Bara ordet vitrinskåp väcker minnen och reaktioner hos de flesta. Detta är en möbel som på ett tydligt sätt visar hur trender kommer och går, men också att en del består.

Om Vitrinskåp

Några minns det fina vitrinskåpet i mormors vardagsrum, där alla fina kristallglas och den ärvda servisen förvarades. Ett skåp som hade glasdörrar så att man kunde se alla dyrgripar, men som också skyddade dem från både damm och nyfikna barnahänder. På den tiden var inte vardagsrummet ett vardagsrum i ordets egentliga mening, som det är idag. Då var detta rum ett rum som nästan bara användes vid högtidliga tillfällen och då man fick gäster. Kanske var det till och med så att dörrarna stod stängda under största delen av året. Möblerna var mer paradmöbler än funktionella och det var ett naturligt inslag med ett skåp som visade upp de vackra glasen och kopparna.

Men tider förändras, och vardagsrummet övergick allt mer till att bli just ett rum för vardagligt bruk. Och de fina glasen började användas, och behövde inte stå på parad för att visas upp. Och i denna utveckling försvann många av de gamla vitrinskåpen ur våra hem.

Vitrinskåp

Traditionella användningsområde för vitrinskåp

Men, något som visar att möbler också kan överleva trender och bestå är att vitrinskåpen mer och mer ändrade skepnad istället för att försvinna helt. Även om dessa skåp, med dess traditionella användningsområde, inte längre var så populära, behövdes skåp där man kan förvara saker som man vill visa upp men ändå skydda. Och man kan väl säga att just detta är ett vitrinskåps främsta uppgift.
Ett vitrinskåp är ju ett skåp, en vanlig förvaringsmöbel, med den speciella egenskapen att det har dörrar av glas, som gör att man kan se vad som finns i skåpet även när det är stängt. Det finns många olika typer av vitrinskåp.

Några har dörrar som är av glas helt och hållet, och ibland är också andra av skåpets väggar i glas. Andra vitrinskåp har dörrar med glasrutor, som inte visar allt innehåll, men en del. Det finns till och med vanliga köksskåp som har vitrindörrar, där man alltså kan förvara sitt finporslin när det inte används. De gamla vitrinskåpen försvann mer eller mindre, men lämnade plats för nya vitrinskåp, som ibland fick helt andra användningsområden.

Möbler på Second hand, loppis och auktion

Men, en annan trend i vårt samhälle kom också att bidra till att gamla tiders vitrinskåp kom till heders igen. För idag är det mycket populärt att handla möbler och andra saker på second hand, loppis och auktion. Eftersom traditionella vitrinskåp spelat ut sin roll i många hem, är det inte svårt att hitta sådana skåp på loppis eller i second hand butiker, och prislappen är ofta ganska låg. Därför har många av de gamla skåpen idag fått nya hem, och i många fall också ny skepnad. Många av de som handlar begagnade möbler renoverar och gör om dem efter egna önskemål, vilket betyder att en möbel både kan byta utseende och användningsområde. Ett vitrinskåp kan enkelt förvandlas med hjälp av en pensel och lite färg, och det måste självklart inte fyllas med glas och porslin även om det en gång var avsett för just det.

En perfekt förvaringsmöbel

Ett vitrinskåp kan vara den perfekta förvaringsmöbeln i pyssel- eller hobbyrummet, till exempel. Här kan du förvara tyg, garn, pärlor och annat material, och du har en klar och tydlig överblick över allt eftersom skåpet har glasdörrar. Saker som du kanske skulle vilja förvara på öppna hyllor just för att ha koll, förvaras med fördel i ett vitrinskåp. Här kan du se dem, men sakerna är ändå skyddade bakom de glasade dörrarna.

Men, ett vitrinskåp behöver inte vara stort och skrymmande, eller avsett för glas och porslin. Idag kan du hitta vitrinskåp i alla tänkbara storlekar och modeller. Det finns små skåp som kan ställas på ett bord eller en bänk, och som blir den perfekta förvaringen för små semesterminnen, eller andra samlingar som du vill ha synliga. Ett litet vitrinskåp med några vackra snäckor och stenar kan bli ett mycket vackert stilleben i vilket rum som helst.

Visa upp dina samlarobjekt

Samlar du på något speciellt, som så många av oss gör, vill du förstås inte gömma undan dina samlarobjekt i en mörk låda där ingen kan se dem. Men, samtidigt kan samlarföremål vara så värdefulla och ha ett högt emotionellt värde så att man inte riktigt vågar ha dem liggande framme. Och då är vitrinskåpet ett ypperligt alternativ. Det finns till och med vitrinskåp som går att låsa om du inte vill att andras ka kunna öppna och komma åt dina prylar.

