Det finns möbler och möbler. En del möbler är mer eller mindre ett måste för att man ska få en fungerande vardag, medan andra är möbler vi kompletterar med för att få ett vackert och inbjudande hem.
Till de där helt nödvändiga sakerna hör förstås en säng att sova i och ett matbord att äta vid. Äta och sova måste alla göra både för att överleva och må bra. Sen möblerar vi med soffa eller soffgrupp för att ha möjlighet att umgås med familj och vänner, så på tv, fika och allt annat man kan göra i vardagsrummet.

Soffan får nog faktiskt också räknas till de basmöbler som bör finnas i varje hem. Om man bor i en liten lägenhet och inte har plats för både soffa och säng är det vanligt att man väljer en bäddsoffa, eller att man arrangerar kuddar i sängen så att den kan användas som soffa på dagen. För soffan vill man inte vara utan ens om man egentligen inte har plats för den.

Matbord

Matbord som gör skillnad

Ett matbord behöver man, men det finns egentligen inga regler för hur det ska se ut eller var det ska stå. Det vanliga är förstås att man har en matgrupp, med bord och stolar, i köket. Men, om köket är litet kan man lika gärna ha matbordet i ett annat rum. Huvudsaken är att rummet ligger i anslutning till köket så man inte behöver bära maten genom hela hemmet när man ska gå till bords.

Ett matbord kan se ut på många sätt. Det viktigaste är att höjden är rätt så att du kan sitta bekvämt när du äter. Om bordet är för högt i förhållande till stolarna blir det jobbigt att äta, och ett för lågt bord känns heller inte bekvämt. Det är därför vi inte använder vilket bord som helst, utan skaffar ett bord som är avsett som just matbord.

matbord

Får köket att kännas fräscht och nytt

Om du tycker att köket känns slitet och trist. Eller om du helt enkelt bara har tröttnat på det, finns det många möjligheter att skapa en förändring som får köket att kännas fräscht och nytt. Det behöver inte alls vara några stora och kostsamma åtgärder. Du behöver alltså inte riva ut köket eller bygga om för att få den där efterlängtade förändringen. Ofta kan man få riktigt stor effekt med enkla medel. Se dig om i köket och fundera på hur olika åtgärder skulle kunna göra skillnad. Kanske det inte behövs mer än ett nytt matbord och nya stolar för att ge köket en helt ny känsla. Matbordet är kanske inte den mest dominanta möbeln i huset, men det har en central roll i köket och kan påverka helhetsintrycket riktigt rejält. Även om man sällan tänker på att matbord kan ha väldigt olika uttryck och stilar, så kan de faktiskt ge helt olika atmosfär i ett kök, eller annat rum där de placeras. Tänk bara på hur olika ett rustikt, lantligt träbord och ett smäckert bord med smala ben av metall är så inser du kanske hur stor skillnad ett nytt matbord kan göra.

Matbordet fyller flera funktioner

Det är viktigt att tänka på att matbordet ofta fyller flera funktioner. Det är ett matbord där man äter, ja. Men, i de flesta hem är det också vid köksbordet man läser läxor, fikar, spelar spel och umgås med familjen. Detta är viktigt att tänka på när du väljer ett nytt matbord. Tänk inte bara på utseende även om du naturligtvis ska välja ett bord som tilltalar dig och som ger den önskade känslan i köket. Men kom också ihåg att funktionen är viktig. Eftersom bordet får många funktioner behöver vi också ställa stora krav på det. Tänk efter vilka aktiviteter ni brukar ha vid köksbordet och välj ett bord som är tillräckligt stort. Om barnen brukar sitta i köket och göra sina läxor behöver det finnas plats för böcker, datorer och annat som behövs för läxläsningen. Kanske brukar du använda ordet som sybord mellan måltiderna, eller för annan typ av hobby.

I så fall har du förmodligen speciella krav på bordet när det gäller stabilitet, yta och kanske också förvaring. Det finns, till exempel, matbord med lådor i sargen, som är praktiska i många sammanhang. Lådorna är förstås avsedda för förvaring av bestick, servetter och annat som behövs för måltiden men det finns inget som hindrar att du förvarar tråd, nålar och annat hobbymaterial där. Du inreder ditt hem efter dina behov och önskemål och du använder givetvis den inbyggda förvaringen på det sätt som passar dig bäst.

Matbord och köksbord

Utbudet av matbord och köksbord är oerhört stort och du kommer garanterat att hitta ett bord som motsvarar alla dina krav och önskemål bara du tar dig tid att leta. Kom ihåg att ställa krav både då det gäller design och funktion. Det är viktigt att bordet fungerar som du tänkt, men det är lika viktigt att du tycker om det och kan trivas med det. om bordet ska bli den där inredningsdetaljen som ger ditt kök ett lyft är det självklart att välja ett bord som du verkligen tycker om, och som passar in i den stil du vill ha på ditt kök. Hur ett snyggt bord ser ut är en fråga om tycke och smak, och du måste välja efter din personliga smak. Det är när du följer din magkänsla som du får ett personligt hem som är unikt och förmedlar en inbjudande och trivsam känsla.

Om du inreder efter en bestämd stil är det förstås viktigt att det nya bordet stämmer med stilen, så att du får en harmonisk helhet. Men, om du inte redan har bestämt en stil, eller blandar olika stilar, kan du helt enkelt välja ditt favoritbord och låta det sätta stilen i resten av köket.

Här på nätet finns det största utbudet av matbord och du har dem samlade på ett ställe. Har du inte en klar bild av hur ditt nya matbord ska se ut rekommenderar vi att du tittar på det enorma utbudet här, och låter dig inspireras. Läs mer hos Wikipedia.