En ny soffa kan förvandla vilket rum som helst. Många drömmer om en ny soffa, men när det väl är dags att förverkliga drömmen är det inte alltid så lätt att välja. Svårigheten beror förstås inte på att utbudet är särskilt litet. Nej, tvärtom är det det faktum att man har så otroligt mycket att välja på som gör det svårt.

Att köpa en ny soffa

När man ska köpa en ny soffa är det ju inte bara själva utseendet på soffan som avgör köpet. Man brukar säga att det är många, och ibland svåra, beslut som ska tas när man renoverar ett kök eller något annat rum. Men, det är faktiskt också en hel del saker att tänka på när man ska välja en ny soffa också. Soffor finns i många olika modeller och man får fundera på vilka behov och förutsättningar man har för att komma fram till vilken soffmodell som passar bäst.

En praktisk hörnsoffa

Vill du ha plats för många kan det vara praktiskt att välja en hörnsoffa, till exempel. Många tror att man måste ha ett stort rum för att kunna ha en hörnsoffa, men det är inte riktigt sant. Även om hörnsoffan ser större ut ger den fler sittplatser på en given yta, och kan också vara lättare att möblera krångliga hörn med. Har du gott om plats väljer du kanske till och med en riktigt stor och generös hörnsoffa med divan. Då finns plats för hela familjen och man kan till och med ligga och läsa eller mysa framför TV:n.

Soffor

Hur många sittplatser behövs?

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man ska köpa ny soffa. Rummets storlek och planlösning är förstås viktiga. Men, du måste också fundera på hur många sittplatser ni behöver, hur du vill kunna använda soffan och om ni har speciella krav som den nya soffan måste uppfylla.

Har du vänner som brukar övernatta, men saknar gästrum, kan det vara praktiskt att välja en bäddbar soffa, till exempel. Då kan soffan enkelt och smidigt förvandlas till säng för en eller flera personer, och vardagsrummet blir gästrum när det är dags att sova.

Bäddbara soffor

Många är tveksamma till att köpa en bäddbar soffa vilket kan bero på att man har gamla bäddsoffor i minnet. Gamla bäddsoffor är ofta inte speciellt sköna att sova i, och de har inte alltid en särskilt var sittkomfort heller. På den tiden var man nästan tvungen att välja mellan en soffa som kunde förvandlas till säng, och en soffa som var bekväm. Idag finns massor av bäddbara soffor som erbjuder stor komfort oavsett om du vill sitta, eller sova, i dem. Inte behöver en bäddsoffa vara stor och klumpig heller. Faktum är att många av de vanliga soffmodellerna också kommer i en bäddbar variant. Du kan till och med få en bäddbar hörnsoffa. Så att välja en bäddsoffa betyder absolut inte att du måste välja bort design eller komfort, och du kan fortfarande möblera helt efter din egen smak.

Har du inte behov av en bäddsoffa vill du kanske ändå ha en soffa som ger plats för många. Då är, som sagt, en hörnsoffa ett bra val. Idag finns ett mycket stort utbud av hörnsoffor i alla tänkbara storlekar och former. Många av sofforna är också flexibla så att du själv kan välja åt vilket håll du vill ha hörnet, till exempel. Du kan helt enkelt anpassa soffan efter rummet där den ska stå, och på så sätt få den perfekta möbleringen. Idag är hörnsoffor lika populära som när de först lanserades, men man ser oftare riktigt stora och generösa modeller, med plats för hela familjen, men också för vännerna.

Central Soffa

En central plats i rummet

Vi använder ju soffan på ett helt annat sätt idag än tidigare, och därför ställer vi också helt andra krav. Numera använder vi vardagsrummet, och soffan, till vardags och den ska vara bekväm oavsett om vi sitter och ser på TV, spelar spel, ligger och läser en bok eller umgås med vännerna. Det viktigaste är förstås att soffan erbjuder den komfort vi vill ha, men den ska naturligtvis också gärna vara snygg. Soffan har ofta en central plats i rummet och är den möbel som sätter stilen i vardagsrum, tv-rum eller helt enkelt det rum där den står placerad. Därför lägger vi också stort fokus på utseende och design när vi väljer en ny soffa.

Soffor divan

Också när det gäller design kommer det här med modeller in i bilden. Någon tycker att det är absolut snyggast med en hörnsoffa, oavsett var den ska stå, medan en annan allra helst vill ha en tresitsig klassisk soffmodell eller en divansoffa.