Glasade dörrar

Det gemensamma för alla skåp av den här typen är de glasade dörrarna, som alltså kan bestå av mer eller mindre andel glas. För övrigt kan ett vitrinskåp se ut nästan hur som helst, och de kommer också i olika material. Det vanligaste är skåp med en stomme av trä, men också skåpstommar av metall är vanligt.

Och de finns verkligen i alla stilar de här skåpen. Det spelar alltså ingen roll hur du inreder ditt hem, eller vilken inredningsstil du gillar. Du kan garanterat hitta vitrinskåp som passar in i ditt hem, och som kan ge rummet det där lilla extra. För ett snyggt vitrinskåp, med et rätta innehållet, kan verkligen vara den där detaljen som ger rummet ett lyft. Vilken modell på skåpet du väljer, och vad du fyller det med, är förstås en fråga om tycke och smak. Men det är också en fråga som, till en del, avgörs av var du tänker ha skåpet. Även om vitrinskåp av tradition har stått i finrummet, eller i köket, är detta faktiskt en möbel som man kan ha nästan var som helst.

Möbelbutiker

Ett vitrinskåp kan du hitta i de flesta möbelbutiker. Men, om du har speciella önskemål om modell, form eller storlek, är det kanske inte lika enkelt. För även om alla möbelhandlare erbjuder någon, eller några modeller av vitrinskåp, brukar utbudet i de enskilda butikerna inte vara jättestort. Vill du ha riktigt mycket att välja på rekommenderar vi därför att du tar en titt här på internet. här finns det största utbudet och du kan hitta det du söker.

Vitrinskåp med belysning

Alla vet att ett vitrinskåp är ett skåp med glasdörrar som gör att man kan se innehållet i skåpet utan att öppna dörrarna. Förr i tiden var vitrinskåp vanliga, och de innehöll nästan alltid finaste servisen och de dyrbara kristallglasen. Saker som man ville skulle synas utan att man riskerade att de blev smutsiga eller gick sönder. I ett vitrinskåp stod finporslinet tryggt och säkert och man kunde låta besökare titta på de dyrgripar man hade.

Idag är det inte alltid de finaste glasen och kaffekopparna som står i vitrinskåpet, men oavsett vad man förvarar där så är det alltid saker som man på ett eller annat sätt vill visa upp. Det kan vara en samling av något slag eller andra saker som man tycker om och vill kunna ha framme synliga.

Vill du att sakerna ska synas ordentligt kan det vara smart att köpa ett vitrinskåp med belysning. Då tänder du när det börjar skymma, och skåpets innehåll framträder på ett bra sätt. Belysning har alltid stor betydelse för miljön och atmosfären i ett rum, och det är självklart att ljuset också påverkar sakerna i skåpet. Många saker blir ännu vackrare när de är belysta, och för att få extra stor effekt gäller det att se på hur de olika föremålen ska placeras inne i skåpet för att framträda så bra som möjligt.

Storlekar och modeller

Du vet säkert att det finns vitrinskåp i alla tänkbara storlekar och modeller. Därför har du mycket stora valmöjligheter när det gäller hur du ska använda ditt skåp. Har du en liten samling av kära semesterminnen, eller andra saker som betyder mycket för dig, kan du ha dem i ett litet vitrinskåp som du ställer på köksbänken, eller på ett bord. Även i ett sånt litet skåp kan du ha belysning även om det kan vara något svårare att hitta små vitrinskåp med inbyggd belysning än större.

En bra förvaringsmöbel

Skåp av alla former är bra förvaringsmöbler, och förvaring behöver vi alla. Bristen på bra förvaring är ofta ett av de största problemen om man frågar folk vad de saknar i sina hem. Och är det inte finns inbyggd förvaring får man lösa problemet genom att skaffa möbler de rätta möblerna. En byrå för små plagg i sovrummet och hallen, och ett soffbord med lådor eller andra förvaringslösningar för fjärrkontroller och annat som ligger och dräller i vardagsrummet.

