De flesta vet förstås att det krävs mer än att ställa in några möbler i ett tomt rum när man inreder ett hem. Att inreda handlar både om att skapa ett funktionellt hem med de möbler man behöver ha för att vardagslivet ska fungera och att skapa stämning genom att tillföra möbler, detaljer och textilier. Det finns en del basmöbler som behövs i alla hem, och om man enbart möblerade med dem skulle de flesta hem se ganska lika ut. Det är i första hand med hjälp av de där andra detaljerna man skapar den personliga stämningen i ett hem. Men, självklart kan man också sätta stämning och stil genom det möbelval man gör.

Skaffa en kontinentalsäng för en lyckad sömn

Det finns ju, som sagt, möbler man måste ha och möbler man har för att man gillar dem eller tycker att man behöver dem. Ett bord och några stolar måste finnas i alla hem, för att man ska ha någonstans att sitta och äta. Givetvis måste det också finnas en säng, där man kan tillfredsställa det andra viktiga livsbehovet, sömnen. Alla vet ju att det är viktigt att vi får sova regelbundet och att vi kan sova ostört under hela natten. Sömnen är mycket viktig både för att vi ska hålla oss friska och för vårt välbefinnande. Det behövs inte mer än en natt med dålig sömn för att man ska inse hur mycket sömnbristen påverkar oss både fysiskt och psykiskt.

Kontinentalsäng
Även om detta är de enda möbler man egentligen behöver för att ha ett fungerande liv är det nog inte många som kan tänka sig att avstå från en soffa att sitta i när man ser på tv, spelar spel, lyssnar på musik och umgås med vänner. Nej, det är nog snarare så att det är fler som lägger fokus och energi på att skaffa en riktigt snygg och bekväm soffa än på valet av säng. Men, bara för att man är noga med att få en riktigt snygg och skön soffa ställer man förstås in inte vilken säng som helst i sovrummet bara för att fylla ut. Eller åtminstone bör man inte göra det. Förutsättningen för att få den där goda sömnen som är så viktig för kropp och själ är ju att man har en bra säng att sova i.

Sängarnas Rolls Royce

En sängarnas Rolls Royce är förstås kontinentalsängen. Detta är en säng som både är snygg att se på och garanterat bekväm att sova i.

Men, det är faktiskt inte bara själva sängen som har betydelse för hur du sover. Även sovrumsmiljön kan spela stor roll för om du sover gott eller inte. I synnerhet om du brukar ha svårt att somna är det mycket viktigt att du tittar på din sovrumsmiljö för att se om det finns något att göra där. Det är nämligen viktigt att sovrummet känns rofyllt och avslappnande så att du verkligen kan koppla av innan du somnar. Använd helst rogivande färger i inredningen och se framför allt till att sovrummet är just ett sovrum. Här är det meningen att du ska sova och vila. Därför är det bra om du kan undvika alla störande moment som tv, dator och andra prylar som kan få dig att börja tänka på jobb eller annat som kan göra det svårt att slappna av. Har du möjlighet så inred din arbetshörna i någon annan del av hemmet, och undvik jobbrelaterade prylar i sovrummet. Och så var det förstås det där med sängen. En bra säng är en säng som låter dig ligga bekvämt och slappna av helt.

Vilken säng det handlar om är en individuell fråga. Det kan givetvis låta enkelt och självklart att sängen ska vara skön och att du kan ligga avslappnat, men det är faktiskt inte alltid så lätt att hitta rätt. En säng som är perfekt för en person är kanske inte alls bra för en annan. Sängar finns med olika fasthet både i resårmadrass och bäddmadrass. Vilken fasthet du ska ha beror främst på tre faktorer: din vikt, din längd och din vanliga sovställning. Har du svaret på dessa tre frågor är det lätt att plocka fram rätt säng för dig.

Fastare eller en mjukare kontinentalsäng

Men, oavsett om du ska ha en fast eller en mjukare säng så kommer du garanterat att sova bäst om du väljer en kontinentalsäng. Kontinentalsängen är, som sagt, lyxvarianten av säng. Att den är så mycket bekvämare än vanliga sängar beror på den speciella uppbyggnaden. En kontinentalsäng är uppbyggd av lager på lager med madrasser som gör att sängen känns mjuk och skön oavsett om du har valt en fast madrass eller en mjukare. En kontinentalsäng består av en madrassbotten längst ner, en resårmadrass ovanpå den och en bäddmadrass överst på toppen. Du kommer att sova som en prins, eller prinsessa, men du kommer garanterat inte att känna en ärta genom madrasslagren även om du har blått blod i ådrorna. Till den extremt goda komforten kommer också en elegant och lyxig känsla eftersom alla madrasslagren är klädda med samma klädsel. I kontinentalsängen får du en komplett möbel på ett helt annat sätt än om du köper en vanlig säng. Lyx och elegans är helt enkelt två ord som genomsyrar denna typ av säng, oavsett om man avser design eller funktion. De flesta av kontinentalsängarna kan också kombineras med en stoppad sänggavel för ännu mer elegans.

Smarta och praktiska lösningar

Gillar du smarta och praktiska lösningar kan du välja en kontinentalsäng med inbyggd förvaring. Då kan du gömma undan sängkläder eller annat på ett smart och osynligt sätt. Det finns också sängar av den här modellen som kan ställas in i olika ställningar så att du både kan sitta och ligga bekvämt. Du kan höja och sänka ryggdelen, och ibland även fotdelen, med hjälp av en fjärrkontroll. något som också underlättar om du av en eller annan anledning har svårt att komma ur sängen. Men, redan en kontinentalsäng utan denna ställbara funktion är ett bra alternativ för äldre eller personer med rörelseproblem. Tack vare de många lagren av madrasser blir sängen högre än en vanlig säng och är därför lättare att lägga sig i och komma upp ur.