Att inreda enligt Feng Shui

Feng Shui är en kinesisk lära om hur allt som är levande påverkas av den omgivande miljön, alltså allt från material, former till färger. Det handlar även om hur vi kan påverkas av de osynliga samt synliga energifälten som sägs finnas runt omkring oss. Grundprincipen i läran är att vi alla ska lära oss att leva i samspel och harmoni med denna energi och med vår omgivning.

Ett sätt att gå till väga är att inreda sitt hem efter Feng Shui. Det innebär att inredningen uppnår en balans samt att stilen efterliknar naturen.

De fem elementen samt Yin och Yang

Ett vanligt verktyg som används inom Feng Shui-stilen är de fem elementen – jord, trä, eld, vatten samt metall. Dessa material sägs bära på energier som kan påverka oss på en rad olika sätt. Genom att använda sig av de fem elementen när man inreder kan det hjälpa till att uppnå en balans i sitt inre. Det kan vara i form av trämöbler med metalldetaljer.

Ett annat verktyg som används är yin och yang. Det är enkelt förklarat motpoler som samspelar, till exempel ljust och mörkt, lågt och högt, mjukt och hårt, runt och kantigt.

Chiflödet

Den energi som rör sig runt oss kallas ofta för chi. När denna energin kan flöda lugnt, harmoniskt och sakta runt oss leder det till att vi mår bättre. Skulle chi röra sig för snabbt eller stagnera kan det påverka oss negativt istället. För att chi ska flöda på ett bra sätt i inredningen bör det inte finnas för mycket saker i ett rum, men samtidigt inte för lite. Det är alltså viktigt att varken övermöblera eller ställa ut för lite möbler.

Chi höjare

Inom Feng Shui finns det en del saker som sägs vara ”chi förstärkare”. Dessa prylar kan hjälpa till att aktivera samt balansera chi i hemmet. Om du tycker att några områden i ditt hem känns svaga rekommenderas det att du använder de saker som känns rätt för dig. Detta är exempel på sådant som anses vara chi förstärkare:

  • Blommor och växter. De fungerar även bra som luftrenare. Glöm dock inte att de måste tas hand om.
  • Vatten. Porlande vatten kan hjälpa till att väcka tråkiga ytor. Det finns små vattenfall eller fontäner som du kan placera på ett bord eller hylla.
  • Ljus av olika slag, lampor, eldstäder, stearinljus kan vara trevligt att ställa i de mörkare hörnen.
  • Speglar kan också fungera som chi förstärkare. Så länge de placeras rätt.
  • Kristaller.

Kraftposition

En sista sak du bör tänka på om du vill inreda i Fung Shui är att placera dig i en kraftposition. Det innebär att du bör ligga eller sitta med ryggen mot en vägg, du bör ha fri sikt fram, gärna mot en dörr, och stöd på båda sidorna. Tänk alltså på det när du placerar ut dina möbler, både soffan, skrivbordet och liknande.