De flesta tycker nog att det är roligt att inreda barnrum, även om man inte är speciellt intresserad av inredning i vanliga fall. Och det som gör det så kul är att barn har betydligt livligare fantasi än de flesta av oss vuxna, samtidigt som de är befriade från förutfattade meningar om hur ett rum bör och ska se ut. Här kan man släppa loss både kreativitet och fantasi och inreda rummet efter barnets önskemål. En annan orsak till att det är extra stimulerande att inreda rum för barn är att det finns ett så stort utbud av fina möbler. Idag finns massor av möbler i barnstorlek, och även ett stort utbud av inredningsdetaljer som är avsedda för barn. Du kan möblera med söta små stolar, bord, skåp och hyllor i alldeles lagom storlek. Och så finns det ett enormt utbud av barnsängar, som ju är den viktigaste möbeln både i de vuxnas sovrum och i barnens rum. Alla måste få den nödvändiga nattsömnen, oavsett om man är stor eller liten. Och man sover förstås bäst i en bra säng.

Att välja en barnsäng

När man ska köpa en säng så är det viktigaste förstås att välja en säng som är skön att sova i. Men, när det gäller barnsängar måste man också se till säkerheten, och välja en säng som är lämplig för barnets ålder, till exempel. Om sängen ska vara till ett litet barn måste man se till att sängen har någon form av fallskydd så barnet inte trillar ur. De första åren är en spjälsäng ett bra val, eftersom barnet inte kan komma ur sängen på egen hand. Men, barn växer, och under årens lopp behöver man byta säng några gånger. Efter spjälsängen kommer en vanlig barnsäng, sen en juniorsäng och när den är urvuxen, kanske en stor säng.

Om man inte vill köpa nya sängar efter hand som barnet växer kan man satsa på en så kallad växasäng. Detta är en säng som faktiskt växer med barnet, eftersom man kan dra ut och skjuta in botten, så att sängen får den storlek man önskar. Tack vare att man kan skjuta ihop sängen rejält kan man använda den även till riktigt små barn, utan att den känns stor och ”ödslig”. Dessa sängar har ofta rejäla kanter så att det inte finns risk att små barn trillar ur sängen under natten. En växasäng följer med barnet under många år, och man behöver inte köpa en massa olika sängar under uppväxten.

Barnsängar

Barnsängar för alla smaker och stilar

När det gäller barnsängar över huvud taget, har du en verklig skattkista att ösa ur. Här finns sängar för alla smaker och stilar, och för alla intressen. För till skillnad mot sängar för vuxna, som oftast bara är en säng, kan en barnsäng vara utformad som en bil, ett flygplan, en drake eller något annat skoj som barn gillar. Har du gott om plats kanske sängen är ett sagoslott där den lilla prinsessan, eller prinsen, inte bara kan sova utan också leka under vaken tid. Och om det inte blir ett helt slott kanske en säng med en kunglig krona kan vara ett bra alternativ.

Barnsängar finns i många olika modeller och det går, som sagt, att hitta en säng oavsett vad man gillar. Sängarna finns också i alla tänkbara färger så att du kan matcha den övriga inredningen i rummet.

När det gäller de andra möblerna till barnrummet kan man säga att utbudet är ungefär det samma som för stora möbler för resten av hemmet. Men när det gäller barnsängar är utbudet både större och mer varierat än sortimentet av sängar för vuxna.

Barnsängar i olika material

Sängarna finns förstås också i olika material även om trä är det vanligaste. Men den som tycker om en romantisk inredningsstil kan, till exempel, köpa en sirlig järnsäng, som verkligen sätter stilen i rummet. Det finns naturligtvis också andra sängar som passar i den romantiska stilen, och sängar som matchar alla andra inredningsstilar som är aktuella idag.

Vill du ha en smart och platsbesparande lösning kan du välja en loftsäng, eller en våningssäng, beroende på om det är ett eller två barn som sover i rummet. Dessa sängar är uppbyggda på ungefär samma sätt med den skillnaden att loftsängen bara har en bädd och där utrymmet under sängen kan utnyttjas för annat. Här finns, till exempel, plats för ett skrivbord där skolbarnet kan göra sina läxor. Man kan förstås också bygga ett mysigt krypin, en egen koja, under sängen. Häng för ett par tygstycken som kan dras för, och inred kojan med massor av mjuka kuddar, eller kanske med en söt soffgrupp för barn om du vill ha bekvämare sittplatser. Många loftsängar erbjuder valmöjligheten att ha bädden uppe eller nere, vilket gör att man kan ha denna typ av sängar även till de lite mindre barnen. Om man börjar med madrassen i markplan, kan man flytta upp den när barnet blir större, och man får då ett extra utrymme under sängen som man alltså kan utnyttja precis som man vill.

Våningssäng till barn

En våningssäng är en praktisk lösning om rummet är litet och delas av två barn. Men, det kan förstås också vara mysigt att ha den där extrabädden till hands när kompisar vill sova över, så man kan givetvis skaffa en våningssäng även om man bara har ett barn.

Det finns, med andra ord, en mängd olika varianter av barnsängar som gör det möjligt att inreda ditt barnrum helt efter dina och barnets krav och önskemål. Att barnsängar finns i olika storlekar, och byts ut när barnet vuxit ur dem, gör ju också att man kan kosta på sig att skaffa en säng som är något utöver det vanliga. Även om barnets intressen förändras genom åren kan man satsa på en draksäng, bilsäng, kaninsäng eller vad som än står högst upp på barnets önskelista. Sängen ska ju ändå bytas ut så småningom, så det är ingen katastrof om dagens intressen inte håller i sig när barnet blir större. Det finns ju naturligtvis också möjligheter att förändra en säng när den inte längre känns aktuell. Med lite färg och ett mått fantasi kan sängen helt plötsligt få en helt ny skepnad.