Hur inreder man sitt hem minimalistiskt?

Den minimalistiska inredningsstilen

Den minimalistiska inredningsstilen har varit tongivande för de starkaste trenderna inom inredning under flera säsonger, och denna är inget undantag. Att ha en minimalistisk inredning är kanske inte så lätt som det låter. Det finns ett antal saker som är viktiga att tänka på när man vill nå den där stilsäkra minimalistiska känslan. Till att börja med så går minimalismen ut på att ha så få intryck som möjligt som stör känslan av ett genomgående stramt och återhållsamt hem.

I ett minimalistiskt hem så ligger fokus på få, smakfulla och klassiska former, färger och material. Men minimalism behöver inte endast innebära ljusa färger, ett minimalistiskt hem med en eller två accent-färger ger också ett stramt och stillsamt intryck. Minimalistiska inredningar handlar om ordning och reda, det är viktigt att hemmet får fungera som ett praktiskt hem samtidigt som det är viktigt att ha ordning på alla detaljer som är framme. Det är en fördel att rensa bort allt som inte tillför något till inredningen för att behålla ett minimalistiskt intryck.

Genomgående färgskala och toner i färgsättning

Att hålla genomgående färgskala och toner i färgsättning på det minimalistiska hemmet är en viktig komponent för att få ett sammanhang. Detta gör att hemmet känns lugnt och harmoniskt, oavsett vilken färgskala man själv föredrar. Att tänka på när man väljer färgsättning till sitt minimalistiska hem är att ju starkare färger man föredrar desto dovare toner bör man använda. Detta är för att färgsättningen inte ska kännas för rörig och intensiv. Detta ger en känsla av minimalism. Använd med fördel samma färgskala i flera eller alla rum, detta optimerar den strama känslan i minimalismen.

Det minimalistiska hemmet känns unikt och personligt

Att använda accent-färger och få, men iögonfallande inredningsdetaljer gör att det minimalistiska hemmet känns unikt och personligt samtidigt som det ger en exklusiv känsla. Det är viktigt att tänka på detaljer och helhetsintryck när det kommer till att inreda minimalistiskt, detaljer i inredningen bör vara ett komplement till övrig inredning och färgskala. Vitt går exempelvis fint ihop med naturmaterial som marmor och kalksten. Att hålla ytor rena och tomma gör också att den minimalistiska känslan kommer fram på ett smakfullt sätt.

Att ha en minimalistisk inredning som grund i ett hem gör också att det är lätt att förändra och förnya beroende på trender och smak. Ett minimalistiskt hem kan se oerhört exklusivt ut och ge ett lyxigt intryck utan att du måste ha en stor budget. Som med de flesta inredningsstilar går en lyxig minimalistiskt stil att uppnå inom alla budgetar. Från den begränsade till den större. Att inreda minimalistiskt är en fråga om att våga begränsa intryck för att ge en lugn och stillsam inredning. Många gånger återfinns den minimalistiska designen på exempelvis exklusiva spa-hotell och anläggningar.

Val av färger och material som ger ett intryck av exklusivitet

Att få en minimalistisk stil i sitt hem handlar om val av färger och material som ger ett intryck av exklusivitet. Inred med få detaljer, naturmaterial och en sammanhållen färgskala. Låt detaljer eller former utgöra den personliga prägel och välj en eller två accent-färger i textilier, föremål eller belysning. Låt gärna hemmet vara en plats för vackra men få detaljer.