Att heminredning är hett just nu är det väl knappast någon som missat. Det finns ingen tv-kanal med självaktning som inte har minst ett program om inredning i tablån, och i butikernas tidningshyllor är det stora ytor som täcks av heminredningsmagasin och tidningar som handlar om hus och hem.

För den som inte hyser något intresse för inredning är det kanske svårt att förstå vad det egentligen handlar om. Det kan väl inte vara så svårt att ställa in sina möbler i ett hus? Men att ställa in möblerna i ett tomt rum är inte detsamma som att inreda. Det är en del av inredningen, ja. Men, att inreda ett hem handlar också om att skapa en känsla, eller helt enkelt om att göra ett hem av ett möblerat rum.

marmorbord

Det ska givetvis vara ett funktionellt hem där vardagen fungerar på alla sätt, men det ska också vara ett hem där man kan trivas och må bra. Oavsett om man är professionell inredare eller har inredningen som ett fritidsintresse så är målet att skapa en stämning eller en känsla. Hemtrevnad är ju ett välkänt begrepp som kan ha olika betydelser för olika personer. Trivsamt, inbjudande varmt, ja det finns många ord för att beskriva den stämning man strävar efter som inredare.

Personlig smak

Alla har sin personliga smak och olika tolkningar på ord och stämning och detta är förstås anledningen till att vi gör så olika val när vi skaffar möbler och inredningsdetaljer. Som tur är. För när man tillåter sin egen smak och sin personlighet att komma fram får man också ett personligt hem som känns inbjudande och välkomnande. Och när man omger sig med saker man själv tycker om är det lätt att trivas hemma.

Olika stilar

Det finns så oerhört många olika möbler i olika stilar, och här kan man verkligen säga att det finns något för alla, och mena det. alla har som sagt sin personliga smak, och sin bild av hur ett vackert och trivsamt hem ska se ut. Därför är det inte så enkelt att ett soffbord bara är ett soffbord, eller att alla soffor ser likadana ut. Någon väljer en stor och generös divansoffa som dominerar rummet medan en annan väljer en nätt och smäcker Howardsoffa. Och när en person vill ha ett nätt matbord med metallstomme väljer grannen kanske hellre ett riktigt rustikt matbord i trä.

De olika modellerna och materialen i möblerna gör det möjligt att skapa precis den känsla man vill. Om du, till exempel, vill ha en känsla av lyx och elegans i vardagsrummet måste du inte nödvändigtvis köpa den dyraste soffan eller en äkta matta för många tusenlappar. Det kan faktiskt vara fullt tillräckligt att byta ut det vanliga soffbordet mot ett marmorbord, som ju verkligen utstrålar elegans.

Elegant och lyxigt material

Marmor är en bergart som ses som ett både elegant och lyxigt material, var det än används. Marmor är en metamorf bergart som till stor del består av kalkspat. Metamorfos är namnet på den förändring som förvandlar en bergart till en annan, i det här fallet blir kalksten till marmor. Detta sker när kalkstenen utsätts för högt tryck och höga temperaturer. Då förändras den kemiska sammansättningen och kristallstrukturen i kalkstenen och resultatet blir alltså marmor. I sitt rena tillstånd är marmor alltid vit, men olika föroreningar ger andra färger och den så typiska marmoreringen. Eftersom föroreningarna inte är likadana överallt får marmorn olika utseende beroende på var den bildas. Det är detta som gör att man ofta kan se på ett marmorföremål var på vår jord marmorn har brutits.

Marmor är ett material som varit älskat, och använts som byggnadssten och för ornament, i tusentals år. Det är också ett material som har använts över hela världen. Det mycket vackra utseendet är förstås en starkt bidragande orsak till marmorns stora och ihållande popularitet, men också att det är ett relativt lättarbetat material. Att det är ett rent naturmaterial bidrar förmodligen också till att det anses vara ett exklusivt och elegant material.

Marmor till bordsskivor

I inredningssammanhang används marmor ofta till bordsskivor. Marmor är också populärt som bänkskiva i köket, eller som väggbeklädnad i form av plattor. Men, som bordsskiva har marmor varit ett omtyckt material under mycket lång tid, och det handlar företrädesvis om bord av mindre storlek, som soffbord och avlastningsbord. Anledningen är i första hand att marmor är tungt och att det kan bli lite opraktiskt att hantera ett större marmorbord. Du behöver kunna flytta ett bord ibland, i samband med städning och ommöblering. Ett mindre bord är inga problem att flytta, men ett stort marmorbord kan bli riktigt tungt. Och detta är förmodligen den största orsaken till att det säljs mest mindre marmorbord idag.

Små bord fyller viktiga funktioner i ett hem. Ett soffbord anser sig nog alla behöva, men i många rum behövs också ett avlastningsbord. Väljer du ett soffbord med gott om förvaring till vardagsrummet behöver du kanske inte ett avlastningsbord för alla småprylar, men då kan du istället ställa upp en lampa eller lykta och några vackra saker.

Soffobord & avlastningsbord

Väljer du ett soffbord, eller ett avlastningsbord, med marmorskiva får du ett bord som inte är så känsligt för repor och slitage. Marmor är ju en bergart, och alltså ett hårt material som är betydligt tåligare än de träslag som används för bordstillverkning.

Men, det kan vara bra att tänka på att marmor är en porös bergart, och inte lika kompakt och tålig som exempelvis granit. Därför kan det krävas lite underhåll för att marmorbordet ska hålla sig fint år efter år. När du får hem ditt marmorbord har det en skiva som glänser och har en djup fin färg. Det har den därför att marmorn poleras och behandlas på fabriken. Men, med rätt underhåll kan du få skivan att behålla sin glans och sitt ursprungliga skick hur länge som helst. Och att underhålla ett marmorbord är inte särskilt svårt. Det handlar egentligen främst om att inte utsätta marmorn för syrabaserade rengörningsmedel, och att genast torka bort rödvin och andra sura vätskor, så att de inte förstör den vackra marmorytan.