Hur du inreder ditt hem med böcker

Hur du inreder ditt hem med böcker

Det finns få saker som är så viktiga i ett hem som just böcker. Oavsett om du är en inbiten läsare av rang eller om du hellre föredrar tv-soffan så är böcker en fantastisk inredningsdetalj för att få ditt hem att kännas ombonat och välkomnande.

Har du till exempel ett gäng äldre böcker som bara ligger och dammar i en vrå? Trava dessa på varandra ute på balkongen eller uteplatsen för att skapa olika nivåskillnader innan du placerar favoritblomman i en rustik kruka högst upp på traven. Många äldre böcker har dessutom jordnära, varma färger och vackra bokryggar, och gör sig särskilt fint som en extra inredningsdetalj – exempelvis lite lätt slängda på ett soffbord eller i hammocken. Kanske bor du i ett hus eller en etagelägenhet med en trappa som behöver ses över eller piffas upp? Genom att fylla eventuella mellanrum mellan trappstegen med liggande böcker får du inte bara en mer hemtrevlig känsla, du kommer även få många komplimanger för din kreativitet av besökande vänner och familj.

Till fest och vardag

När det är dags för fest är böcker antagligen inte det första man tänker på när man sätter sig ner för att välja dekorationer, men faktum är att här är möjligheterna oändliga! Jobba till exempel igen med nivåskillnader och ställ fram små aptitretare på en trave böcker, ett ensamt glas bubbel på en lite högre höjd än resterande glas, låt en gammal ordbok från tidigt 1900-tal få bli en häftig kontrast mot jordgubbarna på silverbrickan. Vill du gå all in så river du försiktigt ut några gulnade sidor ur en äldre bok och rullar in besticken i. Du kanske till och med kan ge dig upp på vinden för att leta rätt på mormors gamla diktsamling? Därifrån kan du klippa ut små fraser eller stycken för att placera på dina gästers tallrikar tillsammans med en blomma du plockat i trädgården.

organisera dina böcker

När det kommer till att inreda med böcker på andra vis än just det typiska sättet, där vi trycker in dem i bokhyllan och sen glömmer bort dem, är limpistolen inte helt oväntat din bästa vän. Genom att limma böcker på varandra kan du bygga höga pelare i vardagsrummets läshörna för att skapa en levande och inbjudande atmosfär. Du kan också limma ihop hälften av alla sidor i en tung gammal bok, vänta tills allt torkat och med en hobbykniv skära ut en fyrkant genom de sidor du limmat. Detta blir en hemlig liten gömma där du kan förvara allt från vackra små ting till viktiga dokument.

Att läsa är att resa

Böcker gör oss inget annat än gott, och det går inte att blunda för hur viktigt det är med läsning för att främja både sin egen och sina barns litterära sida. Att alltid ha böcker tillgängliga, oavsett om de är avsedda att läsas eller som en självklar del av hemmet, skapar en sund och god inställning till en framtida syn på böcker och läsandets konst. I barnrummet kanske kan du sortera böckerna i regnbågens färger för att åstadkomma en mer lekfull känsla, medan du i ditt eget sovrum med fördel kan organisera dina böcker lite mer otyglat och vilt i brokiga färger och konstellationer.

Slå dig ner med en god bok till helgen, eller sätt igång med ett härligt bokprojekt – och glöm inte vad den vise säger; den som läser lever tusen liv.