Howardsoffor

När vi talar om klassiker finns det nog en soffmodell som är populärare än de flesta andra: Howardsoffan. Denna klassiska soffa, med rötter i 1800-talet, ger en alldeles speciell känsla av lyx och elegans. Även om Howardsoffor idag tillverkas med moderna metoder är designen den samma som man använde på 1800-talet. De välkända svängda linjerna ger soffan dess särdrag, och ofta är soffan också försedd med små eleganta hjul, så att man lättare kan flytta den tunga möbeln. Howardsoffan har, som en sann klassiker, varit en omtyckt möbel ända sedan den först lanserades. Det är en tidlös modell som passar in i de flesta inredningar. Och nu på senare år har denna soffa fått ett rejält uppsving och ses som ett trendigt inslag i vardagsrumsinredningen både bland unga och äldre.

När du har bestämt dig för vilken typ av soffa du vill ha är det dags att titta på vad marknaden har att erbjuda och välja modell, klädsel och färg. Soffor finns förstås i alla möbelbutiker, och du kan också se ett mycket stort utbud av soffor här på nätet. Här kan du jämföra olika modeller och du kan hämta inspiration till hur du ska utforma och möblera ditt vardagsrum. Har du svårt att bestämma dig för hur din nya soffa ska se ut kan du med största sannolikhet få både tips och inspiration här på internet. och även om du sedan vill känna på och testa soffan innan du köper den kan du leta fram din nya soffa online.

Var hittar man begagnade soffor?

Soffan är en av hemmets viktigaste möbler och många drömmer om att få köpa en ny soffa. Soffan har numera en central roll i varje hem och det ställs en hel del krav på den. Förr i tiden var soffan i vardagsrummet mest en paradmöbel som bara användes vid högtidliga tillfällen och när det kom gäster. Däremellan var dörrarna till vardagsrummet ofta stängda och den fina soffan utsattes inte för onödigt slitage. Men, eftersom den inte användes dagligen ställde man inte heller så stora krav på bekvämligheten. Det var nog med att soffan var snygg, och att man kunde visa upp den med stolthet. De korta stunder man satt i den hann man knappt att uppleva om soffan var komfortabel eller inte.

Idag använder vi både vardagsrum och soffa till vardags, och det är till och med här vi tillbringar det mesta av vår lediga tid. Vi sitter i soffan när vi ser på tv, spelar spel och umgås med familj och vänner. Vi kryper upp i soffan med en god bok, eller är vi vill vila och ta det lugnt. Och i och med att soffan har fått så många användningsområden ställer vi också helt andra krav på den.
En soffa ska naturligtvis vara snygg och motsvara önskemålen om design. Den har ofta en central placering, och är den dominerande möbeln i rummet. Men, det räcker inte längre med att bara vara snygg. Soffan ska vara skön att sitta i, den ska ge plats åt alla och den ska vara tålig. Det betyder att det finns mycket att titta på när man ska köpa ny soffa.

REA på soffor

En soffa är en relativt dyr möbel, och det är ingen möbel vi byter ut vart och vartannat år. Ibland skulle man, av någon anledning, gärna vilja byta soffa även om det inte finns utrymme i budgeten. Kanske den gamla soffan har gjort sitt och inte längre fungerar som den ska. Trasig botten, sliten klädsel, avbrutet ben. Ja det finns mycket som kan hända med en äldre soffa, och som gör att den inte längre är användbar. Eller så ändras familjens behov och man måste kanske ha en soffa av en annan modell än den man köpte en gång i tiden. Kanske passar det bättre med en hörnsoffa, eller så behövs en bäddbar soffa för övernattande vänner.

REA Soffor

Om du har behov av att köpa en soffa men inte vill, eller kan, köpa en ny, dyr soffa, är det smart att köpa en begagnad. Många byter ju soffa även om den gamla inte är utsliten. Och istället för att köra en snygg och fungerande soffa till återvinningen är det ju bättre att se till att någon annan kan få nytta av den.

Bra för plånboken

Idag är det vanligt att köpa och sälja begagnade saker, både möbler, kläder och prylar. Många föredrar att köpa begagnat framför nytt. Dels är det naturligtvis bra både för plånboken och miljön. Men att köpa begagnat ger också möjlighet att få en personligare stil, eftersom man kan komma över prylar som inte längre finns i handeln.

