Det finns vissa möbler som är viktigare än andra. Vi har ju förstås de så kallade basmöblerna som bör finnas i alla hem för ett fungerande vardagsliv. De allra flesta behöver en säng att sova i och en köksmöbel där man kan inta sina måltider. Numera räknas nog också sittmöbeln framför teven in bland basmöblerna även om de kanske inte har en livsviktig uppgift att fylla. Men, vem vill bo i ett hem där man inte har någonstans att sätta sig annat än på en matstol i köket?

Sittmöbler är samlingsnamnet på alla möbler som är avsedda att sitta på, eller i. Stolar, pallar, fåtöljer, sittsäckar, sittbänkar och soffor är alla exempel på sittmöbler. Och eftersom vi kan ha behov av att sitta i de flesta av hemmets rum, kan man ha användning för en sån möbel nästan var som helst. Naturligtvis har man inte samma typ av sittmöbler i vardagsrummet som i hallen, men som tur är finns det ett enormt utbud av sittmöbler i alla tänkbara modeller och storlekar.

Soffor och soffgrupper

De flesta tänker förmodligen på soffor och soffgrupper när man talar om sittmöbler. Alltså möbler som vanligtvis används i vardagsrum och tv-rum. Här vill man sitta bekvämt och tillbaka lutat oavsett om man ser på teve, umgås med familj och vänner eller bara kopplar av. Därför är det lämpligt med stoppade möbler, som en soffa eller några fåtöljer. Och det är också den vanligaste möbleringen i svenska vardagsrum, där en komplett soffgrupp nog är det absolut vanligaste valet. Men, du kan givetvis komponera ihop din egen soffgrupp genom att köpa soffa / soffor och fåtöljer separat. De måste inte nödvändigtvis vara av samma sort bara de kompletterar varann. Ibland kan det till och med vara snyggare att sätta till ett par udda fåtöljer till soffan. Udda fast naturligtvis passande till den övriga inredningen.

Praktiska sittmöbler

Även om du redan har en komplett soffgrupp i rummet kan det vara bra med någon mer sittmöbel. Dels kan det behövas extra sittplatser när man är många, men du vill kanske också kunna sitta på någon annan plats i rummet. Du kan förstås komplettera med en helt vanlig stol, som ju fungerar bra att sitta på, åtminstone för kortare stunder. Men, det finns också massor av nätta fåtöljer som både ger en bättre komfort och mer elegans åt inredningen. En udda, men vacker, fåtölj kan faktiskt vara den detalj som behövs för att ge rummet ett lyft, och en helt annan känsla.

En ergonomiskt riktig sittställning

Men sittmöbler behövs förstås inte bara i vardagsrummet. Har du en arbetsplats hemma, eller bara ett skrivbord, måste du förstås ha en bra sittmöbel där. Här är det extra viktigt att se till komforten och att stolen ger en ergonomiskt riktig sittställning. Om du sitter vid skrivbordet ofta och länge, eller kanske till och med jobbar hemifrån är det bästa att skaffa en riktig kontorsstol som är avsedd för ändamålet, och som ofta kan ställas in för att få den arbetsställning som är bäst för just dig. Om du har ett skrivbord där du bara sitter korta stunder kan det gå lika bra med en vanlig stol, även om det förstås är bra att välja en stol som ger dig en bra sittkomfort.

Hallen är oftast ett av de svåraste rummen att inreda och möblera. Här behövs praktisk funktion, men eftersom det också är i hallen som alla besökare får det första intrycket av hemmet vill man förstås skapa en vacker och inbjudande inredning. Förvaring är väl något man aldrig kan få för mycket av i en hall, och om det får plats någon möbel över huvud taget är det vanligt att man ställer in en liten hallbyrå för att ha någonstans att lägga alla saker som annars sprids över hela hallen. Men, det kan också vara bra att ha någonting att sitta på när man tar på skorna, eller bara om man vill vila en stund. Och det finns faktiskt massor av sittmöbler som passar bra i en hall. Vilken typ av möbel som passar bäst i din hall beror förstås både på hallens storlek och form. Men även i det minsta utrymme får man plats med en liten pall, till exempel. En pall som man kan sätta sig på, men som också kan fungera som avställningsyta för väskor och annat du behöver ställa ifrån dig när du kommer in.

Sittbänkar

En annan sittmöbel som är alldeles perfekt i hallen är sittbänken. Den ger mer sittplats, och mer avställningsyta än en pall, men tar förstås också lite större plats. Det finns sittbänkar som är speciellt avsedda för hallen, men du kan givetvis möblera med viken bänk som helst. Vill du ha ut så mycket som möjligt av möbeln väljer du en sittbänk med inbyggd förvaring under sitsen. Då slår du två flugor i en smäll och får både en sittmöbel och en förvaringsmöbel som tar relativt liten plats. På små ytor är det alltid smart att välja möbler som har flera funktioner och då är dold förvaring i en sittmöbel en mycket bra lösning.

En stol i sovrummet, eller i badrummet är både praktiskt och snyggt. Bara genom att ställa in en sittmöbel i ett rum kan du skapa en helt annan atmosfär. För visst känner man sig mer välkommen i ett badrum där man ställt in en inbjudande korgstol som motvikt mot det hårda kaklet, till exempel.

Sittmöbler finns, som sagt, i en mängd olika modeller och former. Vill du ha plats för flera väljer du en bänk eller en soffa, med eller utan stoppning. För enstaka sittplatser kan du välja mellan pall, stol, fåtölj eller varför inte en sittsäck om du vill kunna sjunka ner och sitta riktigt bekvämt.

Sittmöbler kan du givetvis köpa på alla möbelvaruhus, och i alla möbelbutiker. Men, om du vill ha ett riktigt stort utbud att välja ur rekommenderar vi att du tittar på möblerna här på nätet. Här finns det största utbudet, och ofta också de bästa priserna. Jämför och hitta dina favoriter och shoppa när det passar dig.