Den som ska sätta bo kan inte alltid skaffa alla möbler på en gång, och då måste man givetvis prioritera och skaffa de möbler man behöver för en fungerande vardag först. Alla måste sova och äta, vilket innebär att de viktigaste möblerna i ett hem är sängen och matgruppen.

Självklart vill man ha en soffa och en del andra möbler för att skapa ett trivsamt och mysigt hem, men ska man se till vad man verkligen måste ha blir det först och främst dessa möbler. Matgruppen och sängen hör alltså till det vi kallar basmöbler, och de flesta placerar nog också soffgruppen i denna kategori.

Matgrupp med stolar och bord

En matgrupp behöver man, men det finns förstås inga skrivna regler om hur den ska se ut eller vara utformad. Ja, det finns egentligen ingenting som säger att det måste vara en grupp heller egentligen. Du kan naturligtvis kombinera ihop ett matbord med några stolar. Huvudsaken är att det finns plats att sitta och äta. Det vanligaste är dock att man köper en hel matgrupp där stolar och bord matchar varandra. Köper man en matgrupp kan man också vara säker på att få ett bord som är lagom högt och att de stolar som ingår i gruppen ger en bekväm ställning när man sitter och äter.

Alla som tagit med sig tallriken till soffbordet, eller suttit ute i en sittgrupp i trädgården och ätit mat vet att det inte alltid är så lätt att äta om bordet är för lågt, eller om stolarna är låga så att man får sträcka sig upp mot bordet. Just när det gäller matgruppen, där man ska sitta och inta sina måltider, är det viktigt att både stolar och bord har den rätta höjden. Och i en komplett matgrupper har möblerna alltid korrekt höjd i förhållande till varandra.

Snygga matgrupper

Välj matgrupp efter det utrymme du har till ditt förfogande

Men, höjden är i stort sett det enda du behöver hålla reda på. När det gäller form, storlek och utförande kan ett matbord se ut nästan hur som helst. Här väljer du förstås både utifrån din egen smak och det utrymme du har till ditt förfogande. Även om du vill ha ett stort matbord med plats för många, kanske du får välja en mindre matgrupp om du har ett litet kök. Du måste helt enkelt anpassa din matgrupp efter ditt kök, eller det rum där du tänker ha gruppen. Och som tur är finns det matgrupper för alla typer av kök, och för alla behov. I det stora och varierade utbudet kan man hitta matgrupper för det riktigt lilla köket precis som för en stor och rymlig matsal. Du kan också hitta möbler i alla tänkbara stilar så det spelar ingen roll om du ska möblera lantköket, matsalen med antika möbler, ett kök i tuff industristil eller om du vill ha stilrena och tidlösa möbler som passar in överallt och aldrig känns omoderna.

När man flyttar hemifrån, eller till ett nytt boende är det vanligt att man skaffar en matgrupp. Men, även om du haft ett eget hem i åratal kan du naturligtvis skaffa nya möbler. Om du tycker att köket känns lite slitet och trist, som man ofta gör, behöver du kanske inte alls ta fram storsläggan och sätta igång med en stor och omfattande renovering eller ombyggnad. Man kan ofta få en mycket stor effekt med relativt små medel, och det måste inte alltid vara dyrt och avancerat. Försök att se ditt hem med andra ögon, så är det lättare att hitta de där detaljerna som kan göra skillnad. Kanske får du den där stora och efterlängtade förändringen om du skaffar ett nytt köksbord, byter ut stolarna eller helt enkelt köper en ny matgrupp.

Olika stil eller uttryck

Det där bordet som man använder varje dag blir lätt lite ”anonymt” och man tänker inte alltid på att ett matbord faktiskt kan ha olika stil eller uttryck. Men, om du tittar på alla läckra matbord som finns på marknaden idag ser du förmodligen snabbt att ett nytt bord kan ge en helt annan karaktär till ditt kök. Och om du dessutom byter ut även stolarna och köper en komplett grupp, blir förändringen förstås ännu större. Matgruppen består inte av de mest dominerande möblerna, men den har en mycket central roll i köket och hemmet, och ett byte ger därför en mycket stor effekt.

Välja matmöbler

När du väljer dina matmöbler är det viktigt att tänka på att ett matbord ofta fyller fler funktioner än bara som matbord. Visst är bordet huvudsakligen till för att sitta och äta vid, men i de flesta hem används matgruppen också till mycket annat. Det är ofta här vi läser läxor, fikar, spelar spel och umgås med familj och vänner. Självklart ska du välja ett bord, eller en matgrupp, som tilltalar dig designmässigt. Men det är också viktigt att tänka på hur du vill använda bordet och vilka funktioner som möbelgruppen ska fylla. Om barnen brukar sitta vid köksbordet och läsa läxor måste du välja ett bord som är stort nog för att rymma böcker, dator och allt annat som behövs för läxläsningen, till exempel.

Ofta får matbordet också tjäna som pysselbord och kanske är det också här du sitter och syr. Då har du kanske speciella krav på bordet som du också måste ta med i beräkningen. Använder du matgruppen till andra aktiviteter kanske du också har speciella krav på stolarnas utformning så att du kan sitta bekvämt vid alla tillfällen. Det finns också matgrupper där bordet har inbyggd förvaring, i sargen under bordsskivan, och detta är givetvis praktiskt vare sig du använder bordet enbart som matbord eller om det också används till andra aktiviteter. I lådan / lådorna, kan du förvara bestick, servetter och annat som behövs vid måltiderna, eller sytillbehör och andra saker som du vill ha nära till hands.

Utbudet av matgrupper är mycket stort. Du kommer garanterat att hitta möbler som motsvarar alla dina krav och önskemål, om du tar dig tid att titta igenom sortimentet. Här online finns det största utbudet och ofta också de bästa priserna. Här kan du välja i lugn och ro tills du hittar en matgrupp som passar dig.