Har du tillgång till den minsta lilla plätt utomhus är utemöbler ett måste. Man måste inte ha ett hus med en stor trädgård för att kunna njuta av utomhusliv under sommaren. Man kan möblera för ett skönt sommarliv utomhus både i trädgården, på en altan och en balkong. Många tycker nog att det är helt nödvändigt med utemöbler för att få den riktiga sommarkänslan.

Utemöbler

Möbler för en skön sommar

Vi bor i ett land där en stor del av året består av kyla och mörker, så det är väl inte så konstigt att vi vill ta till vara på ljuset och värmen när de återvänder varje år. Och med bra och funktionella utemöbler kan vi sitta ute och dricka kaffe, äta lunch och umgås med vännerna. Trädgårdsmöbler, eller möbler för utomhus bruk är inget nytt och modernt påfund, även om utbudet idag är större än någonsin. Utemöbler har funnits mycket länge, och en del modeller lever faktiskt kvar än idag. Många känner, till exempel, igen den klassiska torpmöbeln som ofta är målad i vitt eller grönt. Det finns också eleganta soffor och bänkar som man förr enbart kunde se vid slott och herrgårdar, men som idag också har hittat in i vanliga trädgårdar.

Utemöbler

Idag är utbudet av utemöbler enormt, och det finns möbler för alla, oavsett vilka behov och önskemål man har. Det finns möbler som lämpar sig bäst för den stora trädgården, för altanen eller uterummet. Men, det finns också gott om möbler för alla som bara har en liten balkong att möblera.

Möblera om på balkongen

Många som har en liten och trång balkong tror inte att det går att möblera den på ett bra sätt. Kanske nöjer man sig med att ställa ut en pinnstol när man vill ta med sig kaffekoppen ut i sommarsolen. Men, det finns nästan ingen balkong som är för liten att möblera. Det gäller bara att hitta de rätta möblerna och utnyttja den yta man har på bästa sätt. Man får tänka smart och välja flexibla lösningar. Möbler som kan användas på mer än ett sätt är exempel på bra möbler för små ytor. Ska du möblera en balkong finns det massor av utemöbler som är avsedda just för balkonger och små ytor. Ofta kallas de just för balkongmöbler, men ibland kan de finnas med i det vanliga sortimentet av utemöbler. Det finns också mindre grupper som kallas cafémöbler, som också passar utmärkt för den lilla balkongen.

Att välja stolar för balkongen

Har du ont om plats för dina utemöbler kan det vara smart att välja stolar som går att fälla ihop, till exempel. Då kan du enkelt ta fram extra stolar när du behöver fler gäster, och om du behöver mer yta fäller du bara ihop stolarna och ställer undan dem. Det finns riktigt kompakta fällbara stolar, klappstolar, som du kan hänga på väggen när de inte användas, och då har du alltid extra sittplatser till hands. Ett så kallat balkongbord, är ett bord som man hänger över balkongräcket. Bordet ger en bra avställningsyta utan att ta någon plats alls på golvet. När bordet inte används fäller du bara ner det så det hänger längs räcket.

Utemöbler 2

Har du en större balkong kan du naturligtvis välja nästan vilka utemöbler som helst. Du kan, med andra ord, skapa ditt eget sommarparadis på din balkong oavsett hur liten eller stor den är.
Har du en egen trädgård, en altan eller ett uterum har du förstås större valmöjligheter när det gäller möbler. Förr bestod de flesta trädgårdsgrupper av ett bord och några stolar, eventuellt också en enkel soffa. Möblerna var helt enkelt avsedda för att man skulle kunna sitta ute i trädgården och dricka kaffe. Idag är det många av oss som flyttar ut många av våra vardagliga aktiviteter utomhus när solen och värmen kommer, och då krävs förstås många olika typer av utemöbler.

Klassiska trädgårdsgrupper

Naturligtvis har den klassiska trädgårdsgruppen sin plats även i dagens moderna trädgård. Men, kanske vill vi kunna sitta en hel kväll och njuta av den grillade maten och umgås med vänner. Då kan det vara skönt med riktigt bekväma stolar, som man kan sitta många timmar i utan att det känns obekvämt. Många grupper har idag stolar som är ställbara i olika positioner så att man kan ställa in stolen efter behag. Med ett upprätt ryggstöd passar stolen utmärkt som matstol och vid kaffebordet. Men när kvällen smyger sig på och man vill sitta kvar kan man fälla bak ryggstödet och få en bekvämare sittställning. Många av dessa stolar har många olika positioner, och de fungerar därför både som matstolar, fåtöljer och vilstolar. En positionsstol har alltså många funktioner i ett, och är därför också ett bra alternativ på balkongen, om du inte har plats för både en vilstol och en matstol.

Utemöbler 3

Utemöbler i olika material

Utemöbler görs i många olika material, och valet handlar mycket om tycke och smak. Många tycker att utemöbler ska vara av trä, som de alltid har varit. Och trämöbler ger en genuin känsla, och är i de flesta fall robusta och stabila möbler. Men, för att trämöblerna ska hålla sig fina under många år kräver de förstås lite omsorg. Är möblerna lackerade kan färgen behöva bättras på efter några år, och om du köper trärena möbler får du olja in dem varje säsong för att de ska stå emot väder och vind.

Vill du ha möbler som är helt underhållsfria kan du hitta massor av möbler i olika syntetiska material. Konstrotting, aluminium och plast är exempel på material som inte kräver något underhåll alls. Dessutom kan dessa möbler stå ute i alla väder utan att ta skada.

Konstrotting

Konstrotting är ett material som är mycket populärt just nu. Och det är inte svårt att förstå när man ser det stora utbudet av utemöbler i detta material. Möblerna har skönheten från äkta rottingmöbler, men kan stå ute i alla väder och kräver inget annat underhåll än att du torkar av eventuell smuts då och då. Har du en stor altan, eller ett uterum kan du till och med möblera med en bekväm soffa och möblera ett vardagsrum utomhus.