Hur ofta bör man byta sin resårbotten?

Resårbotten vad är det och hur är hållbarheten?
Resårbottnar är uppbyggda av ett fjädringssystem som i sin tur är placerat på en träram. En resårbotten är fast och det innebär att den inte kan böjas eller vridas.

Till en resårbotten behöver du bara komplettera med en bäddmadrass, sängen eller en huvudgavel om du vill. Det behövs alltså ingen annan madrass eller någon ribbotten för en resårbotten.

Huvuddelen av resårbotten är just fjädersystemet och det kan delas in i tre olika grundläggande typer.

  • Bondell: Bondellfjädrar är ett timglasformat system och en bondellmadrass ger en fast yta med en hög stabilitet.
  • LKF: LKF-fjädrarna är cylinderformade med en tunnare tråd. Dessa är mindre än bondellfjädrarna. Madrass med LKF har fler stödpunkter, vilket innebär att den anpassas mer efter din kropp.
  • Pocket: Pocketfjädrarna är ännu mindre än LKF. Varje fjäder i sig är sluten med en speciell tygpåse. Denna påse gör att det blir ett minskat slitage. Du slipper även ljud från madrassen. En resårbotten med pocketfjädring har många stödpunkter och formar sig exakt efter din kropp för den bästa komforten.

Hållbarhet

Skruvar och bultar kan lossna i takt med att sängen används. Det är därför bra att spänna åt dem efter tre månader och efter det en gång per år. Dammsug sängen på medel styrka med möbelmunstycke.

När är det då dags för ny säng? Man säger att mellan 10-15 år är vi värda en ny säng. Vi ändrar oss så mycket i kroppen under åren och ligger du ofta på samma sätt och på samma fjäderpaket så har det mest troligt gjort sitt.
Tänk på att du ska ha en säng som är anpassad för din kropp. Går du upp eller ner i vikt till exempel kan detta påverka.

Välj rätt

Det är viktigt att du provar resårbotten innan du bestämmer dig för vilken du ska ha. Du ser inte vilken som är bäst utan du känner vilken som är bäst. Du ska lägga dig i sängen och prova den. Det är också bra att testa många olika sängar för att komma fram till vilken som är den rätta för dig.
Ha inte för bråttom när du provar ut din nya säng utan låt det ta tid, så du hittar den rätta för dig.

Ryggen ska ligga i neutral position där de naturliga kurvaturen behålls. Detta innebär att axlarna och höfterna ska tillåtas att sjunka ner när man lägger sig på sidan. Svanken och rumpan ska få stöd och åka ner när man ligger på rygg.