Vill du köpa en begagnad soffa finns det flera olika sätt att hitta lämpliga objekt. Tack vare att second hand-marknaden är så het finns det gott om second hand-butiker och loppisar där man kan hitta alla möjliga saker. Alla säljer inte soffor och stora möbler, men det är ändå en bra idé att börja leta hos de butiker med begagnat som finns i dina trakter. På auktioner kan man också hitta soffor och där kan du alltid titta på möblerna innan auktionen startar, så du vet vad du bjuder på om du vill ge dig in i budgivningen.

En begagnad soffa

Men, det största utbudet av begagnade soffor hittar du nog ändå här, på internet. Här finns flera olika marknader för begagnade möbler, både rena säljsajter och olika typer av auktioner.
Blocket är kanske den mest kända av säljsajterna, och här finns den stora fördelen att du kan söka på begagnade soffor inom ditt län. Kan du tänka dig att åka längre, eller om du kanske till och med bor nära länsgränsen, kan du utöka sökområdet med närliggande län. På så sätt får du en större marknad att söka i, och ett större antal begagnade soffor. För att du kan hitta begagnade soffor här råder det inget tvivel om.

Citiboard är en annan sajt där du kan hitta begagnade möbler. Även här kan du söka per län, eller i hela Sverige om du vill det.
Ikea som ju är mest känt som det stora möbelvaruhuset, erbjuder en tjänst på sin hemsida, där man kan sälja sina begagnade möbler istället för att slänga dem. Annonserna visas både på Blocket och på Ikeas hemsida, och här kan du ofta hitta begagnade soffor.

Att köpa en begagnad soffa ger möjlighet att få en riktigt fin soffa till ett bra pris. Men, det gäller förstås att titta noga på bilder, och läsa beskrivning, så att du vet vad du får. Köper du soffan i en fysisk butik, eller på en loppmarknad kan du ju alltid undersöka och provsitta, men om du köper via nätet finns inte alltid den möjligheten. Men, oftast får du hämta soffan själv, och då kan du givetvis undersöka den ordentligt innan du betalar och avslutar affären. Så att köpa en begagnad soffa behöver absolut inte vara osäkrare än att köpa ny. Det gäller helt enkelt bara att själv tänka på vad du ska titta efter, och vilka frågor du bör ställa till säljaren.

Det finns nästan alltid ett stort antal begagnade soffor till salu, så det är absolut inte svårt att hitta bra produkter. Inte ens om du är ute efter någon speciell modell behöver du leta särskilt länge. I alla fall inte om det handlar om någon av de populärare modellerna av soffor, eftersom dessa ofta kan hittas både på köp och säljs-sajter och auktioner på nätet. Många tror att man bara kan köpa gamla möbler på auktion, men det finns också gott om moderna, begagnade möbler som ofta blir mycket prisvärda på auktion.

Drömmen om en soffa

Drömmer du om en ny soffa till vardagsrummet? I så fall är du i gott sällskap, för just en ny soffa står högt upp på väldigt många önskelistor. Soffan hör till de där basmöblerna som vi anser oss behöva när vi inreder ett hem. Ja den är kanske till och med den möbel vi använder mest under vår vakna tid. Det är alltså inte så konstigt att vi lägger stort fokus vid just denna möbel. Men, det gör också att det inte alltid är så lätt att välja den dag vi ska göra verklighet av drömmen och köpa den där nya soffan, eller soffgruppen. Det kan vara svårt just för att valet är så viktigt för oss. Men, också för att utbudet är så stort och det finns många snygga och bekväma soffor att välja på.

Det är faktiskt en hel del beslut man ska ta när man ska välja soffa. Sofforna finns i massor av olika modeller och utförande, och det som avgör valet är de egna behoven och förutsättningarna. Och så handlar det förstås om tycke och smak.

Om du vill ha en soffa som ger plats för många kan det vara smart att välja en hörnsoffa. Det är en utbredd missuppfattning att man måste ha ett stort och rymligt rum för att kunna möblera med en hörnsoffa. En hörnsoffa ser stor ut, och den kräver sin plats, men den ger fler sittplatser på en given yta än en vanlig soffa. För att få lika många sittplatser med en annan typ av soffa måste du komplettera med fåtöljer eller ytterligare en soffa, och tillsammans tar en sån soffgrupp betydligt större plats än hörnsoffan gör. Ibland är det också lättare att möblera ett krångligt hörn om man väljer denna modell av soffa. Har du gott om plats kan du kosta på dig en riktigt stor och generös hörnsoffa, eventuellt med divan för extra komfort. Med en sån soffa finns det gott om plats för hela familjen, och man kan till och med ligga ner och läsa eller mysa framför teven.

