Piedestaler är en typ av möbel som periodvis är väldigt populära. De syns i många hem, och användningsområdet kan variera. Vissa placerar dem i vardagsrummet för att placera växter på dem. Andra väljer en typ av piedestal där det är möbeln som är själva prydnaden. Det finns också piedestaler som det passar bra att ställa en lampa eller en vas på. I grund och botten är det naturligtvis upp till ägaren att välja vad piedestalen ska användas till. Det förekommer också att piedestaler ställs på verandan eller balkongen med en vacker ampelblomma på.

Olika typer av piedestaler

Den som har sett några piedestaler vet att det finns olika typer av piedestaler. Alla ser med andra ord inte likadana ut, vilket gör att det finns något för alla. Den här typen av möbel eller inredningsdetalj kan se ut på många olika sätt. Det finns piedestaler som är tillverkade av trä, piedestaler av plast, piedestaler av olika sorters metall och flera andra varianter. Oavsett material kan de olika piedestalerna också se olika ut. Det finns sådana med enbart en yta för avställning men det finns också piedestaler med flera olika nivåer.

En variant med flera olika nivåer är perfekt att placera i ett hem där man vill åstadkomma något alldeles extra. Man kan ställa blomkrukor på de lägre avsatserna och avsluta med en vas med snittblommor högst upp på toppen om man är förtjust i gröna växter. Om man hellre vill går det naturligtvis att placera annat än just växter på de olika avsatserna. Man kan till exempel ställa vackra foton på de olika avsatserna och kanske en fin Madonna eller änglastaty på den högsta platsen. Alternativen är många och det går att skapa ett riktigt blickfång med hjälp av den här typen av piedestal. Dessa etappmodeller kan vara tillverkade av olika material och finns i olika färger. Det går bland annat att hitta etappmodeller i hårdplast och stål men finns även i andra material.

Många ser en vit piedestal i trä med fyra ben och en enkel avsats framför sig. Det är dock bara vissa piedestaler som ser ut på det sättet. Det finns otroligt många andra varianter tillgängliga i butikerna också. Att hitta en cylinderformad piedestal i mässing är till exempel inga problem. En svart piedestal i någon typ av metall med trådkorg på toppen finns också att finna relativt enkelt. Det finns helt enkelt ett brett och stort utbud och något för alla hem.

Väldigt varierande priser

Så gott som alla har råd att köpa en piedestal till hemmet. Vilken modell man ska välja beror dock på hur mycket man är beredd att betala. Naturligtvis är inte priset den enda avgörande faktorn, men definitivt en viktig sådan. Utöver att hitta rätt prisklass behöver man även hitta en variant som passar in i hemmet i allmänhet. Det innebär att piedestalens utseende bör matcha övrig inredning i hemmet. Om man till exempel valt att satsa på fransk lantstil i övrigt, så väljer man kanske inte en grön piedestal i retrostil. Även när det gäller material behöver man fatta ett beslut. Vad är vackrast? Är det rostfritt stål? Någon typ av metall? Trä? Plast? Smaken är delad och det gäller att fundera över vilken stil man själv är mest förtjust i.

Vilka prisklasser finns då när det gäller den här typen av möbel eller inredningsdetalj? Det finns piedestaler från cirka 150 kronor och uppåt om man vill köpa den ny i butik. Om man vill hitta något ännu billigare går det naturligtvis även bra att leta på loppis eller auktion. De billigaste piedestalerna hittar man oftast i stora möbelvaruhus som till exempel Ikea. Det kan dock gå att fynda även i mindre butiker. För den som är beredd att betala mer finns det gott om valbara alternativ. Vissa modeller kostar cirka 1 500 kronor, men en piedestal av god kvalitet kan å andra sidan hålla i väldigt många år. Med tanke på det är priset trots allt inte speciellt högt.

Om man är på jakt efter inredningsdetaljer från en specifik designer kan man få betala betydligt mer än om man tittar i möbelvaruhusen. Det kan det naturligtvis vara värt om man hittat något som man verkligen vill ha. Huvudsaken är att man funderar lite över hur mycket man vill betala innan köpet genomförs.

Vilken typ av växter

Många använder som sagt piedestaler för att ställa växter på. Frågan är om det finns någon speciell typ av växt som passar bättre än andra? Svaret är att det är helt och hållet en smaksak. Om man gillar hängande växter kan man placera en ampel med en sådan på högsta avsatsen, så att växten får sträva nedåt mot golvet. Huruvida man vill ha en växt med många blommor, eller en växt med enbart gröna blad är helt och hållet en smakfråga. Om man föredrar kaktusar är det givetvis sådana man bör ställa på piedestalen. Är man istället en person som uppskattar snittblommor, kan man definitivt ställa en vas med sådana på toppen.

Som vanligt när man pratar om inredning finns det inget rätt eller fel. Var och en bör välja en inredningsstil som man trivs med. Det innebär även att man bör välja möbler och accessoarer som man tycker är fina. På så sätt bygger man upp ett hem som man verkligen trivs i, vilket är det absolut viktigaste. Detta bör man även ha i åtanke när man ska välja en piedestal. Oavsett vilket rum den kommer att hamna i, så är det absolut viktigaste att man som blivande ägare tycker om den. Vad trenderna säger, eller vad andra tycker saknar egentligen betydelse. Om man gillar svart ska man satsa på en svart piedestal.

Tycker man å andra sidan om vitt är det just den nyansen man ska välja.
Alternativen är många och man bör se sig omkring i flera olika butiker innan man fattar ett beslut. Genom att göra det kan man hitta den finaste modellen och man kan även spara pengar. Att jämföra priser är alltid klokt, vad man än ska köpa.