När man inreder tänker man förstås först på den funktionella biten. Om du ska inreda ett hem är det förmodligen de nödvändigaste basmöblerna som kommer på plats först, så att du kan äta och sova och få en fungerande vardag. Men, ett hem blir inte ett hem med enbart basmöbler. Ett hem ska också vara vackert och inbjudande. Man vill helt enkelt skapa en hemtrevnad och en välkomnande atmosfär i hemmet. Därför tänker du förmodligen inte bara på funktion ens när du väljer ut dina basmöbler, utan tar också hänsyn till design och utseende. En del möbler väljer man kanske till och med mer efter design än funktion, men det beror förstås på vad möblerna ska användas till.

Skapa en rofylld sovrumsmiljö med sänggavlar

När man köper en säng, till exempel, så är det alltid komfort och funktion som kommer i första hand. Sängen ska vara skön att ligga i så att man kan ligga avslappnat och sova bra. Men, det betyder förstås inte att en säng också kan vara snygg att se på. Eller att den passar ihop med den övriga inredningen i rummet. Att inreda just ett sovrum är faktiskt lite speciellt. För det är inte bara sängen som avgör hur bra du sover. Hela sovrumsmiljön kan påverka din sömn. Dessutom är det väl sovrummet nästan det enda rum vi kan säga att vi inreder enbart för egen skull.

Självklart inreder vi hemmet med möbler och saker vi själva tycker om. Och givetvis är det för vår egen skull vi skapar en mysig stämning och ett vackert hem. Men, visst finns också tanken på att hemmet ska uppfattas som vackert och inbjudande även för de som kommer på besök. Men, sovrummet är ett rum som sällan visas upp för besökare, och här kan du alltså helt och hållet fokusera på hur just du vill att det ska se ut. Det viktiga är att sovrummet blir en lugn och rogivande plats, så att du kan koppla bort vardagens stress och sova.

Sänggavel
Det finns flera sätt att skapa en rogivande miljö, som att välja lugna färger och avstå alltför livliga mönster. Och att undvika störande saker som tv och dator och inte inreda en arbetshörna i sovrummet. Plocka bort alla distraherande saker som kan få tankarna att flyga iväg åt fel håll. Allt som kan få dig att tänka på jobb eller andra stressande faktorer ska bort ur sovrummet. En vacker och ordnad sovrumsmiljö är den största garantin för en god sömn.

Snyggt vid sängens huvudända

När du har valt en säng som känns skön för dig har du lagt grunden till en god nattsömn, som är så viktig både för hälsan och välmåendet. Men, kanske känns inte rummet komplett även om du lägger på ett snyggt överkast och en massa inbjudande kuddar. Ibland kan man få den där känslan av att det fattas något även om det kan vara svårt att sätta fingret på exakt vad det är. Men just i ett sovrum, och speciellt om du har lyckats hålla en lugn stil och rensat bort onödiga prylar, behöver det inte vara så svårt att hitta det där ”felet”. För visst är det väl vid sängens huvudända som det känns lite tomt. Om du tycker att det är svårt att få till den där snygga bäddningen som man så ofta ser på inredningsbilder så är det förmodligen en sänggavel som fattas.

En del sängar kan man köpa i kompletta paket, där en matchande sänggavel ingår. Men i de flesta fall måste man köpa sänggaveln separat. Och även om det är enkelt med ett paket får du ju betydligt större valfrihet om du köper sänggaveln för sig. det där med att köpa säng innebär en hel del val, och kval. Därför är det inte alltid man tänker på sänggaveln när man står där i möbelaffären. Och när man kommer hem, ställer upp den nya sängen och bäddar med de nya sängkläderna, så ser det ändå inte ut som det gjorde i butiken. För sänggaveln gör verkligen stor skillnad. Den gör möblemanget komplett och gör att sovrummet känns mer ombonat nästan oavsett vilken typ av säng du har valt. En sänggavel håller ihop och ger en enhet och hela sovrummet får ett elegantare uttryck.

Stort utbud av sänggavlar

Det finns ett mycket stort utbud av sänggavlar, så du kan skapa precis den stämning du vill i ditt sovrum. Det finns enkla sänggavlar som i stort sett bara avslutar sängen, men också modeller med inbyggd förvaring och andra smarta funktioner. Du kan välja en sänggavel som är klädd i samma tyg som sängen och få ett elegant och lyxigt uttryck i sovrummet. Eller en snygg huvudgavel i trä, rotting eller metall. Marknaden bjuder på en nästan oändlig variation av modeller, storlekar, material, färger och stilar. Så oavsett hur du inreder ditt hem kan du hitta en sänggavel som matchar och passar in.

Det stora utbudet av sänggavlar innebär också att du kan köpa en enklare säng och ändå få ett snyggt och ombonat sovrum om du kompletterar med rätt gavel. Du kan skapa en unik och personlig inredning och det är bara din fantasi och kreativitet som sätter gränser. Kanske behöver du inte ens köpa en sänggavel i handeln. Gillar du att skapa nytt av gamla saker, till exempel, kan du göra din egen sänggavel av en gammal dörr, eller av väderbitna bräder. Och om du är händig och är kompis med symaskinen kan du till och med sy en tygklädd sänggavel själv.

Titta hos möbelbutikerna vi rekommenderar

De flesta av oss för dock ”nöja” oss med sänggavlar som redan är tillverkade. Dessa kan man köpa överallt där man kan köpa sängar. Visserligen är kanske inte utbudet av sänggavlar så jättestort hos de enskilda möbelbutikerna, men det beror förstås på hur välsorterad butiken är. Ett stort utbud hittar du i alla fall här på Ilovestyle. Här finns i stort sett alla typer av sänggavlar, och du kommer att hitta det du söker. Du kan välja i lugn och ro, och samtidigt får du massor av inspiration till din egen sovrumsinredning. När du hittat din drömgavel är det bara att genomföra köpet och invänta leverans.