Sammetssoffa

Det är lätt att förälska sig i en speciell sammetssoffa när man går runt bland alla visningsexemplar i möbelvaruhuset. Men, det finns en del man måste ta hänsyn till för att få en soffa som passar. För det första måste man givetvis ta hänsyn till det rum där soffan ska stå. Här kan både rummets storlek och planlösning vara avgörande för vilken soffa som är lämplig. Faktorer som hur många sittplatser du behöver och hur du vill kunna använda soffan spelar också en viktig roll i valet. Du måste också fundera på om ni har några speciella krav som soffan ska uppfylla. Kanske har ni vänner som vill övernatta ibland, och då kan det vara mycket praktiskt att välja en bäddsoffa.

Många rynkar på näsan bara man nämner ordet bäddsoffa, men det finns det inget som helst fog för. Förmodligen har man gårdagens hårda och lite klumpiga bäddsoffor i minne. Soffor som inte fanns i särskilt många modeller och som heller inte var särskilt bekväma att sova i. men här har mycket hänt under de senaste årtiondena. Idag kan du få nästan vilken soffmodell som helst i en bäddbar variant. Du kan välja din favoritsoffa och köpa den som bäddsoffa. Och det gäller faktiskt även om du vill ha en hörnsoffa. Dagens bäddsoffor har ofta en betydligt högre komfort än tidigare varianter, och det finns flera olika typer av sängbottnar. Du kan också välja om du vill ha en bäddsoffa som förvandlas till en dubbelsäng eller om det är tillräckligt med en praktisk extrasäng.

En flexibel möbel

Men, även om du inte väljer en bäddbar soffa vill du kanske ha en flexibel möbel som kan förändras efter behov och som ger gott om plats. De mest generösa sofforna är hörnmodellerna, som numera finns i olika varianter, med eller utan divan. Många av dessa soffor kommer i sektioner som låter dig välja vilket håll du vill ha soffan åt. Du behöver alltså inte leta efter en höger- eller vänstervänd soffa, utan kan bygga ihop den precis som du vill ha den. Med en sån soffa kan du enkelt anpassa den efter det rum där den ska stå, och du har möjlighet att möblera om helt fritt utan att ta hänsyn till en soffa som måste stå åt ett visst håll. Hörnsofforna blev mycket snabbt populära när de först lanserades, och de har behållit sin popularitet sedan dess. Det är bara det att vi idag ofta ser större och mer generösa modeller, med plats för både familj och vänner. Och med utrymme för både tv-tittande och avkoppling.

Tresitsig soffa

Men, det finns naturligtvis många sköna och generösa soffor som inte är av hörnmodell också. Du kan välja att möblera med en tresitsig soffa och komplettera den med ett par matchande fåtöljer. Eller varför inte komplettera med en tvåsitsig soffa av samma modell? Det finns massor av sätt att möblera ett vardagsrum, tv-rum eller vilket rum som helst där du vill ha bekväma sittplatser.

En soffa ska uppfylla betydligt fler krav idag än tidigare. Ett vardagsrum användes tidigare, namnet till trots, oftast bara vid högtidligare tillfällen. Då var soffan mer eller mindre en paradmöbel som i första hand skulle vara snygg att se på. Idag tillbringar vi timmar, både till vardags och fest, i soffan i vardagsrummet. Givetvis vill vi fortfarande ha en snygg soffa som man tycker om att se på. Men, den ska vara så mycket mer. Den ska vara mjuk och skön att sjunka ner i när vi ser på tv eller film. Den ska ge plats åt många så hela familjen får plats under fredagsmyset, och man ska dessutom kunna sitta här och fika, spela spel och bara umgås. Sen är det givetvis inte fel om man också får plats att lägga sig ner med en god bok när man vill koppla av en stund för sig själv. Som tur är har även tillverkarna hängt med i utvecklingen och det finns gott om soffor som kan leva upp till alla dessa krav.