Diamanter påminner oss om det sublima

Du har säkert något barndomsminne som aldrig förbleknar. Någon hågkomst som du återkommer till när vardagslivet är svårt, och du sitter framför skrivbordet med en hög skrivningar som du måste rätta till morgondagens tyskalektion. När du tittar på din kalender ser du med sorg att det inte finns plats för utsvävningar på minst ett halvår framåt. Det är i sådana stunder du förstår att diamanter kan vara en människas bästa vän.

Du behöver ett lyckobringande föremål att vila ögonen på för att få igång hjärtat och när du tittat på diamanten som sitter på ditt finger får du tillbaka balansen och kan återgå till vardagens vedermödor.

Guld och diamanter

En förlovningsring består av två komponenter, guld och diamanter. Oavsett diamantringens storlek så handlar det om en betydande investering, en diamantring på 18 karat guld kan kosta runt 10.000 kronor online. Det är föga troligt att någon skulle ha råd att bekosta en sådan gåva mer än en gång i sitt liv men det beror förstås på vilken förmåga man har att förälska sig. Det mesta spännande i en romantisk affär är naturligtvis frieriet. När de förlovade byter ringar visar det att föreningen av två olika enheter har påbörjats, nu är det bara vigseln som ska slutföra legeringen.

Den mänskliga svagheten

Att ett bröllop inte är problemfritt, är det budskap som förmedlats av en uppsjö Hollywoodfilmer. I ”Fyra bröllop och en begravning” och ”Runaway Bride” ingås och slås förlovningar upp på löpande band. Det är människans ombytliga natur som är boven. Men det ultimata beviset på kärlek är naturligtvis att offra ungkarlens liv mot äktenskapets stadga även om man samtidigt förlorar sin frihet. Berätta det för Bridget Jones, som säkert har rekord i antal uppslagna förlovningar.

Upprinnelsen till diamanter

Det krävs ytterst speciella förhållanden för att diamanter ska kunna skapas. Det krävs såväl hetta som tryck. Avståndet mellan Södertälje och Stockholm är 200 kilometer. Det är ungefär så djupt ner i jordens mantel som diamanterna har sin upprinnelse. Förekomst av diamanter i ett land kan ändra hela landets historia. Fynden av diamanter i Johannesburg på 1870-talet ledde till en rusch, där företaget DeBeers gick segrande i striden och detta företag har sedan dess kontrollerat den globala handeln. Den största andelen av jordens gruvor är lokaliserade i Afrika, där befolkningen har låg levnadsstandard. Det är oklart hur mycket av vinsterna som stannat i länderna där fynden har sitt ursprung.