När man flyttar hemifrån, eller när man av annan anledning ska inreda ett komplett hem från grunden, finns det vissa basmöbler som man knappats kan klara sig utan.
Sängen är förmodligen den viktigaste möbeln av alla, för sova måste vi alla kunna göra. Har du en säng så att du kan få din nattsömn, och en matgrupp så att du får i dig mat, då klarar du dig.

Sängar

Det kan förstås bli ett torftigt hem, som inte ger varken hemtrevnad eller myskänsla. Men, du kan i alla fall överleva om du får äta och sova. Visst finns det väl andra möbler som vi anser vara nödvändiga, om inte för att överleva, så i alla fall för att ge möjlighet till en dräglig tillvaro. Hemmet ska ju vara oasen i tillvaron, där man kan koppla av och må bra. Så det är klart att en soffa, lite småmöbler och inredningsdetaljer som du väljer efter egen smak, ger hemmet ett lyft. Om vi talar om att inreda ett hem, och inte bara möblera med nödvändiga basmöbler, finns det massor av möbler, textilier och inredningsdetaljer att välja på. Och det är här den personliga smaken kommer in i bilden, och låter oss sätta en unik och personlig prägel på hemmet.

Men, sängen är som sagt en av hemmets viktigaste möbler. Alla vet att det är viktigt att få en regelbunden sömn. En god nattsömn betyder mycket för hälsa och välbefinnande. Och för att få en god nattsömn krävs en bra säng. Hur stora krav man ställer på sängen är mycket individuellt. En del kan somna, och sova, nästan var som helst, medan andra får sömnen förstörd av minsta lilla störning. Det är givetvis viktigare för den som har svårt att sova att välja en säng som verkligen passar, men alla är naturligtvis förtjänta av en säng som är lämplig för den egna kroppen.

Sängar

Förutsättningen för en god sömn

En bra säng är ändå grundförutsättningen för en god sömn och fel säng kan ge problem på sikt även om man inte direkt känner att den inte passar. När det handlar om sängar gäller det i första hand att få en säng som är lagom hård, eller mjuk. Vi talar ju gärna om mjukt och skönt i alla möjliga sammanhang. Och visst låter det lockande att kunna sjunka ner i en mjuk och skön säng, men det är faktiskt inte alltid som en mjuk säng är den bästa. Hur fast, eller mjuk, säng man ska ha avgörs av olika faktorer som längd, vikt och hur man ligger när man sover. Många tror att man måste köpa en riktigt dyr säng för att sova gott, men så är det inte alls. Det handlar helt enkelt om att få den rätta sängen, och inte den dyraste. Om du inte vet vilken säng som är bäst för dig kan du prova dig fram, och du kan givetvis också få råd och hjälp av försäljaren. Egentligen är det inte så lätt att prova sig fram en kort stund i sängbutiken. Den mjuka sängen som får dig att känna dig som en prinsessa i butiken kanske är sängen som ger dig ryggvärk eller andra problem när du sovit några hela nätter i den. Det bästa är alltså om du kan ta reda på vilken typ av säng som passar din kropp.

Säng med bra resårbotten

Men det finns också sängar som kan anpassas efter din egen kropp genom att det går att flytta, ta bort och lägga till fjäderpaket i resårbotten. Dessa sängar är mycket flexibla och du har möjlighet att skapa den optimala sovkomforten även om det inte känns helt rätt från början. Det går också att förändra sängens komfort genom att välja rätt bäddmadrass. Om sängen känns för hård efter ett tag kan du avhjälpa det genom att köpa en mjukare bäddmadrass, och tvärtom ifall sängen känns lite väl mjuk.

Det kan vara bra att känna till att det inte bara är sängen som avgör om du sover gott eller inte. Sovrumsmiljön påverkar också sömnen. Därför är det bra att tänka på att välja lugna färger och inte för livliga mönster, på tapeter och textilier till sovrummet. Om du har möjlighet är det också bra att undvika att ha störande saker som dator och tv i sovrummet. Sovrummet är avsett för sömn, och man bör skala bort sådant som kan göra det svårt att koppla av. Om du har din dator inom synhåll finns risk att du ligger och tänker på jobb eller annat som du sysslar med vid datorn. Istället för att koppla av kan du bli stressad och få svårt att somna.

Ett lugnt och vilsamt sovrum

Ett lugnt och vilsamt sovrum kan göra mycket för sömnen, och är en av de första åtgärder man bör ta till om man har sömnproblem. Det finns faktiskt vissa färger som är mer rogivande än andra, och i ett sovrum rekommenderar man ofta kalla färger som blått och grått. Även om det kan kännas frestande att sätta upp en blommig tapet i glada färger bör du tänka efter en extra gång innan du väljer en sån. Kanske har du ett annat rum där en glatt mönstrad tapet gör sig bättre, för i sovrummet riskerar du att tapeten då helt raserar den lugna stämning som du eftersträvar.

Men, det är ju ändå sängen som är huvudsaken i detta rum. Det finns många olika typer av sängar att välja på. Och även om det är viktigt att sängen ger bra komfort vill man förstås också att den ska vara snygg. Vill du ha en säng där hög komfort kombineras med elegans och design väljer du kanske en kontinentalsäng. Dessa sängar har fler madrasslager än andra sängar, vilket ger en mycket hög komfort. I en kontinentalsäng sover man verkligen som en prinsessa, men jag tror inte att du kommer att känna en ärta genom de tjocka lagren av madrasser. Tack vare att madrasserna är klädda i samma tyg blir hela sängen mycket elegant och den ger en lyxig känsla till sovrummet. Men en vanlig säng med en snygg sänggavel kan ge samma eleganta och lyxiga intryck, valet är ditt.