Oavsett om du möblerar och inreder bara för att få ett fungerande hem eller om du älskar att inreda och målet är att skapa ett vackert och trivsamt hem, så är skåp en mycket viktig möbel. För är det något alla måste ha så är det förvaring. Många upplever att det finns alldeles för lite förvaringsutrymme i vanliga standardlägenheter, och man måste skaffa skåp av olika slag för att få plats med sina prylar.

Olika sorters skåp

Skåp

Och när det gäller skåp finns det verkligen mycket att välja på. Man kan skaffa ett litet eller stort skåp, beroende på hur stora förvaringsbehov man har. Men skåpen är också avsedda för olika typer av förvaring, med olika inredningar för bästa möjliga funktion.

Köksskåp, till exempel, är gjorda för att förvara porslin och husgeråd, med stadiga hyllor för att klara tyngden. Vissa skåp har också specialinredning, så att du till exempel kan ställa in disken på tork. Köksskåp känns ju helt naturliga i köket, men man kan faktiskt också använda dessa skåp i andra utrymmen och för andra ändamål. I tvättstugan, hobbyrummet eller garaget kan ett antal köksskåp ge all förvaring man behöver. Dessa skåp är ju också mycket flexibla, då man kan välja både skåpinredning och luckor efter egen smak och önskan. Ett högskåp fungerar också utmärkt i matsalen eller vardagsrummet, om du vill ha förvaring för finporslinet och kristallglasen, men inte vill ha ett vitrinskåp.

Det populära vitrinskåpet

Vitrinskåp är annars en mycket populär typ av skåp, som kan användas på många olika sätt. kännetecknet för ett vitrinskåp är att dörren, eller dörrarna, är glasade så att man ser vad som finns i skåpet utan att öppna dörren. För övrigt kan dessa skåp se ut nästan hur som helst, de finns i alla tänkbara storlekar, modeller och material. De traditionella vitrinskåpen var avsedda just för de finaste glasen och den ärvda servisen som skulle visas upp men ändå stå skyddade. Men tack vare ett vitrinskåpen idag kommer i så många andra modeller kan de användas till mycket annat.

Varför inte ett litet vitrinskåp på köksbänken, där du förvarar dina käraste semesterminnen? Eller kanske för en liten kryddsamling som du dessutom använder i matlagningen. Ett större vitrinskåp fungerar alldeles utmärkt för pysselmaterial och redskap i hobbyrummet eller i syhörnan. Denna typ av skåp är förstås också det optimala alternativet för den som vill förvara sin samling på ett tryggt och säkert sätt, men ändå vill kunna visa upp samlarföremålen.

Skåp i barnens rum

I barnens rum behövs förmodligen också skåp. För kläder, leksaker eller andra prylar. Om skåpet ska vara för leksakerna kan det vara smart att skaffa ett skåp av en lägre modell, så att barnen själva når även den översta hyllan. Om skåpet är tillgängligt för barnen är chansen större att de själva plockar in sina saker och lägger varje pryl på sin plats.

Oavsett vad du ska använda skåpet till, och var du vill ha det, är det viktigt att titta på hur skåpet ser ut på insidan. Är hyllorna tillräckligt kraftiga för det du vill förvara i skåpet? Ska du ha stora saker i skåpet behöver det finnas hyllor med höjd, eller stort utrymme på skåpets golv, under den nedersta hyllan. Vissa skåp har flexibel inredning där du själv bestämmer hur du vill att det ska se ut. Ett sånt skåp kan inredas med flyttbara hyllor, korgar och andra smarta detaljer som gör att man kan förvara det man vill på ett överskådligt och platsbesparande sätt.

Gamla skåp

Idag har det blivit mycket populärt att återanvända gamla skåp, som känns rejälare och stabilare än många av de moderna skåpen. Ett gammalt drängskåp, till exempel, är drömmen för många. I ett sånt skåp, som ofta används som klädskåp, kan man förvara kläder både hängande och liggande i den låda som ofta finns under. Gamla skåp är ofta av bra kvalitet, men har en nackdel att de oftast är mycket tunga. Dessutom finns inte möjligheten att flytta hyllor eller andra inredningsdetaljer som i moderna skåp.

Men det är naturligtvis en individuell fråga om man tycker att det är en nackdel. För den som inte får tag i ett fint gammalt skåp med en anrik historia finns många nytillverkade skåp i ungefär samma stil. Och är du beredd att betala kan du säkert hitta lika rejäla skåp i det moderna sortimentet, men då måste du titta på skåp som är tillverkade av massivt trä.

Skåp för vardagsbruk

För att kunna göra lättare möbler, och även för att kunna hålla ett lägre pris, använder man sig idag ofta av folierade spånskivor när man tillverkar skåp för vardagsbruk. Men, väljer du ett skåp i trä, eller något annat material, får du en rejäl möbel, där hyllorna tål ordentliga tyngder och du kan förvara vad du vill i ditt skåp. Just detta med hyllornas hållbarhet kan vara bra att titta på när du väljer skåp. Det kan bli en tråkig överraskning om du tänkt förvara tyngre saker, och hyllorna börjar bågna redan när du ställer dit de första prylarna. Välj helt enkelt skåp efter vad du ska använda det till.

Sängskåp

Men, det betyder förstås inte att du behöver ge avkall på design och utseende. Det finns massor av skåp där ute på marknaden. Skåp i alla tänkbara modeller, storlekar och utföranden. Oavsett vilken typ av skåp du vill ha kan du få det i ett utseende som passar resten av inredningen. Och det kan vi säga utan att veta hur du inreder ditt hem och vilken inredningsstil du gillar. För det finns verkligen skåp för alla stilar och smaker, ett bra exempel är ett sängskåp.

Skåp finns förstås i alla möbelbutiker, men beroende på vilken typ av skåp du letar efter kan du också hitta dem på andra ställen. Här på nätet kan du hitta alla typer av skåp, och här finns det klart största utbudet samlat på ett ställe. Om du inte riktigt vet vilken typ av skåp du behöver kan du hämta inspiration och tips här. Här finns till och med speciella säkerhetsskåp, om du har saker som du vill förvara på ett extra säkert sätt, så att ingen annan kan komma åt dem.