Efter en lång och kall vinter vaknar vårblommorna till liv när snön smälter bort. Och på något sätt känns det som om vi människor också får nytt liv när värmen och ljuset återvänder. Snön hinner knappt smälta undan från gräsmattan förrän de första trädgårdsmöblerna plockas fram. För nog ska man i alla fall avnjuta en kopp kaffe ute i den friska luften även om det är för kallt för grillkvällar och middagar utomhus. Den där stora trädgårdsgruppen får kanske stanna i förrådet ett tag till, men ett par stolar eller en trädgårdssoffa är tillräckligt för att kunna njuta av solens värmande strålar.

Utemöbler och trädgårdssoffor

Det finns nog ingen som har en liten egen plätt mark som inte har någon form av utemöbler. Vi svenskar är verkligen ett sommarälskande folk och det är förstås inte så konstigt med tanke på att vi, stora delar av året, lever i mörker och kyla. Då är det ganska självklart att man vill vara utomhus så mycket som möjligt när ljuset återvänder och naturen åter vaknar till liv. Att få vara ute och se naturens uppvaknande och låta sig värmas av solens strålar är livets höjdpunkt för många. Och för att kunna njuta av allt detta vackra på bästa sätt behöver man också ha en del möbler.

Utbudet av utemöbler är mycket stort och varierat och det finns verkligen något för alla, oavsett om man har en stor trädgård, en liten täppa eller kanske bara en balkong. En liten yta utomhus kan alltid utnyttjas bara man möblerar rätt. Förr i tiden bestod sortimentet av trädgårdsmöbler mest av de traditionella grupperna med ett bord och några stolar, kanske eventuellt också en bänk. Den klassiska torpmöbeln är för många själva sinnebilden av svensk sommar. Även de vackra parkbänkarna, med sina snirkliga armstöd, hör till de klassiska utemöbler vi sett under mycket lång tid.

Parksoffor och trädgårdssoffor

Idag finns det så mycket mer att välja på, även om klassikerna fortfarande finns i sortimentet. Och en parksoffa, eller annan trädgårdssoffa, är en både vacker och praktisk trädgårdsmöbel. En trädgårdssoffa ger många sittplatser trots att den inte tar särskilt stor plats. Därför är den ett både vackert och praktiskt inslag i alla typer av trädgårdar, stora som små.

Trädgårdssoffa
Att soffor är praktiska är det faktiskt många som har upptäckt, och då inte bara när det gäller utemöbler. Ett tydligt exempel är kökssofforna som kommit tillbaka på bred front. Förr fanns en soffa i nästan alla kök, och eftersom man oftast var trångbodda tjänade den både som sittplats för många på dagen och sovplats på natten.

När bostäderna blev större och barnaskarorna mindre var kökssoffan inte lika nödvändig längre och den försvann mer och mer från våra hem. Men på senare tid har denna möbel alltså fått en pånyttfödelse. Kökssoffan ger en mysig känsla till köket och man kan sitta många på den utan att trängas. Och en soffa har förstås precis samma funktion utomhus, vare sig den står under bar himmel ute i trädgården eller på altanen.

Plats för många middagsgäster

Vill du ha plats för många middagsgäster är det ett bra val att ersätta några stolar i trädgårdsgruppen med en soffa, eller att helt enkelt komplettera gruppen och ha både soffa och stolar kvar. En trädgårdssoffa är oftast avsedd för tre eller fyra personer, men har man ont om plats går det för det mesta att tränga ihop sig så att nån mer får plats. Det är den möbel som ger klart flest sittplatser i förhållande till den yta den tar upp.

Men, trädgårdssoffan är inte bara ett bra komplement till trädgårdsgruppen eller matgruppen. En soffa kan du placera ut nästan var som helst i trädgården och på så sätt skapa en mysig uteplats där du helst vill ha den. Har du en damm, till exempel, kan du skapa en lugn och rogivande plats genom att ställa en trädgårdssoffa i närheten. Ställ den så att du ser dammen tydligt från soffan, och så att du hör det rogivande porlet från vattnet. Har du en fontän eller liknande kan platsen bli en riktig oas där du kan sitta och njuta av ljudet från porlande vatten, och koppla av efter en stressig dag på jobbet. Till denna plats, och andra små hörn i trädgården, passar kanske den klassiska trädgårdssoffan av trä allra bäst. En av de stora fördelarna med dessa trädgårdssoffor är att de oftast har en stabil konstruktion som gör att det går att placera dem nästan överallt utan att det krävs något speciellt underlag. Detta är väl också orsaken till att så många väljer de klassiska modellerna av soffor till sin trädgård. Men, det finns också många andra modeller av soffor för trädgård och uteplats.

Stort utbud av loungemöbler

Det har kommit nya material på marknaden, och vi har också utvecklat andra sätt att utnyttja trädgården på. Detta har fört med sig att det kommit ett helt nytt sortiment av utemöbler i allmänhet, och här finns naturligtvis också många nyskapande trädgårdssoffor. Idag kan du, till exempel, möblera ute med nästan likadana soffor som du har i vardagsrummet där inne. Inte samma material, och kanske inte heller exakt samma modell. Men, i utbudet av loungemöbler hittar du allt från generösa hörnsoffor till snygga tre- och tvåsitsiga soffor som mycket väl skulle platsa i vardagsrummet. Ett av de nyare materialen som ofta används till soffor för utomhus bruk är konstrotting.

Snygga material

I detta material kan man skapa snygga och tåliga soffor som kan stå ute i alla väder. Konstrotting av bra kvalitet är mycket svår att skilja från äkta rotting med blotta ögat. Men till skillnad mot den äkta rottingen är konstrotting ett underhållsfritt material som dessutom står emot väder och vind på ett utmärkt sätt. Modellerna av trädgårdssoffor är många. En del kommer också i sektioner så att du kan bygga ihop din soffa efter egen smak, du kan anpassa den efter uteplatsen eller efter dina egna önskemål. Och du kan flytta sektioner och på så sätt skapa en helt ny soffa om du tröttnar på möbleringen.

Oavsett om du vill inreda ute med en stor och generös hörnsoffa, eller med en klassisk trädgårdssoffa så ger det dig alla möjligheter att njuta maximalt av sommaren.