När man flyttar hemifrån till sitt första egna boende finns det en hel del saker man måste skaffa för att få ett fungerande boende. Ja, det gäller förstås också vid andra tillfällen i livet, när man kanske flyttar till nytt boende eller på annat sätt förändrar sin livssituation.

TV-bänk

TV-bänken – ett måste eller inte?

Frågar man vilka möbler som är nödvändiga för att sätta bo får man förmodligen en rad basmöbler uppräknade för sig. Du behöver en säng att sova i, ett bord och stolar för att kunna sitta och äta mat och gärna en soffa eller annan skön sittplats för tv-tittande, avkoppling och umgänge.

Men, även om dessa möbler kanske är de enda som är riktigt nödvändiga för att vardagen ska fungera på ett bra sätt, finns det en del kompletterande möbler och inredningsdetaljer som också bör ha sin plats. Möbler som känns som ett måste för en del, medan andra tycker att man klarar sig bra utan just dessa möbler.

TV-bänkar

Det traditionella soffbordet

Ett soffbord, till exempel, är nog ett måste i de allra flesta hem. Men, en del väljer bort det traditionella soffbordet för att det tar för stor plats, eller för att man har andra lösningar som man gillar bättre. Alla lever ju inte på exakt samma sätt, och vi har inte heller samma behov och önskemål. Och ett hem ska man naturligtvis möblera efter sina egna önskemål och inte efter konventioner eller vad andra tycker.

Ibland kan det, till exempel, fungera bättre med ett par små, flexibla, småbord som man kan ställa fram om man behöver ett soffbord, och som kan fungera som avställningsyta vid sidan om däremellan. Någon fixar ett eget soffbord genom att stapla några gamla resväskor på varandra, eller kanske genom att använda en gammal koffert eller brudkista. Soffbordet är alltså en av de där möblerna som några sätter upp på ”måste ha”-listan, medan andra inte alls tycker att det är en möbel man måste skaffa från första början.

Var ska man placera sin TV?

På ungefär samma sätt ser det ut med tv-bänken. En TV är väl kanske en av de saker man skaffar först när man sätter bo. Det finns inte många som kan tänka sig att leva utan en TV idag. Men tv-bänken är inte alltid en nödvändig möbel. En del väljer att montera sin TV på väggen, medan andra ställer teven i bokhyllan eller på ett bord.

Men, det är också väldigt många som räknar in sin tv-bänk till de möbler man absolut måste ha när man inreder ett hem. Och det är väldigt praktiskt att använda sig av en tv-bänk som ju är anpassad just för de elektroniska apparaterna. Idag är teven sällan ensam på sin bänk. De flesta har en hel massa apparater samlade, med allt från boxar och dosor, beroende på abonnemang, till dvd-spelare och spelkonsoler. Ställer man teven på ett vanligt bord får man kanske problem att få plats med all kringutrustning, och det blir i alla fall svårt att få det snyggt.

Moderna TV-bänkar

De flesta moderna tv-bänkar har plats för just de här detaljerna, och är också utformade så att man slipper se härvorna av sladdar som är nästan ofrånkomliga när man har en massa elektronisk utrustning. För även om boxar och apparater har blivit mindre och smidigare blir trasslet av sladdar varken mindre eller snyggare. Det är ofta sladdarna som ställer till problem när vi vill försöka fixa en snygg tv-hörna. Men, med rätt tv-bänk behöver du inte bekymra dig för sladdar, och du kan också dölja alla apparater du inte vill ska synas. Det finns massor av olika tv-bänkar och tv-möbler. Stora och små, enkla och mer påkostade. Tv-bänkar med extra förvaring och bänkar som är till för både tv och musikanläggningar.

Du kan, med andra ord, skapa din egen tv-vägg eller bara ha en praktisk liten bänk att ställa tv-apparaten på. Valet är ditt. Tv-möblerna finns i alla tänkbara stilar, modeller, färger och material. Även om det kan vara svårt att få själva teven att smälta in i den övriga omgivningen kan du välja en möbel som verkligen känns som den hör hemma där, och på så sätt integrera också tv-apparaten i rummet.

Personlig smak avgör valet

När du ska välja en bänk till din TV är det självklart din personliga smak som avgör valet. Välj en tv-bänk som du verkligen tycker om eftersom du kommer att se på den varje dag. Men, det är naturligtvis också nödvändigt att fundera på vad du vill ha ut av bänken. Fundera på vilka krav du har på din nya tv-bänk. Vilka apparater ska den ha plats för? Vill du ha boxar och annat dolda eller gör det inget om de syns? Har du många filmer, spel och liknande är det praktiskt att välja en tv-bänk som har gott om förvaringsutrymme så att du kan ha allt lätt tillgängligt utan att det ligger framme och dräller. Med bra förvaring är det lätt att hålla ordning och hela rummet blir mer lättstädat.

Många tror att man inte kan ha digitalboxen eller dvd-spelaren i stängda skåp, men om du bara väljer rätt dörrar går det alldeles utmärkt. Om dörrarna är av glas, till exempel, går signalerna från fjärrkontrollen igenom och du kan använda alla apparater utan att öppna dörrarna.

Tar inte fokus från tv-skärmen

Det fina med tv-bänkar, oavsett modell och storlek, är att de inte tar fokus från tv-skärmen. De är tillverkade just för detta ändamål och ger just de funktioner du vill ha av en tv-bänk. Har du många apparater väljer du med fördel en större tv-bänk med många lådor eller fack. Men, även om du bara har plats för en mindre bänk får du bra plats för dina apparater och även för tillbehör, om du väljer en modell med gott om lådor.

Kanske vill du sätta tv och musik i fokus i ditt hem, och då kan du göra det på ett snyggt sätt om du väljer någon av de större tv-möblerna, där det finns varianter som täcker en hel vägg. Med en mediavägg har du allt samlat, och du kan till och med göra teven och musikanläggningen till snygga inredningsdetaljer i rummet.