Eklektisk inredningsstil

Eklektisk inredningsstil

Idag finns det mängder med inredningsstilar och vissa kan anses vara mer trendiga och populära än andra. Ser man till den eklektiska inredningsstilen så betyder eklektisk först och främst ”utväljande” det vill säga stilblandning, i en kombination utan särprägel. Ett mer konkret exempel på en eklektisk inredningsstil är att köket är inrett med en rostfri diskbänk, i vardagsrummet syns en schäslong till från 1700- talet och på kontoret går det att skymta en arbetsbänk på 1900-talet. Att blanda olika inredningsstilar med varandra är kort och gott vad eklektisk inredningsstil innefattar. Något som faktiskt har använts sedan slutet av 1800-talet då människorna använde en blandad inredningsstil som under den tiden kunde innefatta en blandning av exempelvis gotik, renässans och barock.

Blanda stilar

Den eklektiska inredningsstilen innebär att varje individ kan blanda vilka stilar de vill och hur många stilar de vill, så att det blir deras egna stil och hemmet därmed blir helt unikt. Det mesta sägs vara tillåtet och några regler kring vad man inte får ha existerar inte heller, däremot rekommenderas det att vid en eklektisk inredningsstil undvika för stora och för mycket bara ytor, vassa kanter samt skarpa hörn.

Idag är det populärare än någonsin att handla på loppis och second hand och göra DIY projekt vilket menas att man skapar något nytt av en befintlig produkt. Och det kan vara två faktorer som faktiskt har fått inredningsstilen att växa så fort och blivit så populär som den är idag. Eventuellt kan det ha att göra med hur vi har behövt leva det senaste året, vi har spenderat stor del av vår tid i våra hem vilket medför att man blir i behov att förändringar i ens hem. Att ta en gammal vas hemma för att sedan göra om den är vad som beskrivs som unikt och en faktor som just denna inredningsstil innefattas av.

Kombinationer av olika sorters material

Eklektisk inredningsstil medför också att inredningen innehåller mycket kombinationer av olika sorters material. Det vill säga att produkten man inreder med innefattas av flera olika sorters material. Några exempel kan vara marmor tillsammans med metall, en blandning av trä, metall och glas eller kork, porslin och trä för att bara nämna tre av oerhört många kombinationsmaterial.

Några exempel på idéer när man vill försöka få till den eklektiska designen, kan vara att fokusera på möbler, textiler samt dekorativa föremål. När det kommer till möblerna så lägger det en grund till vad för sorts heminredningen som kan tänkas passa i resterande del av rummet beroende på stilen på möblerna. Ser man till textilerna så medför dom att det skapas en sorts atmosfär i rummet, just till den eklektiska inredningsstilen talar man mycket enkla utformade textiler samt textiler med etniska och geometriska tryck. Avslutningsvis har vi de dekorativa föremålen som bidrar och skapar ett magiskt utseende. Man vill gärna fokusera på mycket ljusstyrka vilket medför att man gärna ser ljusa möbler samt väggar.