Att tänka på vid köp av kontorsstol

Välja kontorsstol

För att hitta den rätta kontorsstolen finns det en del du bör tänka på. Vissa besöker en fysisk butik, provsitter i ett par stycken och sedan väljer den som känns mest bekväm. Det finns dock mer du bör ha i tanken som kan göra ditt val både lättare och bättre.

Användningen av stolen och priset

Den första frågan du bör ställa dig själv är hur mycket och hur ofta du kommer använda kontorsstolen. Ifall du sitter runt 8 timmar i den varje dag är det viktigt att du tänker på tygkvaliteten samt funktionaliteten. Ett stadigt tyg är viktigt ifall stolen används ofta, det kommer inte nötas upp lika snabbt.

Priset är en annan viktig del du måste tänka på. Idag finns det kontorsstolar för både billigare priser och självklart dyrare. Precis som för de flesta produkter får du vanligtvis det du betalar för. De dyrare stolarna är ofta av bättre kvalitet och kommer därför hålla under en längre tid. Billigare stolar är inte alltid lika stadiga, de går även sönder lättare. Men om du inte kommer använda stolen flera timmar varje dag kan du klara dig med en billigare variant.

Textil och funktionalitet

Textilen på stolen kommer vara avgörande både för utseendet på skrivbordsstolen samt dess kvalitet. Textil med bra kvalitet kommer att se till att stolen ska ha en längre hållbarhet. Textilens slitage mäts i något som kallas för Martindale. Det anger enkelt förklarat hur många varv en platta som tygklätts går att snurra mot just det tyget utan att det går sönder. Ju högre värde desto högre hållbarhet har tyget.

Vissa stolar går att höja och sänka, böja bak ryggen och liknande

När det kommer till funktioner bör du välja beroende på hur du använder den. Vissa stolar går att höja och sänka, böja bak ryggen och liknande. Ett tips är att du pratar med personen som säljer stolarna ifall du känner dig osäker på hur motoriken fungerar och vad som skulle passa dig bäst.

Hjul, nackstöd och armstöd

Skrivbordsstolar har i de allra flesta fall hjul. Det är därför viktigt att du köper en stol med hjul som passar för underlaget som din stol kommer stå på. Är det ett vanligt golv eller en matta? Detta avgör ifall du behöver hjul som är trögrullande eller inte.

Ett nackstöd är inte jätteviktigt. Det kan dock göra stolen mer bekväm för dig. Det får dessutom stolen att se lite snyggare ut.

Armstöd är en annan sak du bör tänka på. Det kan göra stolen mer bekväm, Men ur det ergonomiska perspektivet kan det vara en bra idé att skippa armstödet. Dock beror det på hur utformningen av skrivbordet ser ut samt om det finns andra ergonomiska stöd som hjälper till att avlasta dina axlar och armar.

Ryggen

Ryggen är en viktig del av stolen som du bör ta en extra titt på. Det är sidan som kommer synas som mest, därför kan utseendet på ryggen vara extra viktigt. Den bör även erbjuda dig ett bra stöd så din rygg inte skadas av att sitta för länge.

Inställningsmöjlighet

Sist men inte minst är inställningsmöjligheterna viktiga att titta på när du ska köpa en skrivbordsstol. Vissa har kortare ben, andra går att höja och sänka, sedan finns det stolar som är lite bredare. Vissa har avtagbara armstöd. Inställningarna beror mycket på vad du själv vill ha och behöver samt vilka du behov du har.