Alla vet att det är nödvändigt att sova. Och att en bra dag alltid måste föregås av en god natts sömn. Har du legat vaken en natt vet du säkert hur mycket det påverkar vardagslivet. Brist på sömn ger oftast en omedelbar effekt, som huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter. Sover man dåligt under en längre tid kan följderna förstås bli ännu besvärligare.

Den viktiga resårbotten

Att sova bra är alltså av stor betydelse för både hälsa och välbefinnande. Det är därför viktigt att ge sig själv bra förutsättningar för en god sömn. Det allra viktigaste i detta sammanhang är förstås att ha en bra säng, där man ligger skönt och kan slappna av. Men, det behövs också en lugn och rogivande omgivning, vilket kan vara bra att tänka på när du inreder sovrummet. Det är alltså inte bara sängen utan hela rummet som avgör om du sover gott eller inte. Redan färgsättningen kan vara avgörande. Det finns vissa färger som anses ha en lugnande effekt och som därför är extra lämpliga i sovrummet. Det är också bra att undvika alltför livliga mönster på tapeter och textilier. Och att låta sovrummet vara ett rum för sömn och vila är ett bra sätt att sätt att göra det lättare att koppla av och somna. Försök att undvika tv, dator och andra störande moment i sovrummet. Allt sånt som kan få tankarna att flyga iväg till jobb och andra distraherande saker bör i möjligaste mån undvikas i sovrummet.

resårbotten

Men även när du lyckats skapa en lugn och harmonisk atmosfär i ditt sovrum är det förstås fortfarande viktigt att ha en bra säng. Den lugna omgivningen är till för att du ska kunna koppla av och somna, men för att du ska få en god sömn och vakna utvilad måste du kunna ligga skönt under natten. Du behöver helt enkelt en bra säng som är anpassad efter just din kropp. Det vi oftast kallar säng är egentligen en resårbotten. Att skaffa en resårbotten är det enklaste och oftast också billigaste sättet att få en bra säng. En resårbotten är en enkel och traditionell säng som ger dig massor av valmöjligheter och som passar mycket bra för dig som vill ha en hög komfort till ett bra pris. Du väljer helt enkelt en resårmadrass i den fasthet och den komfort som passar dig bäst, och sen kombinerar du den med ben, medar, sockel eller sängram för att få en komplett säng i din smak.

En separat resårmadrass

Med en separat resårmadrass kan du, med andra ord, kombinera ihop din egen drömsäng både då det gäller komfort och design. Naturligtvis kan du också komplettera med sänggavel, sänghimmel, sängramar och andra tillbehör för att få just det resultat du vill ha. på så sätt kan du möblera och inreda ditt sovrum på ett unikt och personligt sätt och du behöver aldrig ge avkall på komfort och bekvämlighet oavsett vilken typ av säng du vill ha. till resårbotten köper du en bäddmadrass, som också den ska motsvara just dina krav på fasthet.

Hur mjuk eller fast säng man ska ha beror till största delen på tre faktorer:

  • Vikt
  • Längd
  • Sovsätt

Hur lång du är, hur mycket du väger och hur du ligger när du sover är alltså sånt som bestämmer om du behöver en fast eller en mjuk säng, eller något mitt emellan.
En resårbotten, som ibland också kallas ramsäng, är uppbyggd av en ram med ett resårsystem och stoppning. Stoppningen är individuellt avlastande och bottnarna har olika fjädring och olika tjocklek för att alla ska kunna hitta en säng som passar just dem. Du kan alltså välja en resårbotten som passar perfekt för din kropp och ditt sätt att sova. Ofta när vi talar om riktigt bra sängar gör vi det i termer som mjuk och skön. Och visst kan det vara ljuvligt skönt att lägga sig i en mjuk och omfamnande säng, åtminstone för en stund.

Men, det är inte säkert att den känns lika bra efter en hel natt. En del föredrar just en mjuk säng, medan andra behöver en resårbotten med lite mer fasthet som stöd för kroppen. Om man sover i en alldeles för hård säng kan man känna sig stel på morgonen, och det värker både här och där. Men, faktum är att en mjuk säng också kan ge ryggvärk och andra problem eftersom den kan ge fel sovställning om man egentligen bör ha en fastare madrass.

Rätt resårbotten för god sömn

Alla resårbottnar passar inte för alla människor, så är det bara. Så en säng som din granne tycker är mjuk och skön och ger en god sömn, kanske inte alls passar för dig. Din resårbotten ska du prova ut personligen, och om du inte har möjlighet att provsova sängen innan köpet är det bra om du kan ta reda på vilken typ av säng som passar bäst för din kropp.

När du köper en resårbotten har du störst chans att få en säng som passar dig eftersom dessa finns i alla tänkbara fastheter och tjocklekar. En del resårbottnar har också flyttbara fjädrar, resårer, så att man kan anpassa sängen efter sin egen kropp genom att flytta om eller ta bort olika fjädrar. För att få denna möjlighet ska du titta efter en resårbotten med ett så kallat pocketsystem. Om du testar en säng i butiken så kan du visserligen känna om den känns bekväm, men du kan tyvärr inte veta hur det kommer att kännas efter en natt i sängen. Men, med pocketsystemet kan du justera och anpassa komforten efter din egen kropp, och du kan justera sånt du inte kände i butiken. Detta är en av de viktigaste fördelarna med att köpa en resårmadrass. Många andra kompletta sängpaket är uppbyggda på ett annat sätt och kan kanske inte justeras i efterhand. En resårbotten ska förstås kompletteras med en bäddmadrass och här har du ytterligare möjligheter att justera komforten. För även bäddmadrasser väljs efter fasthet, och du kan alltså få sängen fastare eller mjukare genom ditt val av bäddmadrass. Resårbottnen är det bästa sättet att kunna komponera ihop den perfekta sömnen som ger den bästa sömnen.