Att köket är ett av hemmets viktigaste rum får man ständigt bevis på. Inte minst när man ställer frågan om vilket, eller vilka, rum man helst vill göra om eller renovera. Här hamnar nästan alltid köket högt upp på listan och i många fall är det köket som står allra högst upp på önskelistan.

Smart köksförvaring

Det är ju inte så konstigt att vi vill anpassa köket efter våra egna behov eftersom det också är här vi vistas under en stor del av den tid vi tillbringar i hemmet. Köket är inte längre bara en plats för matlagning och bakning, utan det är också här vi umgås, läser läxor, spelar spel, fikar eller helt enkelt bara trivs.

Köksskåp

Men, för att köket ska bli den där trivsamma platsen vi vill vara på krävs också att det är funktionellt till det som ska göras. Det behövs bra arbetsytor när man ska laga mat, och planlösningen ska också motsvara både behov och önskemål. Och det kanske viktigaste av allt. Det ska finnas bra förvaring för allt vi behöver ha i ett kök. Och här behövs en hel del faktiskt. Vi ska ha plats för tallrikar, muggar och glas och allt det där andra vi behöver för vardagens måltider. Husgeråd, maskiner och matvaror ska också ha sin plats. Om det inte finns bra och smart förvaring är det lätt hänt att köket känns rörigt och stökigt. Dessutom blir det svårare att hitta det man behöver om det inte har sin givna plats.

Köksskåpsinredning

Den mesta förvaringen får vi i den fasta köksinredningen, som köksskåp och kökslådor. Har du förmånen att få vara med från början och planera ditt kök är du lyckligt lottad. Då kan du planera förvaringen helt efter dina egna behov och förutsättningar, och du placerar de olika förvaringslösningarna precis där du vill ha dem. Men, alla har naturligtvis inte möjlighet att skapa sitt eget kök, utan får göra det bästa av det kök man har.

Har du ett kök som du inte gillar finns det förstås en hel del du kan göra för att få köket mer i din egen smak. Kanske kan du måla om köksluckorna, eller byta handtag, vilket kan göra stor skillnad. Det behöver inte alltid vara stora, och dyra, åtgärder för att skapa en ny känsla i köket.

Moderna köksskåp

I många moderna skåp kan man flytta hyllor, för att skapa sin egen inredning, och på så sätt kan du också anpassa förvaringen efter dina egna behov. Dessutom finns det olika hjälpmedel om du vill förvara tallrikar, bestick eller annat på ett smart sätt.

För att köket ska se rent och städat ut vill man ofta få undan alla prylar och stänga skåpdörren om dem. Men, att blanda dold och öppen förvaring ger ofta en bättre känsla i köket. Satsa på både dold och öppen förvaring. Dölj det tråkiga och visa upp det vackra helt enkelt. Att ha porslin och annat på öppna hyllor blir ofta riktigt snyggt, men det kräver förstås lite extra städning. Men, om du vill ha öppna hyllor kan det vara smart att ha ditt vardagsporslin på hyllorna eftersom de används dagligen och inte hinner samla smuts och damm. Det finns många snygga hyllor både för kök och andra rum. Se till att skaffa hyllor som rymmer mycket, och som tål tyngder, så du slipper fundera på vad du kan ställa på hyllan och vad som måste få en annan förvaring.
Flaskor och småprylar, som du använder ofta, kan det vara smart att samla på brickor, eller i lådor, som du ställer på bänken. Då har du dem alltid lätt tillgängliga, och du får samtidigt ett snyggt blickfång på köksbänken.

Bygga eget köksskåp

Är du sugen på att bygga ett eget köksskåp? Kolla in denna video så kan du själv fixa skåpet.

Skafferi

Skafferiet brukar ofta vara ett problem. Ont om plats och svårt att hitta det du söker. Känns det igen? Då kan det vara på sin plats att gå igenom allt du har i skafferiet och rensa ut det du inte använder, eller som har blivit för gammalt. Skaffa snygga burkar och lådor för förvaring av socker, mjöl, pasta och annat. Dels får du bättre ordning dina saker och du hittar dem lätt. Och dels ger burkar och lådor en hemtrevlig, och ombonad, känsla som betyder mycket för atmosfären i köket. Det viktigaste för att hålla ordning är att var sak har sin plats. Och med speciella burkar för olika varor är det lätt att hålla denna ordning. Även varor som kaffe och te förvaras med fördel i burkar, och gärna framme på bänken, eller hyllan, om du har plats.

Men, nu är det ju inte bara mat, husgeråd och matporslin som ska ha plats i köket. Här finns också mycket annat som behöver sin plats. Viktiga papper och räkningar brukar ofta hamna i köket. Kanske sitter du vid köksbordet när du betalar dina räkningar, och då behöver du ha med nära till hands. Det finns gott om smarta förvaringar för post, räkningar och andra papper och med förvaring som är avsedd för ändamålet blir det lättare att ha ordning på alla papper. Ett väggfack, till exempel, är praktiskt och tar ingen plats på golvet, vilket förstås är särskilt värdefullt om du har ett trångt kök med ont om plats.

Ett tidningsställ kan också vara bra att ha i köket. Ofta ligger tidningar i högar på bordet eller på bänken och det skapar bara irritation. Ett snyggt tidningsställ låter dig spara de tidningar du vill ha kvar och ger plats för dagens tidning utan att den blir i vägen.

Städskåp

Städskåpet finns i de flesta fall i köket och här ska finnas plats för det mesta man behöver för att hålla hemmet rent och städat. Allt från dammsugare och trasor till rengöringsmedel ska ha sin plats i städskåpet. Ibland kan det kännas omöjligt att få plats med allt, men med en smart inredning i skåpet löser man det mesta. Skaffa krokar, korgar och andra skåpinredningar som gör att du kan hänga, ställa och lägga de olika prylarna. Då får du plats med mycket mer än om du bara trycker in allt på ett par smala hyllor. Dessutom är det lättare att hitta det man söker om var sak har sin plats.