemål.