Ska du köpa en ny divansoffa till vardagsrummet står du kanske inför en hel del val och beslut, som ibland kan vara ganska svåra. Soffan ses som en av hemmets viktigaste möbler, och det är förstås viktigt att du får en divansoffa som motsvarar alla dina krav och önskemål. Det är faktiskt en hel del val som ska göras, och det handlar inte bara om klädsel, färg och eventuellt mönster.

Om Divansoffor

Innan du kommer så långt som till val av färg måste du förstås bestämma dig för vilken typ av soffa du ska ha. Detta val var betydligt enklare förr, då man i stort sett hade att välja mellan en soffa med två eller tre sitsar. Idag har du så stora valmöjligheter att det kan vara svårt att ta ett beslut. Det finns tvåsitsiga soffor, tresitsiga soffor, hörnsoffor, schäslonger, divansoffor och en hel rad andra soffmodeller. Och dessutom finns de flesta av dessa soffor också i en bäddbar version för dig som behöver extra bäddar ibland.

Det allra viktigaste är förstås att soffan du väljer är skön att sitta i, så komforten måste komma i första hand. Men du ska likväl välja modell på soffan. Ibland har man inte möjlighet att välja helt fritt bland alla soffmodeller, eftersom man måste ta hänsyn till rummets storlek och form. Men, många tror, till exempel, att man måste ha ett stort rum för att få plats med en hörnsoffa, men det stämmer inte alls. Dels finns det hörnsoffor i olika storlekar, dels ger faktiskt denna soffmodell fler sittplatser på en given yta. Hörnsoffan är egentligen både enkel och smidig att möblera med, och ger plats för många. Men, vill du ha många sittplatser och riktigt hög komfort bör du välja en divansoffa. I denna soffa får du alltid gott om plats oavsett om du vill sitta, ligga eller något mitt emellan.

Divansoffa

Divansoffan räknas nog in bland de hetaste trenderna inom inredning, men faktum är att en divan inte alls är en nyhet. Divanen kommer ursprungligen från Mellanöstern och kan beskrivas som en lång soffa med lösa dynor istället för ett fast ryggstöd. Under romantiken, mellan 1820 och 1850, hade divanen nått Europa och blev en mycket populär möbel. Men, dagens moderna divansoffor kan inte riktigt beskrivas på samma sätt som den möbel som gett namn åt vår idag populäraste soffmodell. Idag avser vi en soffa med en, eller flera, liggdelar som ger möjlighet att använda soffan på många olika sätt. divanen består oftast av en förlängd sittsektion, som man kan använda som fotstöd, eller som liggdel.

Armstöd på sidan

Soffan har ofta ett armstöd på ena sidan, till skillnad mot andra soffor av liknande modell, som har ett öppet avslut. Men en del divansoffor har också en helt öppen avslutning, och det finns modeller med både en divan och en öppen avslutning.

Varför ska man då välja en divansoffa när man ska köpa en ny soffa till sitt vardagsrum? Svaret är egentligen ganska enkelt. Det finns få andra soffor som kan mäta sig med divansoffan när det gäller komfort och bekvämlighet, så om du vill ha en riktigt skön soffa där du och familjen kan hänga som ni vill är detta det självklara valet. Nu ska man dock säga att en divansoffa kräver sin plats, så det är faktiskt inte alla som kan välja den även om det är vad som står allra högst upp på önskelistan.

Schäslongsoffa

Men, om du har tillräckligt med plats ska du absolut titta på divansoffor om du vill ha en rymlig och skön soffa där alla får plats utan problem.
Kärt barn har många namn, det är ett välkänt uttryck. Och det stämmer också när det gäller divansoffor. Hittar du soffor som benämns schäslongsoffa är det med största sannolikhet en divansoffa du står framför. Schäslong är egentligen fransk benämning på en fristående möbel som inte har någon koppling till dagens moderna divansoffa. Men, det är ändå ganska vanligt att man hör divansoffan benämnas schäslongsoffa.

Om du har bestämt dig

Om du har bestämt dig för en divansoffa har du et stort utbud att välja ur. Denna typ av soffa blev snabbt mycket omtyckt, och är idag den populäraste modellen av soffa. Den stora populariteten har medfört att alla tillverkare vill erbjuda ett antal olika modeller av divansoffa, och utbudet är därför både stort och brett. Sofforna finns i olika storlekar och med olika typer av klädsel. Du kan välja om du vill ha en vänster- eller högervänd soffa, det vill säga om du vill ha divandelen till höger eller vänster. Vissa modeller kommer i moduler och kan byggas ihop så att den passar rummet, och man kan alltså välja åt vilket håll man placerar divanen. Det finns också divansoffor i u-form, som kan sägas vara en kombination av en hörnsoffa och en divan. Dessa soffor har ofta både en liggdel och en sektion med ett öppet avslut. U-soffan ger ännu mer plats är en vanlig divansoffa och är den optimala möbeln för stora familjer, eller där man ofta har vännerna på besök.

Divansoffa i skinn

När du har valt din favoritmodell gäller det att välja klädsel och färg. Divansoffor, precis som vanliga soffor, kan vara klädda med skinn eller olika textila material. Om det finns små barn i familjen kan det vara bra att tänka praktiskt, och välja en klädsel som går att torka av så att soffan inte blir förstörd på grund av utspilld saft eller glassfläckar. Skinn är ett material som är relativt tåligt, och som man lätt torkar av med en fuktig trasa om olyckan är framme. Men det finns också många tygklädslar som är behandlade för att stå emot smuts, och som håller sig rena och fräscha länge. Sofforna finns i ett brett spektrum av färger så att det finns goda möjligheter att få en soffa som passar in i den övriga inredningen, och naturligtvis också motsvarar de önskemål du har. Största utbudet av divansoffor hittar du på nätet, och här finns ofta också de bästa priserna.