När man möblerar ett hem för första gången ingår kanske inte skrivbordet som en självklar basmöbel. Först och främst ser man förstås till att skaffa möbler som gör att man får ett fungerande liv, som säng och matgrupp. Äta och sova måste alla göra, och för det behövs förstås ordentliga möbler. De flesta ser nog också soffan, eller soffgruppen, som basmöbler som man mer eller mindre måste ha.

Hörnskrivbord

Men, efter ett tag, när man bott in sig och vardagen rullar på, inser många att det vore praktiskt att ha en liten arbetshörna, eller åtminstone ett skrivbord. Inte en livsnödvändig möbel för alla, men de allra flesta har då och då lite saker att fixa som att betala räkningar, läsa läxor, gå igenom pappren inför deklarationen, sy på symaskinen för att bara nämna några exempel. Saker som man visserligen kan fixa vid matbordet, men som går så mycket enklare om man har ett skrivbord. Använder du matbordet för de här sakerna händer det säkert att du får plocka ihop innan du är klar för att bordet ska användas till annat. Har du däremot en avsedd arbetsplats, ett skrivbord, kan du låta allt ligga kvar och fortsätta där du slutade efter middagen.

hörnskrivbord
Men, ibland tycker man kanske inte att det finns plats för ett skrivbord, som ju ändå tar lite plats i rummet. Det kan vara svårt att hitta en vägg där man verkligen får plats med en fungerande arbetsplats. Har du problem med plats, men vill ha ett skrivbord, rekommenderar vi att du tittar på det stora utbudet av hörnskrivbord. För en liten hörna har de flesta att avvara. Hörn brukar dessutom vara svårmöblerade och utnyttjas därför sällan på ett effektivt sätt. Med ett hörnskrivbord kan du alltså få en praktisk arbetsplats, utnyttja ett svårmöblerat hörn och dessutom få massor av plats över för annat.

Ett hörnskrivbord tar liten plats

Ett hörnskrivbord tar liten plats i rummet, men det betyder inte att du behöver få en liten arbetsyta. Det finns många olika varianter av dessa skrivbord, från enkla bord till skrivbord med hyllor och förvaring i flera våningar. För att se till att du får ett skrivbord med plats för dator och alla andra prylar du behöver ha tillgängliga är det bra att mäta alla sidor och vinklar på skrivbordet. Det är förstås också bra om du har måtten på utrymmet som finns tillgängligt, så att du vet att bordet passar in.

Hur stort skrivbord du ska ha och vilka förvaringsmöjligheter du ska välja beror förstås på hur du vill använda bordet. Om det bara är till för att betala räkningar och annat vanligt pappersarbete som hör till ett hushåll behöver du inte mer än en vanlig bordsyta och eventuellt någon liten låda för papper och pennor. Om skrivbordet ska vara till för läxläsning eller mer avancerat pappersjobb är det bra att välja ett skrivbord med plats för böcker och liknande, och det kan vara hyllor ovanför bordsskivan eller hyllor som sitter under. Det finns skrivbord med särskilda bord för dator, och du kanske också behöver en plats för skrivare och andra tillbehör. Då kan det vara bra att välja något av de hörnskrivbord som består av flera våningar med hyllor och avställningsytor.

Skapa en skräddarsydd lösning

Du kan välja placering på hurtsar och skåp, så att du får dem på den sida som passar dig bäst, och som blir bäst i rummet. Med ett hörnskrivbord kan du alltså skapa en skräddarsydd lösning som motsvarar just dina krav och önskemål.

Skrivbordets vara eller inte vara har nog diskuterats i många hem genom åren. Samtidigt som de flesta ser fördelarna med att ha en separat arbetsplats måste det ställas emot frågan om hur mycket utrymme man har. Har man inte särskilt gott om plats sitter man kanske kvar vid köksbordet med både pappersarbete och olika hobbysysslor. Och även om det fungerar medför det både merarbete och irritationsmoment eftersom man måste plocka undan så fort bordet ska användas till måltider och annat som ett köksbord brukar användas till. Om du håller på att sy kläder, gardiner eller något annat, är det alltid irriterande att behöva plocka ihop allting och ställa undan symaskinen, för att sedan, efter maten, ta fram allt igen. Det kan till och med bli så att man avstår från det där jobbet, som man ju egentligen tycker är kul, bara för att det är så krångligt att plocka alla prylar fram och tillbaka. Om du har ett skrivbord kan du låta allt ligga och bara gå tillbaka och fortsätta jobba när du ätit.

Behov av ett hemmakontor?

Det finns ju också många som faktiskt jobbar hemifrån och egentligen behöver ett hemmakontor. Alla har naturligtvis inte möjlighet att inreda ett eget rum till kontor, men ett hörnskrivbord får faktiskt plats i de flesta hem. Och här kan du inreda ditt kontor, så att du har alla jobbrelaterade saker på ett ställe, vilket gör det enklare att skilja på jobb och fritid, och på ditt privata liv och ditt yrkesliv vilket ibland kan vara svårt när man har jobbet hemma.

Hörnskrivbord finns, som sagt, i många olika varianter. Här finns naturligtvis riktiga kontorsmöbler, som är tillverkade för att användas på kontor. En sån modell kan vara bra att välja om du jobbar hemifrån, eftersom dessa skrivbord ofta har den utrustning du behöver. De har också ofta bra förvaringsmöjligheter och smart placerade funktioner. Sitter du vid skrivbordet många timmar varje dag är det bra att välja ett skrivbord som är höj. Och sänkbart. Det ger dig möjlighet att ställa in bordet för bästa arbetsställning, men det ger dig också möjlighet att byta ställning, och att till och med stå upp och jobba emellanåt för att skona rygg och nacke.

Hörnskrivbord är lite speciella och hör inte till de vanligaste varianterna av skrivbord. Därför kan det vara svårt att hitta ett riktigt stort utbud ute i enskilda butiker. Här på internet kan du dock se de flesta av de modeller av hörnskrivbord som marknaden har att erbjuda. Här finns det största utbudet samlat, och dessutom ofta också de bästa priserna.