Finns det några möbler som ses som självklara i ett vardagsrum så är det soffan och soffbordet. En soffa, eller en soffgrupp, är ett måste när man sitter och ser på tv, kopplar av eller umgås med familj och vänner. Och till sittmöblerna behöver man förstås också ett bord, så att man kan servera kaffe här, men också så att man har någonstans att ställa spelet eller lägga ifrån sig boken.
Att inreda ett hem är ju inte samma sak som att möblera.

Du kan ställa in de nödvändigaste möblerna i ett tomt rum, men det skapar knappast varken hemtrevnad eller en mysig atmosfär. För att skapa ett hem av möblerade rum krävs detaljer och textilier. Det är ofta de där mindre inredningsdetaljerna som gör den stora skillnaden, och som ger rummet den personliga prägel som de flesta eftersträvar. Kuddar i soffan, en mjuk matta och snygga gardiner förvandlar snabbt det möblerade rummet till ett rum att trivas i.

Soffbord

Soffbordet gör skillnad

Har du tänkt på att möbelbutikerna ofta kompletterar sina möbelgrupper med olika inredningsdetaljer. Man ställer en vas på soffbordet och lägger några kuddar i visningssoffan. Det finns naturligtvis en tanke bakom detta. Man vill helt enkelt att du ska känna att du kan trivas med den möbelgruppen och att den skulle kunna passa i ditt hem. För när det ser mer inrett ut väcker möblerna mer känslor än om de bara står uppställda på rad. Och på precis samma sätt är det i ett hem. När basmöblerna kombineras med inredningsdetaljer och mindre möbler skapar det känslor och stämningar och det är på så sätt du kan sätta din personliga prägel på ditt hem.

Soffbord

Soffbordet är en av de där mindre möblerna som kan göra stor skillnad. Visserligen ser nog de flesta soffbordet som en basmöbel, som måste finnas i varje hem. Men, det är ju i första hand funktionen man är ute efter och det är kanske inte alltid man lägger så stort fokus på att välja ett soffbord som verkligen passar in. Ofta händer det nog att man tar med ett soffbord av bara farten när man köper ny soffa. När man väljer soffa, eller soffgrupp, väljer man noggrant utifrån både funktion och design, medan soffbordet bara slinker med på ett hörn. Men, det är ju faktiskt bordet som har de centralaste platsen, och många gånger är just soffbordet det första man ser när man kommer in i rummet. Vilket soffbord man har valt att ställa framför soffan kan alltså vara avgörande för det intryck man får av rummet. Genom att byta soffbord kan du faktiskt förändra hela atmosfären i rummet. Man tänker inte alltid på hur stor betydelse en liten detalj kan ha, men när man gör det ser man snabbt skillnaden.

Funktion och utseende

När du väljer soffbord ska du alltså tänka på både funktion och utseende. Hur vill du använda bordet och vilka krav ställer du på ditt nya soffbord? Är ni många i familjen, eller om ni ofta sitter i soffan och fikar eller äter, behöver bordet vara tillräckligt stort. Men, ibland är rummet trångt, och om soffan tar stor plats behöver bordet kanske vara mindre, så att man lätt kan gå runt det när man ska sätta sig i sin soffa. I trånga utrymmen kan det vara bra att välja ett soffbord med rundade kanter, eller kanske till och med ett runt eller ovalt bord. Dessa bord upplevs inte som lika skrymmande, och dessutom är det lättare att komma förbi ett bord utan vassa hörn. Om du inte känner att det är absolut nödvändigt med ett rymligt soffbord mitt framför soffan, kan det vara ett bra alternativ att möblera med två mindre bord istället för ett stort. Då kan du kombinera, ta bort och lägga till allt efter behov och få den bordsyta som behövs för varje tillfälle. Och när du inte behöver ha en stor bordsyta framför soffan kan du enkelt ställa undan ett, eller båda, soffborden för att få en fri yta där den kanske behövs som bäst.

Extra förvaring

En annan sak att fundera på när du väljer bord är om du behöver extra förvaring. Det finns nog inte många som ärligt kan säga att man inte behöver mer förvaring, men är du en av dessa kan du naturligtvis titta på enkla och stilrena soffbord utan vare sig hyllor eller lådor. Men, för alla oss som har fjärrkontroller, filmer, spel och andra småsaker som ligger och dräller finns det gott om bord med olika typer av förvaring. Den enklaste typen är soffbord med en låda i sargen. Där får du plats med en hel del småprylar och förvaringen blir i stort sett dold eftersom lådan sitter i sargen under bordsskivan. Vill du ha förvaring, men helst inte synlig sådan är detta ett bra alternativ för dig. Ett bord med en hylla under är ett annat enkelt alternativ. Du har alla prylar nära till hands men det är lätt att städa undan och skapa ordning. Bra förvaring ger för övrigt alltid mer lättstädade rum.

Soffbord med flera lådor

Det finns också soffbord med flera lådor, eller med lösa korgar där du lägger till, tar bort och kombinerar efter egen smak och behov. Utbudet av soffbord med förvaring är stort, och du behöver bara fundera på hur dina behov ser ut för att hitta det perfekta soffbordet. För det är ju en extra bonus om det nya, snygga, soffbordet också kan lösa problemen med prylar som ligger slängda över hela rummet.

Som så många andra möbler finns även soffborden i mängder av stilar och varianter. Oavsett om du inreder i en romantisk, lantlig, minimalistisk eller tuff industriell stil så kan du hitta soffbord som passar in. Trä, metall, plast eller glas. Det är bara att välja vilket material som passar dig och din inredning. Färg, form, storlek och modell är andra val att ta och när du ser det enorma utbudet av soffbord inser du att valet kanske inte blir så lätt. Här på nätet kan du se det största sortimentet och du kan välja i lugn och ro tills du hittar din speciella favorit.