Hyra segelbåt utomlands

Att hyra segelbåt utomlands

Sommaren är på ingång, men det är fortfarande inte försent att planera semestern. Ett alternativ som brukar vara väldigt uppskattat och beskrivs som en upplevelse är att hyra en segelbåt utomlands. Förutsatt att du besitter på grundkunskaperna kring segling så är det absolut ett alternativ för de flesta, oavsett om du bara seglar någon gång per år eller vill uppleva nya upplevelser från en segelbåt i kristallklart vatten. Men precis som med det mesta så finns det en del aspekter som är bra att tänka på när man ska hyra segelbåt utomlands för att hela upplevelsen ska bli så bra som möjligt. Vid båtuthyrningar saknas det idag konsumentskyddsregler, vilket medför att du som kund bland annat bör läsa igenom hyresavtalet för segelbåten extra noga.

Båtens besiktningsprotokoll

När man hyr en segelbåt utomlands så har man troligtvis inte samma förutsättningar att kunna ta en titt på båten eller provköra den innan man hyr den. En lista över all utrustning på segelbåten ska alltid finnas. Så det är viktigt att komma ihåg att kolla upp så att det finns, i syfte att undvika att bli anklagad för exempelvis stöld eller liknande. Se alltid till att skriva upp eventuella brister eller fel som upptäcks på segelbåten innan du ger dig iväg. Detta kan enkelt göras genom att använda sig av ett så kallat besiktningsprotokoll. Viktigt att nämna och något som bör kollas upp direkt när man funnit en segelbåt man önskar hyra utomlands är om segelbåten omfattas av en helförsäkring och att den är giltig under tiden som man hyr segelbåten.

Det är härligt att segla

Eftersom reglerna vid segling kan skilja sig åt mellan olika länder gäller det att vara relativt påläst för att på så vis kunna förhålla sig efter dessa, då det faktiskt är du som bär ansvaret för segelbåten under hyrestiden. Skulle eventuella fel eller något annat problematiskt uppstå, se då till att alltid kontakta uthyraren i första hand för att få information kring hur man ska gå vidare. Genom att göra detta kan det gynna dig vid eventuell ersättning för egna utlägg när exempelvis problematik uppstått med segelbåten.

Var ute i god tid

Så vad bör man tänka på när man hyr en segelbåt utomlands? Man bör i största möjliga mån alltid vända sig till en uthyrare som anses som professionell på marknaden och som gärna har sitt kontor här i Sverige. Det är något som underlättar väldigt mycket för dig som kund samtidigt som risken för problematik minimeras avsevärt. Chanserna att få den båttyp man önskar är som störst om man är ute i god tid och det kan också resultera i att man kan hitta billigare alternativ.

Det bör nämnas att vill man hitta en så billig segelbåt som möjligt att hyra utomlands gör man vanligtvis det genom att hyra segelbåten privat. Men tänk på att det kan finnas många oseriösa uthyrare, så det gäller att vara vaksam. Se därför till att aldrig skriva på något kontrakt eller betala för uthyrningsperiod förrän du har sett båten och träffat uthyraren. Det kan vara en riktig djungel att hyra en segelbåt privat så se verkligen till att kolla upp allting ordentligt.

Ett annat alternativ när man vill hyra en segelbåt utomlands är att hyra av uthyrningsfirmor som är stationerade i det land man önskar hyra. Att ta hjälp av dessa medför att man sparar tid men framför allt att man erbjuds bra villkor under uthyrningen, dock är priserna ofta relativt höga när man väljer detta alternativ. Segelbåtarna som erbjuds är alltid försäkrade och brukar vanligtvis vara moderna, vilket också medför att risken för att något fel ska uppstå är liten under tiden man hyr segelbåten.

Det finns många vägar att gå när man är intresserad av att hyra en segelbåt utomlands. Mycket handlar om vad man är villig att betala samt hur mycket tid man själv vill lägga på bokningen.