Det finns möbler och så finns det möbler. En del av möblerna räknas som basmöbler, alltså sådana som man måste ha för att kunna skapa ett fungerande hem. dit hör förstås sängar, matbord och stolar. Och när det gäller stolar är det verkligen en möbel för sig. För det är sannerligen inte bara runt matbordet denna praktiska möbel används. Stolar finns i ett oändligt stort utbud, i massor av modeller och för många olika ändamål.

Stolar är nog den möbelgrupp som är störst, både då man ser till sortiment och till användningsområden.

Köp en ny stol

Den stol vi tänker på i första hand, och den vi skaffar först när vi sätter bo är förstås stolen som ska stå vid matbordet. Köksstolar, matstolar eller vad man än väljer att kalla dem, hör naturligtvis till basmöblerna. De här stolarna ska vara sköna att sitta på och de ska ha rätt höjd för att man ska sitta bekvämt vid bordet. Är stolen för låg är det svårt att nå upp när man äter, och om den är för hög i förhållande till matbordet blir det en obekväm sittställning. Köper du en matgrupp, med bord och stolar tillsammans, är detta förstås inget problem. det finns också en standardhöjd på matbord och matstolar, så om du köper nya möbler, och vill köpa stolar och bord separat behöver du förmodligen inte gå omkring och mäta höjden på möblerna. Men, det kan givetvis vara smart att titta på de måttangivelser som finns på möblerna för att vara säker.

Snyggt och kreativt

Lite mer noggrann får du vara om du köper bord eller stolar på loppis eller auktion, eller om du får ärva gamla möbler. Då kan det vara viktigt att mäta om du vill komplettera dessa möbler med nya. Idag är det populärt att blanda in äldre möbler i möblemanget, och många väljer, till exempel, att samla en grupp udda stolar och måla dem i samma färg för att få en sammanhållen matgrupp. Det är ett både snyggt och kreativt sätt att möblera, och det ger en charmig effekt att stolarna inte är av samma modell. Men, det gäller förstås att se till det här med höjden, för att man ska kunna sitta lika bekvämt vilken stol man än väljer.

Snygga stolar

Att byta ut stolarna runt matbordet kan ge köket ett helt nytt uttryck. Ibland känns det nästan nödvändigt att få en förändring, och ofta tar vi till onödigt dyra och komplicerade åtgärder. Om du tycker att ditt kök känns lite ofräscht och vill ha något nytt, kan du säkert få en stor effekt bara genom att byta ut stolarna. Det finns ett enormt utbud av matstolar, med helt olika uttryck och stil. Stolarna kan faktiskt sätta stilen i ett helt kök, och här kan du välja om du vill ha ett lantligt kök eller ett tufft kök i restaurangstil. Väljer du klassiska stolar får du ett tidlöst kök och om du gillar en modern inredningsstil finns många stolar att välja på som ger köket den moderna touchen.

Att välja nya stolar

Men, att välja nya stolar är minsann inte alltid så lätt. Och det beror inte på att det inte finns snygga och bra stolar, utan tvärtom, på att utbudet är så stort och varierat att det är svårt att plocka ut en enda favorit. Det är många val att göra. Vilken stil vill du ha på dina nya stolar? Material? Färg? Ska stolarna ha stoppade dynor eller inte?
Om vi håller oss till matstolar har vi av tradition valt stolar med stoppade dynor till matsalen, medan stolarna i köket inte har stoppade dynor, utan istället kan kompletteras med en lös stolsdyna. Detta är naturligtvis ett val vi gör av praktiska skäl. Matsalen används ofta inte till vardags, utan bara vid ett fåtal tillfällen när man dukar upp till finare middagar. Stolarna här utsätts alltså inte för samma påfrestningar som stolarna i köket som används varje dag. Och det är naturligtvis lättare att ta av och tvätta en lös dyna om det råkar spillas på stolen.

Lösa dynor används oftast till klassiska trästolar. Idag finns det många stolar som inte kräver någon dyna. Det finns, till exempel, stolar med formgjuten sits av plast, som är så bekväm att sitta på att en dyna skulle göra mer skada än nytta. Metall, plast och rotting är exempel på material som mycket väl kan konkurrera med trä när det gäller stolar, både till köket och stolar för andra ändamål.
Och stolen är, som vi tidigare nämnt, inte bara en möbel för köket eller matsalen. En stol är en sittmöbel som kan användas i stort sett överallt. Ställ en stol i den lilla hallen, så känns den möblerad även om den är så trång att den inte går att möblera på traditionellt vis. Här kan stolen både fungera som sittplats när du sätter på dig skorna, och som avlastningsyta.

Typ av stol

Eller så ställer du en kanna med vackra blommor på stolen och skapar på ett enkelt sätt en trivsam och inbjudande atmosfär i din hall. I hobbyrummet, pysselhörnan och sovrummet är en stol en nästan nödvändig inredningsdetalj. Ja, på alla platser där man behöver sitta ibland måste det förstås finnas en stol. Och en stol som är placerad på en lite oväntad plats väcker både uppmärksamhet och ger en välkomnande känsla. Även utomhus kan en enstaka stol göra stor skillnad. Trädgårdsgrupper är en självklarhet i alla trädgårdar, men en udda stol vid entrén, eller vid ett vackert buskage, kan ge trädgården en helt annan dimension.

Stoppad dyna eller inte är en viktig fråga som avgör vilken typ av stol du väljer. En annan lika betydande frågeställning är om du ska ha en stol med, eller utan, armstöd. Stolar med armstöd kallas oftast för karmstolar, och används ofta där man tänker sitta en längre stund. Inreder du en läshörna, till exempel, väljer du med största sannolikhet en stol med armstöd för att kunna sitta riktigt bekvämt när du läser din bok. Karmstolar tar lite större plats än stolar utan armstöd, men har du gott om plats vid köksbordet kan du givetvis välja bekväma stolar med armstöd även här.