När man ska möblera ett hem, kanske till och med sätta sitt första egna bo, finns det mycket att fundera på. Vilka möbler måste man ha, och hur ska man möblera? Egentligen skulle man kunna säga att det inte finns några allmängiltiga svar på dessa frågor. Möblerar gör man efter egen smak, och det enda man behöver tänka på är att man ska skapa ett hem som fungerar till vardags.

Bäddsoffa

Bäddsoffa för det moderna hemmet
Finns det möbler man måste ha, och andra som man kan vara utan? Många skulle nog säga att du måste ha en säng, ett matbord, stolar och en soffa. Och visst, du behöver någonstans att sova, du behöver kunna sitta och äta och det är bra att ha sittmöbler där man kan umgås, koppla av och se på tv. Men det betyder faktiskt inte att du måste ha separata möbler för alla dessa funktioner.

Om du bor trångt och har svårt att få plats med både en soffa och en säng, till exempel, är det extra smart att möblera med en bäddsoffa. Då får du soffa och säng i en och samma möbel och du spar massor av dyrbar golvyta.

Den populära bäddsoffan

Bäddsoffor är inte lika vanliga idag som de var förr. De är populära, men en och annan för nog tankarna till barndomens hårda, obekväma soffor som inte alls inbjöd till en god nattsömn. Andra tänker att en bäddsoffa är stor och klumpig, och man vill helst möblera med snygga, moderna möbler.

Bäddsoffa

Men, det har hänt mycket på detta område under de senaste årtiondena. Dagens moderna bäddsoffor är sköna och bekväma att sova i och de är lika snygga som vilken soffa som helst. Faktum är att många av de populäraste soffmodellerna också finns i en bäddbar variant. Du kan, med andra ord, möblera med din favoritsoffa även om du behöver ha en soffa som kan förvandlas till säng. Ja, det finns till och med hörnsoffor som är bäddbara om du föredrar denna variant av soffa.

En extra sängplats

Att bäddbara soffor inte är lika vanliga som de var förr betyder absolut inte att vi inte ser dem i moderna hem. Tvärtom blir det ett allt vanligare inslag, och det faktum att man kan få en bäddbar soffa i nästan vilken modell som helst gör att de passar in i den flesta rum. Man behöver inte göra mer än att byta ut den tresitsiga soffan mot en bäddbar variant, så får man en extra sängplats som inte syns eller tar plats när den inte används. Och detta är givetvis inte bara en smart lösning för den som bor trångt. En bäddsoffa är ett lika bra alternativ för den som vill låta vännerna övernatta men inte har ett speciellt gästrum att erbjuda.

Bäddsoffan är en både snyggare och bekvämare lösning än de traditionella gästsängarna som man plockar fram vid behov. Och eftersom dessa soffor finns i alla tänkbara modeller och utföranden är det ingen som kan se att du har smugit in en extrabädd i inredningen. Ja, ibland kan det till och med vara flera extrabäddar eftersom det finns bäddsoffor som kan bäddas till en dubbelsäng.

Det är inte bara modellen på soffa som skiljer. Det finns också olika varianter av hur man gör en bädd av en soffa. Här finns allt från utdragbara sängar till soffor som man viker ut och får en mjuk och skön madrass när det är dags att gå till sängs. Den enda gemensamma nämnaren kan sägas vara att det är möbler som är en snygg och bekväm soffa på dagen och en bekväm säng på natten. De är alldeles utmärkta som extrabäddar för övernattande gäster, men fungerar också bra som din egen säng om du inte har plats för både soffa och kontinentalsäng.

Att välja soffa

Att välja soffa är inte alltid så lätt. Soffan eller soffgruppen räknas till hemmets viktigaste möbler, vilket förstås betyder att det är viktigt att välja rätt. I de flesta hem har en soffa, eller en hel sittgrupp, en central roll i hemmets finaste rum, vardagsrummet. Och till skillnad från förr i tiden använder vi idag vardagsrummet just till vardags. Vardagsrummet inhyser ofta teven, så det är här i soffan vi kryper upp för att se på tv eller film, men också för att umgås med familj och vänner. Och visst är det väl också i soffan du hamnar när du vill ha en stund för dig själv och koppla av efter en stressig dag på jobbet.

Soffan används dagligen och det är givetvis viktigt att den är skön att sitta i och ger plats för alla. Därför är det många som väljer en hörnsoffa, som ju ger väldigt mycket sittplats i förhållande till den yta den tar upp. Idag finns alltså även bäddsoffor i hörnmodell, vilket betyder att du inte behöver avstå något bara för att du vill att soffan också ska fungera som säng.

Men, även om vi ställer stora krav på soffans komfort och funktion, måste den självklart också motsvara önskemålen då det gäller design och utseende. För soffan är ju i de flesta fall den dominerande möbeln i vardagsrummet och det är soffan som sätter stilen i rummet.

Bäddsoffans utseende

Därför spelar utseendet ofta stor roll när vi väljer soffa. Detta kan också vara en orsak till att bäddsoffan tidigare inte varit så populär, eftersom det var svårt att hitta bäddsoffor som var lika snygga som vanliga soffor. Idag är det alltså inte så, och du kan välja din favoritsoffa och få den i en bäddbar variant. I de flesta fall går det inte med blotta ögat att se om soffan är bäddbar eller inte. Det är först när du bäddar den som skillnaden blir tydlig.

Om du vill ha ett riktigt stort utbud att välja ur rekommenderar vi att du tittar här på nätet. Här har du det största sortimentet av bäddsoffor samlat och här finns ofta också de bästa priserna. Titta på det breda och varierade utbudet och välj din favorit bland alla läckra bäddsoffor.