Att älska sommaren, solen och värmen är ganska naturligt för oss nordbor som lever halva året i mörker och kyla. Så när ljuset och värmen återvänder efter en lång vinter är det inte så konstigt att vi vill vara ute så mycket som möjligt. Det gäller att ta igen allt det där man missat när man suttit inne under den mörka årstiden, och det gäller att njuta av långa, ljusa kvällar och soliga dagar. Även om vi kanske inte flyttar ut, rent bokstavligt, så är det många som flyttar många vardagliga aktiviteter utomhus. Att få ta med sig kaffekoppen ut på farstubron, eller äta frukost ute i det gröna är ena drömmen för frusna svenskar.

Hitta en sittplats i solen

Och att njuta av grillens läckerheter i glada vänners lag under ljumma kvällar hör sommaren till. Men, ibland kan det faktiskt bli för mycket, även för en nordbo. Vi längtar efter sol och värme, så därför lägger vi ofta uteplatsen i solsken. En del har flera uteplatser i trädgården, så att man alltid kan hitta en sittplats i solen. Eller i skuggan om solens strålar blir alltför intensiva. Men, många får nöja sig med en uteplats, och då hamnar den, av förklarliga skäl, oftast i solen.

Snygga parasoll

När vädergudarna visar sig från sin bästa sida kan det faktiskt bli nästan för varmt mitt på dagen. För att inte brännas av solens heta strålar får man leta sig in i skuggan. Men om uteplatsen ligger i flödande sol är det svårt att hitta den där skuggan på naturlig väg. Då får man helt enkelt skapa skugga genom att sätta upp en parasoll. Ett parasoll är en praktisk och enkel lösning när du bara behöver skugga på en begränsad yta.

Ett solskydd

Ett parasoll är ett solskydd som oftast ser ut som ett stort paraply. Namnet parasoll har bildats av de latinska orden parare, som betyder avvärja, och sole, som betyder sol. Redan namnet berättar alltså att det handlar om just ett skydd mot solens strålar. Förr i tiden var det vanligt att man hade små parasoll, i ungefär samma storlek som paraplyer, och som hölls över förnäma personer fr att skydda dem mot solen.

De flesta parasoll vi ser idag är betydligt större, och är avsedda att användas vid ett utebord, eller en hel uteplats. Dessa parasoll är alltså inte till för att skydda en enda person, utan för att ge skugga till en plats som annars kanske inte skulle kunna utnyttjas när solens strålar bränner som mest. Men, det finns parasoll av mycket varierande storlekar och det ger stora möjligheter att få skugga var du än befinner dig.

Parasoll på balkongräcket

För en liten balkong är ett större parasoll inte en tänkbar lösning, eftersom det förmodligen inte går att fälla upp den där. Men, även en liten balkong kan bli alldeles för varm när solen gassar som mest, och som tur är finns det speciella balkongparasoller, som är avsedda att användas just här. För den riktigt lilla balkongen väljer man ett parasoll som sätts fast på balkongräcket, så att det inte tar upp någon golvyta alls.

Få skugga just där du vill ha den

När det är monterat på räcket kan du rikta in parasollen för att få skugga just där du vill ha den. En enkel och mycket praktisk lösning på en plats där det är svårt att använda sig av andra solskydd. Har du en större balkong kan du också använda en lite större parasoll, av den typ man sätter i mitten av trädgårdsbordet. Dessa kan oftast sättas i en parasollfot som lätt kan flyttas, och därför kan du skapa en skuggig oas var du vill. Du kan flytta parasollen efter solens gång, och på så sätt alltid ha en skyddad plats på din balkong.
För trädgården, där du inte är lika begränsad av utrymme, har du ett mycket stort utbud av parasoller att välja på. Vid utegruppen fungerar givetvis den vanliga parasollen i en fristående fot, eller nedstucken i hålet i mitten på bordet. Denna typ av parasoll ger skugga över bordet, och genom att vinkla den kan du också få skugga vid sittplatserna runt om bordet.

Vill du skugga en större yta finns det gott om stora parasoll som fungerar som ett soltak för hela uteplatsen. Dessa stora parasoll är för tunga för att fällas upp på vanligt sätt och därför är de försedda med en vev, så att du kan få upp och ner parasollet utan att behöva använda allt för mycket muskelstyrka. Många av parasollerna i denna storleksklass kallas hängparasoll, eftersom de hänger på en ställning som ställs vid sidan om bordet eller uteplatsen. Men det finns också stora parasoll med en helt vanlig konstruktion, så att själva solskyddet sitter mitt över hållaren. Som ett gigantiskt paraply helt enkelt, med en diameter på cirka tre meter, vilket täcker de flesta normalstora möbelgrupper.

Ett stort och rejält parasoll

Vill du ha ett stort och rejält parasoll ger ett sidohängt parasoll den största flexibiliteten eftersom du kan vrida och reglera solskyddet så som du vill ha det. du slipper ha en tjock stång i mitten, och du kan till och med placera själva parasollfoten utanför uteplatsen.
Parasollfot är ett nödvändigt tillbehör till alla parasoll utom de minsta balkongparasollerna som man fäster på balkongräcket. Ofta följer en parasollfot med när du köper parasoll, men ibland måste du själv komplettera med en sån. Om du har ett stort och tungt parasoll kan det också vara nödvändigt att komplettera den vanliga parasollfoten med en tyngd, så att inte det hela välter vid hård blåst, eller av annan påverkan.

Behov och krav

Parasoll kan du köpa där man säljer trädgårdsmöbler. Men, det största utbudet hittar du här på nätet. Här kan du välja ur ett mycket stort sortiment, och du kommer garanterat att hitta ett solskydd som motsvarar dina behov och krav. Parasoller brukar delas in i kategorierna balkongparasoll, strandparasoll, solparasoll och hängparasoll. Beroende på vilket solskydd det är du vill ha får du alltså leta i någon av dessa kategorier. Du kan välja mellan massor av olika modeller, storlekar och färger. Ska du ha ett parasoll för trädgården är det ju alltid fint om det matchar huset eller trädgårdsmöblerna för en elegant helhet.