Men, ett skåp är ändå den möbel som ger mest förvaring i förhållande till den yta den tar upp, oavsett om det är ett stort eller litet skåp. Med bra skåp får du plats med allt du vil stoppa undan, och det är betydligt lättare att hålla ordning och få ett snyggt och städat hem. Men, det finns ju alltid saker som man vill visa upp, eller ha möjlighet att se själv och som av den anledningen kanske blir stående framme fast man egentligen inte vill ha dem där. Och här är ju ett vitrinskåp den perfekta lösningen. Och med ett så stort utbud av vitrinskåp finns det skåp för alla rum, alla stilar och alla användningsområden. Om du vill ha ett vitrinskåp för de finaste glasen och finporslinet är det alltså ett traditionellt vitrinskåp du är efter. Det är just på detta sätt man har använt vitrinskåp under mycket lång tid.

Bra belysning i skåpet

Men, ett skåp med dörrar som man kan se igenom är också en mycket praktisk förvaringsmöbel för pysselhörnan, eller hobbyrummet. Om du gillar att pyssla, sy, måla, scrapbooka eller har någon annan skapande hobby har du förmodligen en hel uppsjö av material och prylar som du behöver i ditt skapande. Men om allt ligger huller om buller är det svårt att hitta rätt eller ens veta vad du egentligen har. Allting blir så mycket enklare och roligare om man kan sortera alla de där prylarna och ha dem på hyllor i ett skåp, eller i märkta lådor. Om det är mycket prylar kan det till och med bli svårt att hitta dem i skåp och lådor efter ett tag.

Men, om du använder ett vitrinskåp, där du kan se allt material genom glaset utan att behöva öppna skåpet får du en mycket bra överblick. Här har alltså vitrinskåpet en minst lika viktig roll att fylla som i vardagsrummet för finservisen. Skåpet i hobbyrummet måste kanske inte nödvändigtvis ha belysning. Det är en smakfråga och beror förstås också på om du ofta jobbar på kvällen och behöver se skåpets innehåll, och om hur bra belysning för övrigt i rummet.

Vitrinskåp med belysning

Ett vitrinskåp med belysning är dok en stor fördel om du använder skåpet för att visa upp en samling eller bara vackra saker. Med belysning blir skåpet en prydnad i sig, och man behöver inte alltid ha så mycket fint att fylla det med. Ett vackert skåp med belysning kan bli som ett smycke i rummet, och det blir förstås som allra vackrast när det är mörkt ute.
Vitrinskåp kan du hitta i de flesta möbelbutiker, men om du vill ha tillgång till ett stort utbud, och kunna välja en modell som passar dig rekommenderar vi att du tittar här på nätet. Här finns ett stort och varierat sortiment av vitrinskåp i alla tänkbara modeller och storlekar. Du kan hitta vitrinskåp för alla användningsområden och för alla typer av rum. Här finns små skåp för några få prylar och stora golvskåp som rymmer nästan hur mycket som helst. Du kan hitta vitrinskåp som är glasade runtom, och skåp av trä med glasade rutor i dörren. Ett vitrinskåp kan alltså se ut nästan hur som helst, och den enda gemensamma nämnaren är att dörrarna ska vara glasade så att man kan se vad som finns inne i skåpet utan att öppna dörren. En del skåp har, som sagt, inbyggd belysning, andra inte. Om du redan har ett skåp men saknar belysning kan det finnas möjlighet sätta in någon form av belysning själv. Om skåpstommen är av trä, så att du kan borra hål för sladden, finns det idag många typer av ljusramper som passar perfekt i skåp och under hyllor.

Alternativ till vitrinskåp

Trender kommer och trender går. Och det är kanske inte bara trender som avgör om en möbel har spelat ut sin roll eller inte.
Vi är många som har inredning som det stora intresset och för en del handlar det inte enbart om ett intresse och en hobby, utan om en livsstil. Och för den som gillar att inreda och fixa hemma är hemmet ständigt i förändring. Alltid finns det något man vill ändra på, av estetiska skäl eller för att få en bättre funktion.

En sak som nog alla känner, oavsett om man gillar att inreda eller bara ser hemmet som en plats att äta och sova på, är att det inte går att få för mycket av förvaring. Tvärtom brukar det alltid saknas plats för kläder och prylar, vilket gör att det blir svårt att hålla ordning och få ett städat och inbjudande hem. Därför ser man till att skaffa möbler som har förvaringsmöjligheter, som en liten byrå i hallen och ett soffbord med låda, hylla eller lösa korgar för att få plats för fjärrkontroller, spel och annat som annars mest ligger och skräpar.

