När man sätter bo för första gången inser man att det finns möbler man måste ha och möbler man vill ha. De möbler man behöver ha för att få en fungerande vardag, och dessa möbler är vad vi kallar för basmöbler. Hit hör förstås en säng att sova i, köksmöbler att sitta och äta vid och en soffa eller sittmöbel i vardagsrummet. Men att bara ställa in de nödvändiga möblerna skapar inte ett hem. Du får ett möblerat rum, men inte den känsla som ska finnas i ett hem. att inreda ett hem handlar alltså inte bara om att möblera för en fungerande vardag utan också om att skapa en känsla av trevnad. Hemmet ska ju vara en oas i en stressig vardag. Ett ställe där man kan trivas och koppla av, och ladda batterierna när så behövs. För att få till denna känsla behöver man för det mesta mer än de traditionella basmöblerna.

De flesta vet nog, till exempel, att textilier kan göra stor skillnad. Du har säkert märkt hur tomt det ekar i ett rum där gardiner och mattor saknas, även om rummet är fullt möblerat. Hänger man upp gardiner, eller lägger på en matta fångar de mjuka textilierna upp ljudet och man får en helt annan ljudbild i rummet. Och en helt annan känsla. Men även andra möbler och inredningsdetaljer hjälper till att skapa ett hem av möblerade rum.

Praktisk funktion och personlig stil

Det finns en möbel som väl inte räknas till de basmöbler man måste ha när man sätter bo, men som de flesta faktiskt har behov av och det är avlastningsbordet. För man skulle nästan kunna säga att ett hem inte är komplett utan ett avlastningsbord. Avlastningsbordet fyller både en praktisk funktion och ger möjlighet att möblera och inreda på ett personligt sätt. denna typ av bord kan användas i nästan alla rum och kan användas till så mycket.

I vardagsrummet, till exempel, är avlastningsbordet nästan ett måste så man har plats att lägga ifrån sig fjärrkontroller, spel, tidningar och annat som annars ligger spridda över rummet och ger ett stökigt intryck. Men, även om det är funktionen man tänker på i första hand kan rätt avlastningsbord på rätt plats bli en mycket dekorativ inredningsdetalj. Bordet kan också bli en sammanbindande länk om inredningen känns lite spretig och ge en snygg och sammanhållen helhet. Har du ett rum som du istället vill dela in i olika avdelningar utan att använda dig av en vägg eller något annat stort kan ett avlastningsbord vara den perfekta rumsavdelaren. Detta är, med andra ord, en relativt liten möbel som kan göra stor skillnad. Att ett avlastningsbord känns näst intill nödvändigt i vardagsrummet beror på att vi numera använder detta rum till vardags.

Avlastningsbord med hyllor eller lådor

Förr i tiden levde rummet verkligen inte upp till namnet vardagsrum, eftersom det oftast var ett paradrum som stod stängt till vardags. I många hem kallades det också finrum istället för vardagsrum, för att belysa vad det var för sorts rum. Då var det bara vid större högtider och när man fick gäster som man använde rummet. Idag är det i vardagsrummet det mesta av vårt vardagsliv sker. Det är här vi sitter och ser på teve, spelar spel, kopplar av med en bok och umgås med familj och vänner. Och med så mycket aktivitet i rummet följer naturligtvis också en massa prylar. Fjärrkontroller, spel, tidningar, böcker och en massa annat behöver ha en plats, så att man lätt kan hitta det man behöver och samtidigt slipper ha prylar i hela rummet. Och här har avlastningsbordet en viktig uppgift att fylla. Har du stort behov av förvaring finns det avlastningsbord med hyllor eller lådor så att du kan gömma undan sånt du inte vill ha framme. Bordet blir då en god hjälp när du vill hålla ordning och det gör rummet mer lättstädat. Och också mer trivsamt eftersom det inte är särskilt stämningshöjande om rummet känns rörigt.

Snyggt avlastningsbord

Ett avlastningsbord är inte bara en plats att ställa ifrån sig saker. Det ger också möjlighet att pynta och dekorera, för att skapa en mysig och trivsam atmosfär. En lampa och en vacker blombukett, mer behövs egentligen inte för att ge rummet en välkomnande känsla.

Inbjudande och mysigt

På precis samma sätt kan avlastningsbordet användas i andra rum. I hallen, till exempel, kan det göra stor skillnad om du kan ställa upp ett litet arrangemang av några vackra saker, för att göra hallen inbjudande och mysig. Det är ju i hallen som alla dina besökare får det första intrycket av ditt hem. och det första intrycket är mycket viktigt. Om man måste gå genom en mörk och stökig hall spelar det ingen roll hur vackert hemmet för övrigt är. Man har redan bildat sig en uppfattning om hemmet utifrån vad man sett i hallen, och denna är det mycket svårt att ändra på. Tyvärr är det många av oss som har svårt att möblera eller pynta i hallen, eftersom det ofta är ett trångt och svårmöblerat utrymme. Men, avlastningsbord finns i många olika modeller och storlekar, och ett mindre bord finns det alltid plats för vid väggen. Här kan du ställa en korg för alla småsaker som plockas ur fickor och väskor när man kommer hem, men också några vackra saker för att välkomna alla som kommer innanför dörren. Förvaring i hallen har de flesta behov av, men inte alla har plats för en byrå eller ett skåp. Då kan det vara smart att välja ett nätt avlastningsbord med några lådor, eller hyllor under där du kan ställa korgar för vantar, mössor och småprylar.

Men, det finns som sagt massor av användningsområden för avlastningsbord och eftersom de finns i alla tänkbara modeller, former, storlekar och material finns det något för alla. I köket kan ett avlastningsbord vara ett bra alternativ till den där efterlängtade köksön som så få av oss har möjlighet att förverkliga. Om du väljer ett bord i ett robust material kan du också använda det på altanen eller uteplatsen. Att ha ett rejält avlastningsbord vid grillen gör grillningen både enklare och roligare.