Många gillar att möblera och dekorera hemma för att skapa ett vackert och ombonat hem. Att intresset för heminredning idag är större än någonsin råder det nog ingen tvekan om. Om inte annat så vittnar tidningshyllornas fullmatade hyllmetrar med inredningstidningar och tv-tablåernas inredningsprogram om en mycket het trend. Även på sociala medier kan vi hämta massor av inspiration för att skapa ett trevligt och personligt hem.

Det räcker ju inte med att ställa in några möbler i ett rum och tro att det är inrett. Ett möblerat rum och ett inrett rum är inte samma sak. Det krävs oftast mer än några basmöbler för att få den där rätta känslan som förvandlar rummen till ett hem. Textilier och andra inredningsdetaljer fyller en viktig funktion när det gäller att skapa stämningar och trivsel. Se på ditt vardagsrum när du har slängt ut mattan och plockat ner gardinerna inför en storstädning, till exempel. Ta bort kuddarna från soffan och se dig omkring i rummet. Visst kan du känna att det har försvunnit en hel del av den ombonade och trivsamma känslan som fanns tidigare. Just textilier är detaljer som inredare, både professionella och amatörer, använder sig av för att skapa en önskad atmosfär och för att ge rummet karaktär.

Vikten av bra belysning

Men, det finns faktiskt något annat som är minst lika viktigt som textilier när det gäller att skapa stämningar. Ja till och med för att få en bra funktion i hemmet. Belysningen. Kanske tar du den enklaste vägen och nöjer dig med lampan i taket. Den ger ju i alla fall ljus när det är mörkt. Men, om du vill att ditt hem ska kännas trivsamt och inbjudande är en enda taklampa i varje rum inte nog. Taklampan ger en typ av ljus, men, med andra lampor, som bordslampor, fönsterlampor och andra typer av ljuskällor, får du en annan ljusbild och kan skapa stämning.

Snygga bordslampor

Olika typer av bordslampor

Olika typer av lampor har olika funktion, det kan vara viktigt att tänka på när man inreder, oavsett om det handlar om ett hem eller en offentlig miljö. I offentliga miljöer är det inte ovanligt att man tar hjälp av utbildade ljusdesigners för att få den rätta ljussättningen, men hemma går vi mest efter känsla när vi placerar ut lampor. Men det kan vara bra att veta att en rätt placerad lampa kan göra stor skillnad, och försöka lära sig lite om belysning innan man bestämmer sig för vilken lampa man ska köpa och var den ska placeras.
Det enklaste är kanske att gå igenom hemmet rum för rum och fundera på vilka typer av belysning de olika rummen behöver.

Kökets belysning

Kökets belysning – i köket behöver man bra belysning för att se när man lagar mat och andra köksbestyr. Men för att få en varm och mysig känsla behövs också dekorations- eller stämningsbelysing. I köket behövs det bra arbetsbelysning, som också återger färger på råvarorna rätt. Här kan det vara bra att välja lampor som ger ett jämnt ljus över hela arbetsytan och det är av den anledningen vi så ofta ser lysrör i köket. Bra spotlightbelysning i taket över arbetsytan och en snygg pendellampa över matbordet är den perfekta kombinationen av arbetsbelysning i köket. För dekorationsbelysningen är det mindre ljuspunkter som gäller och här är naturligtvis bordslampan ett av de bästa alternativen.

Belysning i hallen

Belysning i hallen – hallen är ett rum som man oftast bara befinner sig i under korta stunder. Men, eftersom hallen ofta är mörk behövs det bra allmänbelysning i form av en taklampa. Många nöjer sig med det, och hallen är alltför ofta ett förbisett kapitel även när det gäller inredning. Kanske är det ont om plats eller svårmöblerat. Men, en mindre hallmöbel, eller åtminstone ett litet avlastningsbord finns det plats för i de flesta hallar. Om du ställer en bordslampa på bordet får både en ljusare och en betydligt mer välkomnande hall. Ibland kan man skapa stor förändring med små medel, och lite mysbelysning av en bordslampa kan vara allt som behövs för att göra en trist och mörk hall trivsam och inbjudande.

Vardagsrumsbelysning

Vardagsrumsbelysning – vardagsrummet är nog det rum där de flesta tycker att det behövs belysning för att skapa stämning. Det finns nog inget vardagsrum där man inte kan hitta en enda bordslampa, till exempel. I detta rum är faktiskt inte basbelysningen, eller allmänbelysningen, inte det viktigaste. Visst kan det behövas en bra taklampa så att man kan få ljus när man ska städa. Men i vardagsrummet sätter vi ofta trivselbelysningen i främsta rummet. Här kan du gärna placera ut flera bordslampor för att få ljus i olika delar av rummet. Tänk också på att en lampa kan placeras för att belysa ett föremål som du vill visa upp, och då är bordslampan ett av de bästa alternativen.

Sovrummets belysning – även i sovrummet spelar basbelysningen en mindre roll. Den behövs då och då, men den belysning vi oftast använder här får vi från sänglampor och små ljuskällor som bordslampor och fönsterlampor. Har du en taklampa som sitter monterad rakt över sängen kan det vara bra att montera en dimmer, så att du kan dämpa ljuset till en behaglig nivå.
Basbelysning behövs alltså i alla rum, även om den används endast sporadiskt på vissa ställen. Men, eftersom vi behöver få ljus på flera ställen, och flera nivåer, i ett rum är bordslampor och andra mindre armaturer minst lika viktiga som taklampan. Och det är med bordslampans hjälp som du skapar stämningen och atmosfären i rummet. En lampa i ett mörkt hörn kan få rummet att verka mycket större, så ljusets betydelse för inredningen är inte att förakta.

En bordslampa kan också vara den där detaljen som kan förändra ett rum. Om du har tröttnat på inredningen men inte vill, eller kan, göra några större åtgärder, kan faktiskt en bordslampa göra skillnad. Det finns ett enormt utbud av bordslampor, och du kan kombinera lampan, i färg eller stil, med din taklampa, soffa eller något annat i inredningen som du verkligen gillar. Störst utbud av bordslampor hittar du här, på nätet, och här handlar du när det passar dig.