Husets finaste porslin och dyrbara kristallglas

Skåp är aldrig fel, och om man inte har plats för stora och skrymmande modeller brukar det i alla fall finnas plats för ett mindre skåp, som sväljer en hel del av det man vill gömma undan. Det finns också skåp som egentligen inte lass gömmer undan saker, utan tvärtom, visar upp dem. Vitrinskåp har genom åren haft sina popularitetsvågor. Till och ifrån har de varit mycket populära och inte minst under alla år de enbart var förvaring för husets finaste porslin och alla dyrbara kristallglas. På senare år har man dock upptäckt att ett vitrinskåp kan användas på många olika sätt och att man faktiskt kan förvara nästan vad som helst i ett sånt skåp.

Men, även om det är vackert att kunna se de fina sakerna inne i skåpet är det inte helt ovanligt att man tröttnar på sitt vitrinskåp. Ibland kan det bero på att det ger ett rörigt intryck och att man kanske inte alls vill visa upp allt innehållet längre. I andra fall är det kanske så att man visst vill exponera sitt fina porslin, eller sina vackra saker men att man helt enkelt har tröttnat på sitt vitrinskåp.

Och om lösningen med ett vitrinskåp inte längre känns bra måste man förstås försöka hitta alternativ. Och vilka alternativ som är tänkbara beror förstås i första hand på vad det är man ogillar med vitrinskåpet.

Skapa ett vackert blickfång i skåpet

Om du känner att det ger ett rörigt intryck, eller att skåpets innehåll helt enkelt inte passar in i rummet för övrigt, finns det en enkel lösning. En lösning som bygger på att du egentligen fortfarande tycker om själva skåpet, men inte vill ha det för öppen förvaring. Då kan du förvandla ditt öppna vitrinskåp till ett skåp med dold förvaring genom att hänga upp ett vackert tyg på insidan av skåpdörren / dörrarna. Du kanske kan komma över några gamla vackra spetsgardiner på loppis. De kan i så fall bli ett vackert blickfång i skåpet, och det ger en lugn och harmonisk helhet.

Men, om inte spets och romantik är din stil kan du istället välja ett tyg som matchar möbler eller annan inredning i rummet. Med tyg kan du förvandla skåpet efter humör, årstid eller inredning.
Men, du kan också byta ut ditt vitrinskåp mot ett vanligt skåp, där du kan stänga dörrarna och inte behöver vara så noga med hur sakerna står där inne. För dig som har förvarat glas och porslin i ditt vitrinskåp kanske ett helt vanligt köksskåp kan vara det bästa alternativet. Idag finns så många snygga köksskåp att man faktiskt inte alls måste ha dem inbyggda i köket. Du kan, till exempel, köpa ett fristående högskåp och ställa det i vardagsrummet, eller var du än vill ha din förvaring. Ett köksskåp har ju den fördelen att det är inrett för just såna saker som glas, porslin och liknande.

Öppna hyllor

Om du istället vill att dina saker ska synas, men inte gillar vitrinskåpet är kanske en öppen förvaring på en hylla, eller liknande, det bästa alternativet. Många väljer bort överskåp i köket för att istället förvara sina fina saker på öppna hyllor. På köpet får man ett ljusare och luftigare kök. Å andra sidan samlar saker som står öppet i köket lätt på sig både damm och fett. Det rekommenderas därför att du förvarar vardagsporslinet på de öppna hyllorna, eftersom de tallrikar och glas du använder dagligen diskas ofta och inte hinner bli feta eller dammiga.
Har du den öppna förvaringen i ett annat rum än köket är naturligtvis inte behovet av regelbunden diskning lika stort.

Alternativen till vitrinskåp är alltså ett vanligt skåp, eller en öppen förvaring. Och vilket av dessa alternativ som passar bäst beror på om du vill exponera dina saker eller om du vill stoppa undan dem och inte behöva vara så noga med att städa och damma inne i skåpet i tid och otid.

Massor av inspiration

Om du har svårt att hitta ett bra alternativ till det vitrinskåp du har idag, rekommenderar vi att du tar en titt här på nätet. Här finns massor av inspiration att hämta, och du kan säkert få både tips och idéer om hur du ska lösa din förvaring. Här finns också det största utbudet av skåp och andra förvaringsmöbler, så att du se vad du har att välja på. Dessutom kan man oftast hitta de bästa priserna här på nätet, både genom att jämföra priser och att utnyttja de kampanjer som nästan alltid erbjuds. Titta på olika typer av skåp, eller på öppna förvaringar, för att hitta det bästa alternativet för dig. Du kan naturligtvis också titta på det enorma utbudet av vitrinskåp. Kanske finns det en modell som tilltalar dig och som kan bli ett bra alternativ till det vitrinskåp du har idag. Det finns alltså många möjligheter, och på nätet kan du hämta inspiration till din framtida förvaring.