Det finns möbler och så finns det möbler. En fåtölj är helt enkelt en fåtölj, såvida det inte är en fåtölj av en klassisk modell, för då blir det en helt annan sak. En fladdermusfåtölj hör kanske till de mest klassiska varianterna av fåtöljer.

Fladdermusfåtölj

Den klassiska fladdermusfåtöljen ritades redan 1938 av en spanjor, Antonio Bonet, och två argentinare, Juan Kurchan och Jorge Ferrari-Hardoy. Originalet heter egentligen Marioposa, och kallas ibland också BKF-stolen efter skaparnas efternamn. Men för den stora allmänheten är benämningen fladdermusfåtöljen den mest kända. Mariposa är spanska och betyder fjäril, så det var kanske inte en fladdermus som skaparna hade i tankarna när man ritade sin fåtölj. Succén var faktisk inte omedelbar.

Fladdermusfåtölj

Man tillverkade bara ett fåtal stolar och dessa förblev osålda i butiken i Buenos Aires. Två av dessa hamnade så småningom i USA där den ena idag kan ses på Museum of Modern Art i New York. Det var först några år efter andra världskriget, när man gjorde en ny upplaga av stolen och lät den byta namn till ”The Butterfly Chair” eller ” The Bat” som försäljningen började ta fart. Och under 50- och 60- talet satte massproduktionen igång på allvar.

Stolen kom till Europa via det amerikanska företaget Knoll, som hade produktionsrättigheterna. Under 1950-talet tillverkades fladdermusfåtöljen på licens av svenska NK-bo i Nyköping. Rättigheterna släpptes fria 1951 och idag behöver man alltså inte ha licens för att tillverka en fladdermusfåtölj och numera tillverkas de av många olika företag runtom i världen. Och trots att starten var trög blev denna fåtölj mycket populär, en popularitet som står sig än idag.

Ungdomens möbel

Fladdermusfåtöljen blev främst en ungdomens möbel, och den fick till och med bli en symbol för ungdomarnas uppror mot en föräldrageneration som ansåg att ungdomarna skulle sitta ordentligt. I en fladdermusfåtölj får man en verkligt avspänd sittställning vilket kändes som en protest mot föräldrarnas förmanande.

Idag tillverkas alltså fladdermusfåtöljen av många företag, vilket förstås också betyder att den kommer i fler olika varianter. Bland annat finns den idag i många olika material, där originalet alltså var tillverkat av läder. På 50- och 60-talet blev det populärt att ersätta lädret med galon, vilket förstås också bidrog till att man kunde hitta fladdermusfåtöljer till lägre pris. En av finesserna med dessa fåtöljer är att man kan ta av klädseln, och byta ut eller rengöra den. Idag är vi ganska bortskämda med soffor och fåtöljer med avtagbar klädsel, men i fladdermusfåtöljens barndom var detta mycket ovanligt, om det ens fanns alls innan fladdermusfåtöljen gjorde sitt intåg på marknaden.

Om du vill köpa en fladdermusfåtölj i original idag får du vara beredd att lägga upp ganska mycket pengar. Men, tack vare att rättigheterna till tillverkning av stolsmodellen har släppts går det idag att hitta fladdermusfåtöljer i många olika prisklasser. Det gör att de flesta faktiskt kan ha råd att ha en klassiker hemma, om än inte originalet.

Lätt att möblera med

Modellen på denna fåtölj är mycket speciell, och de smala benen och den tunna konstruktionen gör stolen mycket elegant och lätt att möblera med. Om du tänker köpa en billigare variant är det bra att kolla kvaliteten på lädret, eller vilket material du nu väljer på klädseln. För i denna fåtölj är det just läder, skinn, tyg eller galon som utsätts för de största påfrestningarna. Det är helt enkelt denna del av fåtöljen som bär upp tyngden av den som sitter i stolen.

En klassiker är ju alltid en klassiker. Det gör att man kan möblera med den nästan oavsett vilken inredningsstil man gillar. En klassiker är en tidlös modell som håller genom alla trender och stilar. Fladdermusfåtöljen är dock en klassiker med ett mycket speciellt formspråk. Och eftersom den hade sin storhetstid under 1950- och 60-talen är den förstås en drömmöbel för alla som gillar retro. Att komma över en originalmöbel är förstås en önskedröm för den som vill inreda i 50-talsstil. Men, tack vare att det tillverkas fladdermusfåtöljer av många olika möbeltillverkare kan man lätt hitta stolar som ser ut precis som då det begav sig. Samtidigt som man också kan hitta fåtöljer som kanske mer flirtar med vår tid även om de behåller sin speciella form.

Moderna färger och material

Oavsett om du vill ha en fladdermusfåtölj som ser ut att ha hängt med ända från begynnelsen, eller om du hellre vill ha en modern stol i moderna färger och material, hittar du dem lättast här på nätet. Här finns fåtöljer från de flesta tillverkare, och du kan titta på sortimentet även hos utländska tillverkare. Här kan du helt enkelt hitta just din favorit, som passar dig både när det gäller design, funktion och inte minst pris. På nätet finns det största utbudet och ofta också de lägsta priserna. Eftersom du har alla stolar samlade på ett ställe kan du smidigt jämföra både modeller och priser. Dessutom finns det nästan alltid kampanjer på nätet, som ger dig möjlighet att handla extra förmånligt. Kanske hittar du en bra kampanj just för fladdermusfåtöljer.

Att handla på nätet blir allt vanligare, men många tvekar när det handlar om så stora saker som möbler. Men, det är ju egentligen när du handlar stora saker som du tar del av de största fördelarna. För om du köper din fåtölj online behöver du inte bekymra dig om krångliga transporter, hyra släpkärra och liknande. Du behöver bara klicka i din beställning så får du din stol levererad hem. Enklare kan det inte bli. Möjligheten att köpa möbler, och andra produkter, på nätet, är också en stor tillgång för alla som bor i glesbygd, på mindre orter eller som helt enkelt inte har möbelbutiker med ett stort utbud i närheten. Här på nätet finns hela det stora utbudet tillgängligt för alla, oavsett vem man är eller var man bor. Dessutom kan du välja i lugn och ro och lägga din order först när du är riktigt säker. Det gör att du minskar risken för impuls- eller felköp. Och om det ändå blir fel har du precis samma rättigheter, ångerrätt och bytesrätt, som när du handlar i en fysisk butik.