Skapa ett harmoniskt hem

Skapa ett harmoniskt hem
Tips för att skapa ett harmoniskt hem med hjälp av inredning

Alla har olika smak vad gäller inredning. Några vill ha stora ytor och minimalistisk stil, medan andra älskar starka färger och helst så många som möjligt samtidigt. Oavsett vad du tycker om är målet ett harmoniskt hem som gör att du kan slappna av efter en lång arbetsdag. Här är några tips som kan hjälpa dig som står i begrepp att uppdatera din inredning eller kanske ska flytta in i ett nytt hem.

Ha inte för många saker framme

Det allra bästa knepet oavsett stil är att inte ha för många småsaker överallt. En del verkar vilja fylla varje tom plats i bokhyllan eller på fönsterbrädan med små porslinsfigurer, dockor eller hundar. Gör inte det. För det första samlar det en hel del damm och man kan behöva städa oftare än om man inte har alla saker framme. För det andra är det roligt att kunna byta ut sina prydnadssaker emellanåt och då kan man inte ha allt framme hela tiden. Det främsta skälet till att inte ha en massa pryttlar framme är att det kan stressa en. Även om man älskar alla sina porslinskatter så är ett mer stilrent hem faktiskt lugnare för psyket. Det blir färre intryck för hjärnan att bearbeta och man har lättare att slappna av.

Välj rätt färger i harmoni

Välj rätt färger

Det finns en idé att noga fundera på vilka färger som passar i olika rum innan man tänker måla eller tapetsera om. Visst kan man älska orange, men ett helt vardagsrum i den starka färgen blir sällan bra. Då är det bättre att ha en mer neutral grundfärg, exempelvis vitt, och ha orange som en accentfärg någonstans i rummet. Du kan enkelt använda dina favoritfärger på möbler, dukar, gardiner och växter istället för att måla väggarna med den.
För att veta vilken färg som kan passa bäst i ett rum finns det en del fakta att läsa på området. Till exempels sägs det att ljusgult är uppiggande och därför kan passa bra i ett arbetsrum så att man blir pigg och produktiv. Grönt är en vanlig färg inom vården och det sägs bero på att grönt är lugnande. Även blått sägs vara lugnande men stimulerar samtidigt hjärnans kreativa sida. Rött och andra starka färger kan skapa stress.

Ljuskällor

Vi får inte glömma bort ljussättningen i våra hem. En för dålig lampa eller en för stark kan helt förstöra rummets harmoni, trots genomtänkt möblering och färgsättning. Ett enkelt tips att gå efter är att flera små ljuskällor ofta är bättre än en gigantisk lampa mitt i taket. Rummets storlek påverkar också hur många lampor och av vilken styrka som passar. Dessutom vill man att lamporna ska passa i stil med övrig inredning.